Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská a vyhazov z práce

Od: kasandra70* odpovědí: 15 změna:

ahoj, prosím o radu, jsme těhotná ve 2 měsíci, zaměstnavatel nás nutí chodit na 8 školení o víkendech, řekla jsme, že nebudu na školení chodit, protože jsme je už minulý rok prošla, a on na to, že v pondělí očekává moji výpověď, samozřejmě ji nedám, nevím, co si myslí, ted když jsu těhotná, a může mě vyhodit, když na tato školení nechcu přistoupit? co mám dělat? na školení musím cestovat vlakem, a stačí když cestuji do práce vlakem celý týden v těch teplech.

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Kasandro70, trošku si pročtěte zákoník práce a hlavně pasáže, které se týkají těhotných žen. Na pracovní cestu vás může zaměstnavatel vyslat jen s vaším souhlasem. Ale školení není až tak pracovní cesta, je to zvyšování kvalifikace, takže tady je to diskutabilní. Další věc, proč byste měla dávat vy sama výpověď z práce? Protože vašemu zaměstnavateli je jasné, že ji sám vám dát nemůže, jen ve výjimečných případech (např. by se rušillo vaše pracovní místo, s tím ale je spojeno odstupné). Ví váš zaměstnavatel, že jste těhotná? Jestli ano, tak z jeho strany je to vyložená snaha se vás zbavit. Na vaše pracovní místo totiž nebude moci pod dobu 3 let přijmout někoho nastálo, vy už moc dlouho výkonná nebudete, jste mu nejspíš na obtíž. Jako co vám poradit? Víte, co dělají jiné ženy ve vaší situaci? Jdou marodit... Jen vy sama si můžete zvážit, jestli stresy v práci stojí za to do ní chodit. Kvůli stresu je možné i potratit. Už jsme tu s vámi řešili výši mateřské, nyní dokonce samotné vaše zaměstnání. S největší pravděpodobností ale počítejte s tím, že se s vámi po rodičovské dovolené vás zaměstnavatel rád rozloučí, že se nejspíš nebudete mít kam vrátit.

kasandra70*
hodnocení

dě+kuji za radu, ani bych s euž sem do práce nevrátila, pak si budu hledat jiné místo, zaměstnavatel ví, že jsem těhotná, tyto školení jsme již absolvovala minulý rok, nevím, proč bych je měla ještě jednou absolvovat. ale moc děkuji za odpověď

hodnocení

2x

bohužel nepíšete, jakého typu to školení je... např. BOZP,PO, zvyšování kvalifikace, a další

účast na školení je podle zákonníku práce plnění povinností zaměstnance...

zkuste si přečíst http://jdem.cz/qcjv2

nebo si napište nějakého do vyhledavače heslo účast na školení povinnost

pokud to školení, které máte absolvovat, je shodné s tím, které jste loni prošla, je vhodné to zaměstnavateli dokladovat a dohodnout se... pokud to školení zam.vatel nařídil a platí za něj, je to součástí Vaší práce... mohl by ovšem takové školení organizovat např. po skončení pracovní doby nebo i se začátkem pár hodin před skončením směny.. Máte totiž víkend na oddych a načerpání nových sil pro práci v týdnu při zvelebování jeho majetku... jasně, jeden dva víkendy, resp. dva dni ještě člověk obětuje, ale 8 víkendů ( 8 nebo 16 dní) je už trochu moc...

pokud v pondělí očekává výpověď, klidně mu jí napište... určitě nečeká, že dáte výpověď Vy jemu...*smich*

kasandra70*
hodnocení

právě, že si myslí, že jsme tak hloupé tady, že tu výpověď dáme samy.školení neplatí, které máme absolvovat je jen náslech a jedná se o semináře pojišťovnictví, které jsme si prošly,a papír od toho máme,a opravdu o víkendech na to znovu chodit nebudu.

Moc děkuji za radu

doplněno 15.07.11 11:52: toto jsem si přečetla v zákoníku práce jak jste radili, nevím stále jestli se to vztahuje i na ty školení, které máme absolvovat?
§ 154 Pracovní cesty a přeložení

(1)

Těhotné ženy a ženy pečující o děti do věku osmi let smějí být vysílány na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem; přeložit ji může zaměstnavatel jen na jejich žádost.

