Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové zvýhodnění na děti

Od: macek* odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer chci se zeptat když se nastupuje do nového zaměstnání co vše se musí doložit k tomu aby mě mohli platit danové zvýhodnění na děti.

a ještě bych měla jednu otázku můj chlap od Listopadu minulého roku pracoval ve firmě zaměstnavatél mu vše řádně platil po půl roce si našel novou práci přišel si pro poslední výplatu v té výplatě zjistil,že mu nebylo vyplaceno 2666 kč to danové zvýhodnění dá se s tým něco dělat můžu to někde nahlásit aby mě to vyplatil?on mě odpověděl že nic vyřizovat nebude napadlo mě zajít za jeho účetní a na Fú poradíte?neustále se vymlouvá a dělá vše aby mě to nemusel dát ale je to zákonem dané a prý na to nárok mám

doplněno 17.07.11 08:24:

Můj manžel marodil proto dostal zvýhodnění jen 2666kč má účetní mě řekla že na to má můj muž podle zákona nárok nedá se s ním ale domluvit přitom ve výplatnici to měl tuto částku napsanou ale nevyplatil ju dá se s tím něco dělat?v pondělí se chystám na Fú kde mám plnou manželovu moc a také zjistit kterou účetní on má abych jí to řekla co mě udělal.Když je to přece ve výplatnici tak by to zaplatit měl.Jinak doklady o bonusu dával na začátku v listopadu.

doplněno 17.07.11 21:17:

Jak často zaměstnavatel musí chodit na Fú aby se ten bonus mohl vyplacet bylo mě řečeno že jednou ročně je to pravda?

doplněno 17.07.11 21:19:

Napadlo mě že by Fú by mě v tomto mohl pomoci a dotlačit ho k tomu aby mě to vydál když on sám to odmítá

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Slevu na děti uplatníte u zaměstnavatele tím, že mu podepíšete prohlášení k dani a děti tam uvedete. Dále je potřeba doložit rodný list dětí a potvrzení druhého z manželů, že děti neuplatňuje on. Pokud se jedná o zletilé dítě, tak potvrzení o studiu.

Pokud jde o nevyplacené daňové zvýhodnění ve mzdě vašeho manžela/partnera - vy to nikam nahlásit nemůžete, vám nic nevyplatí. To musí váš manžel/partner a to tak, že dlužnou část mzdy musí vymáhat soudně (pokud jsem tedy pochopila, že zvýhodnění na dítě uplatněno bylo, ale zaměstnavatel nevplatil bonus). Jestli se tedy domnívám správně, že sleva z daně uplatněná byla a bonus vyplacený nebyl (vámi uváděná výše je na celé zvýhodnění buď příliš vysoká u dvou dětí nebo příliš nízká u tří dětí, tak proto se domnívám, že se jedná pouze o část), tak je ještě otázka, jestli na bonus vznikl nárok. Nebyla třeba poslední mzda příliš nízká?

doplněno 16.07.11 23:16:

Jinak tedy pokud to bylo tak, že zvýhodnění na děti nebylo zamětnavatelem uplatněno vůbec, tak se to potom srovná v ročním zúčtování záloh, pokud si o ně manžel/přítel požádá nebo v daňovém přiznání.

hodnocení

2x

No a kolik měl mzdu? Kolik z toho byly peníze "za práci"a kolik byla náhrada mzdy za nemoc? To je dost podstatný údaj.

Zvýhodnění na dítě může být

1) buď formou slevy na dani - tedy ze zdanitelného příjmu se vypočítá daň a od daně se odečte nejprve sleva na dani na poplatníka a potom ještě sleva na dani za děti

2) nebo formou daňového bonusu - když už je daň po slevě 0 Kč, tak dojde k vyplacení bonusu, tedy že vy neplatíte daně státu, ale stát je platí vám

Aby ovšem mohlo dojít k vyplacení daňového bonusu, tak musí být v daném měsíci zdanitelná mzda ve výši alespoň poloviny minimální mzdy, tedy člověk musí dostat "za práci" (práce, odměny, dovolená) alespoň 4.000 Kč hrubého. Náhrada mzdy za nemoc není zdanitelným příjmem, tedy ta se do tohoto limitu nezapočítává. Pokud je tedy zdanitelná mzda alespoň 4.000 Kč hrubého, tak zaměstnavatel vyplatí zaměstnanci daňový bonus. Pokud je nižší, tak nárok na vyplacení bonusu není a zaměstnavatel ho nevyplatí.

Zaměstnavatel vyplácí bonusy každý měsíc (pokud na ně je nárok), buď platí finančáku o to nižší daně nebo si finančák požádá o zaplacení této částky. Pokud ovšem na bonus v nárok není z důvodu nízké mzdy, tak ho vyplatit nemůže, ale jednou ročně si zaměstnanec buď požádá zaměstnavatele o zúčtování daně nebo si sám podá daňové přiznání a v něm uplatní slevy za celý rok a pokud má za celý rok dostatečně vysokou hranici zdanitelného příjmu, tak o slevu/bonus nepřijde, bude mu vyplacena na základě toho zúčtování/přiznání.

Jinak nedělejte si iluze, že by úřady zaměstnavatele tlačili k tomu, aby zaměstnancům vypláceli dlužné mzdy. Oni mu maximálně tak dají pokutu, za to že to nedělá (inspektorát práce), ale peníze si tak jako tak musí zaměstnanec sám vysoudit.

doplněno 17.07.11 22:56:

Jinak 2.666 Kč je divná částka, kolik uplatňuje dětí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]