Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké povolání se vyplatí?

Od: lucielucie* odpovědí: 23 změna:

Nevím, jestli jsem otázku dobře zařadila, ale to nevdí.. Za pár měsíců si budu muset dát přihlášku na SŠ a já vůbec nevím na jakou..Co se v dnešní době vyplatí dělat za práci? Myyslíte, že by se vyplatilo být třeba fotografem, nebo archeologem? Opravdu budu moc ráda za jakýkoliv tip, který mi napíšete :).

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jakubdeda*
hodnocení

5x

Ahoj.Musíš vědět co tě baví.Jestli tě zajímá archeologie,tak jdi na ní.Zrovna tak focení.Také je fajn restaurátorská škola.Nebo jestli máš ráda děti,tak pajdák,můžeš jít třeba do školky, jestli nechceš učit.Ale musíš vědět co chceš.A nejde jen o peníze,ale aby tě ta práce bavila a né jen dělat nějakou práci,aby jsi tam pak chodila znechutí.Znám kámošku,tu zase bavilo se vrtat v autech.Šla na automechanika a příští rok končí a chce jít dál na VŠ.Když tě bude práce bavit,tak budeš i štastnější.Zde to nikdo neví co tě baví.

cepagis*
hodnocení

2x

Co znamená "vyplatí? Že budes vydělávat miliony ročně, k dispozici služební BMW, nebo že Tě práce bude těšit, budeš za ni normálně ohodnocena, ale budeš ráda, že jsi pro společnost přínosem? Archeologie není rozhodně obor, kde by se dalo zbohatnout. S tím fotografem to je už jiné, ale zase záleží na možnostech a trošku štěstí. Takže bych se nejdříve zamyslel nad tím, co Tě baví. A píšeš o střední škole, dnes je "norma" mít maturitu. Já bych se klidně nebál nějakého učebního oboru, ono když k tomu nebudeš přistupovat tak, že je učňák za trest a skutečně si z toho něco odneseš, můžeš ve finále dopadnout lépe jak někteří vysokoškoláci. S VŠ se dnes roztrh pytel, některé univerzální obory jako různé ekonomické managementy jsou na trhu práce neuplatnitelné. Naopak po kvalitních vyučených je hlad - já se před lety rozhodovat, klidně se rozmýšlím jestli truhlařinu, zámečníka, instalatéra...

buss
hodnocení

2x

Vyplatiti se může cokoliv, záleží jak se v životě lidi umí s tím svým co umí prosadit, nabídnout to jiným. Některé(ří) jen sebe ...

eulalie*
hodnocení

1x

Obecně? Když budete významná fotografka, tak ano, být fotografem se vyplatí. Totéž s archeologií. Takže poradit přesně nelze. Orientovat ve výběru povolání by vám mělo pomoci hlavně to, co vás baví. Protože pak byste to měla dělat celý život. Někdo může mít úspěšnou firmu na úklid, přestože se vyučil např. truhlářem. Takže ne, co se v dnešní době vyplatí dělat za práci, ale co vás baví. Jestli se vám líbí fotografování, tak počítejte s tím, že trh je přesycen různými digitálními fotoaparáty, lidé si dosti často fotí všechno sami a vy byste taky nemusela o práci vůbec zavadit. Ale řídit se při výběru povolání tím, kde se vydělá nejvíce peněz, je krátkozraké. Nebo jste to spíše myslela, kde nejdříve najdete uplatnění?

krkovicka*
hodnocení

0x
Nejlíp se vyplatí účetnictví,bankovnictví,učitelství,managment atd.Proč?Svátky,soboty a neděle volné,práce i z domova...

michalov*
hodnocení

0x

Běž se učit to co se učit chceš a co tě zajímá a to ostatní přijde.Nedej na nějaké řeči,že tím a tím se neuživíš.

krkovicka*
Uživí se vždy,když bude chtít.Ale jsou povolání,kde si musí pořádně rozmyslet zda příštích 30let je chce naplno dělat.Taková zdrav.sestra-dělá 12h,skáče jak mezek,málo ohodnocená práce,svátky,víkendy furt.Při představě rodiny nereálné,zvlášť když jsou děti malý.To by musela na soukromnou ordinaci-ale je to tam jen o známosti.
michalov*