(2)

Ustanovení předchozího odstavce platí i pro osamělou ženu pečující o dítě, dokud dítě nedosáhlo věku 15 let.

eulalie*

Školení právě že není pracovní cesta, je to bráno jako zvyšování kvalifikace. Takže ten paragraf asi na to není možné použít, nebo lépe řečeno - použít ho můžete, ale zaměstnavatel bude stejně operovat tím zvyšování kvalifikace. Když odmítnete to školení, tak bude-li chtít být zaměstnavatel hodně hnusný, může vám začít tvrdit, že na současnou pracovní pozici nemáte kvalifikaci. Jestli pracujete v pojišťovnictví či bankovnictví, tak tam nejsou brány ohledy vůbec na nic, jen vyždímat člověka, a když je už nepoužitelný a nepřínáší firmě žádný užitek, tak se ho honem zbavit.

možná Vám pomůže managerka.cz/...

je tam skoro na chlup Váš případ... jako výkon práce, víkend, příplatek za nadčasy...

kasandra70*
hodnocení

je to skoro stejný případ, za školení nám zaměstnavatel taky neplatí, jen si můžeme vybrat volno v týdnu.

děkuji

kasandra70*
hodnocení

děkuji za odpovď, takže jeslti bude chtít mě byhodit, tak asi nespíš jít na neschopenku, a tím nic nezmůže.

eulalie*

No víceméně ta nemocenská by bylo nejschůdnější řešení. Stresy nejsou dobré ani pro vás, ani pro to miminko.

kasandra70*
15.07.11 12:14
hodnocení

děkuji

A co rizikové těhotenství?

kasandra70*
hodnocení

přemýšlím nad tím, nebudu se stresovat v práci.

atreus*
hodnocení

0x

Mám jiný názor než eulalie:

"školení není pracovní cesta, je to zvyšování kvalifikace" - to není pravda, mnohem častěji půjde o prohlubování kvalifikace. Pokdu se školení koná mimo pracoviště, tak jde současně o pracovní cestu.

"Protože vašemu zaměstnavateli je jasné, že ji sám vám dát nemůže, jen ve výjimečných případech (např. by se rušillo vaše pracovní místo, s tím ale je spojeno odstupné)." - to není pravda, těhotné zaměstnankyni nelze dát výpověď, pokud by se rušilo její pracovní místo.

§ 230 odst. 3 - účast na školení ... se považuje za výkon práce, za který náleží mzda.

TEDY zaměstnavateli písemně předejte odmítnutí účastnit se školení, neboť by se jednalo o práci přesčas, která je těhotným ženám zakázána podle § 241 odst. 3.

Pokud je to školení mimo obec bydliště nebo pracoviště, tak se jedná o prac. cestu, a na tu nemůžete být vyslána bez svého souhlasu podle § 240 odst. 1 a vy souhlas nedáváte.

Dále můžete uvést, že jste školení s tímto obsahem již loni absolvovala.

Žádnou výpověď mu nedávejte, dohodu o skončení prac. poměru nepodepisujte. Vyhodit Vás nemůže, dokud jste těhotná, na mateřské dovolené a na rodičovské dovolené. Musí si počkat do jara 2015.

Ví váš zaměstnavatel, že jste těhotná? Jestli ano, tak z jeho strany je to vyložená snaha se vás zbavit. Na vaše pracovní místo totiž nebude moci pod dobu 3 let přijmout někoho nastálo, vy už moc dlouho výkonná nebudete, jste mu nejspíš na obtíž. Jako co vám poradit? Víte, co dělají jiné ženy ve vaší situaci? Jdou marodit... Jen vy sama si můžete zvážit, jestli stresy v práci stojí za to do ní chodit. Kvůli stresu je možné i potratit. Už jsme tu s vámi řešili výši mateřské, nyní dokonce samotné vaše zaměstnání. S největší pravděpodobností ale počítejte s tím, že se s vámi po rodičovské dovolené vás zaměstnavatel rád rozloučí, že se nejspíš nebudete mít kam vrátit.

doplněno 15.07.11 17:51:

Prosím poslední odstavec je tam omylem - je to část původní odpovědi eulalie, kterou jsem nedopatřením nevymazal.

kasandra70*

děkuji moc za radu, moc jste mi pomohli

kasandra70*
hodnocení

ještě mě napadlo, když by mně zaměstnavatel dal výpověď, že se ruší moje pracovní místo, dal mi odstupné, (kdyby tto náhodou nastalo, protože náš zaměstnavatel je strašně zlej člověk,a bude se snažit ze všech sil mě vyhodit, když jsme mu odporovala, že nepůjdu na školení), tak jak by to bylo pak, měla bych nárok na mateřskou? je tam prý nějaká ochranná lhůta půl roku?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]