Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předduchod a jeho dopady

Od: neznam odpovědí: 5 změna:

Dobrý den je mi 57let . Pracuji jako svářeč. Do duchodu bych měl odejít v 63letech. Uvažuji z duvodu zdraví atd odejít dříve. Je otázka v kolika letech mužu odejít dříve než mám určeno? Jaké finanční dopady to bude obnášet? Je možné si přivydělat? Je to vše dáno zákony výpočty atd. Mužu počítat i v době kdy využiji odchod do duchodu se všemi dopady pro mne že budou platné podle výpočtu v tomto roce? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Předpokládám, že máte na mysli předčasný důchod (předdůchod by měl být něco jiného).

___ Vyžádejte si od ČSSZ informatvní osobní list důchodového pojištění (IOLDP), který ČSSZ jednou ročně zdarma vystaví každému žadateli. ČSSZ na to má lhůtu 90 kalendářních dnů, IOLDP Vám přijde domů. V písemné žádosti je třeba uvést jméno a příjmení, datum narození, rodné číslo (to bude i jednacím číslem pro důchod), adresu, kam Vám OSSZ má IOLDP zaslat a vlastoruční podpis. Žádost musí být vlastoručně podepsána, podpis však nemusíte ověřovat. Žádost stačí zaslat obyčejnou poštou. Máte-li certifikovaný elektronický podpis, můžete využít e-podatelnu OSSZ nebo žádost zaslat z datové schránky. Požádáte-li o IOLDP z datové schránky, přijde Vám odpověď do ní.

___ Z IOLDP vyčtete, která zaměstnání má ČSSZ doložena, a kolik máte odpracovaných let a dní.

Předčasný důchod se krátí za každých i započatých 90 kalendářních dnů, o které odejdete do důchodu dříve. Proto je důležité vědět, kolik dnů přesně zbývá do vzniku nároku na starobní důchod, a podle toho zvolit datum odchodu do předčasného důchodu.

___ Při pobírání předčasného důchodu nesmíte vykonávat žádnou činnost, z níž byste byl účasten na důchodovém pojištění.

Možnosti přivýdělku k předčasnému důchodu:

(1) na základě dohody o provedení práce (DPP) max. 300 hodin pro jednoho zaměstnavatele v kalendářním roce s odměnou do 10.000 Kč měsíčně

(2) na základě dohody o pracovní činnosti (DPČ) lze sjednat v rozsahu nepřekračujícím v průměru polovinu stanovené pracovní doby - max. 20 hodin týdně s odměnou do 2.500 Kč měsíčně

(3) mohl byste podnikat jako OSVČ vedlejší, ale nevím, jaký bude limit v době, kdy o předčasný důchod požádáte (nyní jde o částku 60.329 Kč ročně, v r. 2013 půjde o částku 62.121 Kč ročně; částka se však snižuje o jednu dvanáctinu za každý měsíc, v němž byste nepodnikal)

(4) investice nebo pronájem (příjmy z těchto činností nepodléhají důchodovému pojištění)

Po dovršení důchodového věku není podle stávající legislativy výše přivýdělku nijak omezena.

___ Odkazy:

Informace k důchodům (web ČSSZ)

Příručka budoucíh/... (formát PDF, 369 kB, web ČSSZ)

___ Kalkulačky ke stažení (formát XLS):

Věková kalkulačka (35 kB, web MPSV)

Důchodová kalkulačka (63 kB, web MPSV)

Poznámka: Důchodová kalkulačka slouží pouze k orientačnímu výpočtu, závazný výpočet provádí pouze ČSSZ.

doplněno 28.12.12 10:34:

Zapomněla jsem na věk: O předčasný důchod můžete podle stávající legislativy požádat 3 roky před dovršením věku pro starobní důchod - v 60 letech.

doplněno 17.01.13 23:53:

@ Diesel:

Tazateli je 57 let, na předdůchod "nedosáhne". Předdůchod se bude týkat nejdříve střední a mladé generace. Lidem. kteří jsou dnes v těsně předdůchodovém věku, zaměstnavatelé nic nenaspořili.

hodnocení

0x

Zjistěte si, zda by nebyl pro Vás výhodnější invalidní důchod. Říkal mi to jeden sociální pracovník, že předčasné důchody jsou nevýhodné, takže svým klientům doporučuje místo předčasného důchodu důchod invalidní. Určitě máte jako svářeč zdravotní problémy, takže by možńá nebylo od věci to zkusit. V invalidním důchodu si můžete také přivydělávat.

Limosko, invalidní důchod dnes nedostanou ani lidi s rakovinou... *nevi*

iz*
hodnocení

0x

Reakce na radu Limošky:

Ani přivýdělek k invalidnímu důchodu není nijak limitován, (záleží jenom na zdravotním stavu).

doplněno 28.12.12 13:21:

Nějak jsem to popletla, chtěla jsem doplnit svou předchozí odpověď, ale klikla jsem omylem na jiný odkaz.

To Ivzez-ale on nemyslel předčasný odchod dodůchodu ale o předdůchod! jestli je to schváleno (nevím na 100% ale asi ano) tak musí být naspořeno na každý rok v předdůchodu něco kolem +-100 000kč což př výši mzdy ve většině dělnických profesí je téměř nemožné tolik našetřit,tím spíše pro dělníky asi tak od 40 let věku.Než krachla firma,tak jsme to probírali v přestávce s parťákem a zjistili jsme ,že žádný z nás na to nedosáhne ,teda z prac.party.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]