To vypadá jako stížnost na Vaší situaci.Pokud ale bude chtít studovat na "zdrávku" a dělat zdr. sestru tak proč ne.Časem třeba zjistí,že má chuť studovat více a stát se lékařkou,nebo jít podobným směrem.Všechny dveře jsou stále otevřené.Rozmýšlet se co bude naplno dělat dalších 30 let je utopie,protože nevíte dne ani hodiny tím spíš nevíte co bude za 30 let.

krkovicka*
Ne,moje povolání to není,jen mé dobré kamarádky a jiných sestřiček.TO NENÍ UTOPIE!Opravdu je nutné si to rozmyslet.Já šla na Kuchaře čišníka.To samé 12h,víkendy,svátky.Nemohla bych to dělat,teď ne.Mám předškolní dítě a do restaurace se můžu vrátit až výjde školu.Jinak nevím,jak to skloubit.Takže se mi nabízí víc možností.Ale na kuchařinu a číšničinu můžu zapomenout.
atreus*

Dovolím si podotknout, že pro kuchaře je uplatnění i ve školních a závodních jídelnách - tedy jen na ranní směny v prac. dny.

krkovicka*
Atre,tlačenka-už taky jen o známosti a neplatí tak jak by měli.V Jídelně vaří kdokoliv...

Ad sestra a děti: naopak, myslím, že právě povolání zdravotní sestry je pro matky s dětmi vhodné. Jednak je to obor, ve kterém pracují spíš ženy než muži, což s sebou nese to, že jsou celkem běžné zkrácené úvazky kvůli dětem. Jednak je tam docela variabilita služeb. Tak třeba mám kolegyni - dokud měla malé dítě, neměla pro něj jesle a babičky daleko, byla jenom s manželem, tak sloužila na poloviční úvazek pouze noční a víkendy ve směnném provozu, kde se slouží dvanáctky. Poloviční úvazek znamená nějakých baj oko sedm služeb do měsíce. Když dítě povyrostlo do školky, přešla na plný úvazek a šla dělat staniční - tedy pracovní doba od pondělí do pátku, pouze ranní.

Ad sestra a studium: ono dneska sestra už studuje na vejšce, musí být bakalářka. Ještě tedy paralelně fungují VOŠky, ale o těch se vedou řeči, že už nebudou postačovat, nehledě na to, že i dneska je pro budoucí sestru lepší jít na VŠ než na VOŠ... pokud totiž by ráda ve studiu pokračovala (sestry mají na VŠ jak bakalářský, tak magisterský vzdělávací program), tak obvykle mívá ztížený přechod, ptž podle zkušenosti kamarádky jí předměty z VOŠ nechtěli na VŠ uznat a ona by musela jet celý program znova od úplného začátku *ee* A obávám se, že stejné obtíže by měla i sestra - magistra, která by si vzpomněla, že vlastně nechce být sestra, ale lékařka... nejspíš by si musela VŠ dát znova od začátku. To spíš u nerozhodnutých jsem nedávno na netu narazila na zdravotnické lyceum, kde je příprava na VŠ pro zdravotnicko-sociální povolání a studenti na SŠ mají možnost se v průběhu studia seznámit s různými profesemi, aby pak při výběru té vhodné VŠ tolik netápali.

lucielucie*
hodnocení

Moc vám všem děkuji :) A ještě se zeptám..Jakým způsobem by se ta archeologie dala studovat? (na jaké školy jít apod.)..Jestli je nějak možné se vyhnout gymnáziu :-D.

cepagis*

No jestli myslíš archeologií třeba Přírodovědeckou fakultu (UK v Praze, UP v Olomouci...) tak gympl nutně mít nemusíš, ale z každé jiné školy (odborné) budeš mít horší startovní pozici (jak na přijímačky, tak při "rozkoukávání" v prváku). Nenapadá mě žádná SOŠ achreologická a i kdyby něco takového bylo, bude jednou v republice. To už je lepší ten gympl, ne?

doplněno 17.07.11 11:35:

A ještě jedna důležitá věc. Jak tu bylo řečeno, je super dělat to co Tě baví, ale na druhou stranu, budeš se chtít také uživit. Archeologie je natolik specifická, že sehnat zaměstnání v tomto oboru nebude jednoduché a práce nebude nijak extra placená, hodně lidí to dělá jako koníčka k jinému zaměstnání. Takže když půjdeš na gympl, během čtyř let třeba dojdeš k jinému přesvědčení a budeš mít možnost rozhodnut stále změnit. Ale tím Tě neodrazuju!

atreus*

Nikoliv přírodovědeckou, ale filozofickou fakultu.

jakubdeda*

Studuje se v Olomouci na univerzitě Palackého a studuje se 3 roky titul Bc.Ale o střední škole přímo se zaměřením na archeologii nevím.A v Olomouci prý vyžadují nebo přesněji se dělají přijímačky z učiva z gymplu, hlavně dějepis.Ale třeba během těch 4 let se skutečně můžeš pak uplně rozhodnout pro něco jiného,jak již tady někdo psal.Jakub

doplněno 17.07.11 21:14:

pro lucielucie.

brumla*
hodnocení

0x

Nejvíce se vyplatí zaměstnání - politik -, studuje se na různých školách, ale poslední dobou je rozšířené studium v Plzni. Dále hodně výnosné je sezení v různých dozorčích radách. Také je dobré s takovými spoluobčany velmi dobře vycházet, to pak se penízky jenom sypou.

hodnocení

0x

No, ja, kdyby jsem se mohl vratit, tak by jsem se stal nejspis odhadcem, nebo Notar :). Kdyz jsem byl u odhoau nemovytost pro banku, kde odkadce uvedl drevena okna, etazove topeni a jinke veci ikdyz mame okna plastova a topeni podlahove...

Zkratka si dobre vydelaji a kdyz neco pokazi, tak nikoho neohrozi na zdravi, ci zivote :)

cepagis*

Jenže takové povolání vyžaduje dobrou znalost mateřského jazyka:-D Ale nic ve zlém...

mutozen*
19.07.11 08:46

jn *smich*

naihonn*
hodnocení

0x

Práce, co se pořád dobře vyplatí a ani nějak nepodléhá inflaci a jiným ekonomickým vlivům, pokud se člověk dokáže dost ohánět, je nájemný zabiják. A navíc, člověk má pružnou pracovní dobu, může hodně cestovat, ...

fran
hodnocení

0x

Něco skepse z praxe:

Především jako žena jste předem zaměstnavatelem posouzená s ohledem na vaši péči o děti rodiče, rodinu, manžela... ikdyž rodinu nemáte, neplánujete, nebo vám všichni příbuzní umřeli. První body jdou lehce dolů a vůbec o tom nemáte tušení, ono se to nesmí - ale dělá.

Výběr povolání hodně dpředu: Teď jsou nejvíc žádané technické profese - výpočetní technika, různé technologie, nejméně zaměstnaní jsou absolventi zemědělské VŠ. Ovšem co bude vévodit až půjdete do praxe vy, tj. cca za 5-10 let - tipovala bych, že to bude dost podobné.

Takže bych šla studovat třeba geodézii, z toho by šlo třeba i na tu archeologii uhnout nebo se s ní potkat, geologů bude potřeba víc než archeologů, i když ne zas tak o moc. Čím širší záběr zájmů teď máte, tím líp se budete uplatňovat v budoucnu, ale vždycky to je z poloviny o štěstí, ze 1/4 o připravenosti na to štěstí a stále o i protekci, jen méně než 1/4 zbývá na to, že dostanete právě to co chcete a co vám přesně sedí, pak by to byl ovšem šťastný život.

aldebra
hodnocení

0x

Taak, je třeba si rozmyslet zda chcete manuálně makat nebo ne,,,,podle toho si vybrat obor,,, Nejlepší střední škola pro holku je Obchodní akademie nebo hotelová škola,,pokud nemá přímo vyhraněné zájmy jako zdravotnictví atd,,,,spektrum uplatnění je dostatečné pokud něco umíte,,,dobrý učňák pro holku není vyjma kadeřnice či kosmetiky. Protože prodávat do obchodu můžete vždy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]