Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paranoidní porucha osobnosti

Od: vevo odpovědí: 7 změna:

Dobrý den

setkal se někdo z Vás s tou duševní poruchou?

Já nedávno ve svém okolí a jsem docela zděšen.

Jak se k takovému člověku chovat?A co od něj čekat?

Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To, že jsem paranoidní, neznamená, že po mně nejdou.

des*

Souhlas,beze zbraně nevycházím,jsou všude.

evelina*
hodnocení

0x

Jde o to, o jakou poruchu se konkrétně jedná, zda je "nemocný" si ochoten připustit, že jeho chování není úplně standartní. No a pokud si to přizná a je to druh poruchy, který se "léčit" dá, pak je na řadě psychoanalýza. Je to běh na dlouhou trať, ale dá se s tím pracovat. Navštěvuji takového psychoanalytika již 2 roky a musím uznat, že jsou obrovské pokroky, i mé okolí to vnímá. Ale je vážně moc důležitý, aby si to dotyčný přiznal a spolupracoval, což u těchto lidí nebývá... Pokud je paranoidní (pocity vztahovačnosti, ale také pocity velikášství), pak nevím, nevím... Zkustě mrknout přímo na nějaký web o těchto poruchách...

hodnocení

0x

Souhlasím s Evelínou,zadejte si ve vyhledávači přesně tento termín,myslím,že se k pravdě dočtete.

doplněno 14.07.11 11:08:

Teď jsem to tam zadala,a vyjelo mně dobrých pár odborných odpovědí.

vevo
hodnocení

Děkuji , po odborné stránce jsem se dočetl o čem to je,ale zajímala mě

vlastní zkušenost ostatních.

hodnocení

0x

Paranoia je obtížně léčitelná, bez spolupráce pacienta jsou výsledky nulové. Pamatuji se na klienta sociálního zařízení, který měl po celé místnosti destičky obalené alobalem, aby odrážely paprsky, které k němu pronikají, uklízečky používají jedy, aby ho zabili, údržbář mu do pokoje pouští plyn, pracovníci v administrativě jej pozorují na monitorech prostřednictvím skrytých kamer a mikrofonů. S návštěvami hovořil výhradně mimo budovu, kde mikrofony nejsou. 30 let nebyl u lékaře, protože ten by jej jistě usmrtil, léčil se pouze sám nějakými bylinami.

Přizvaný psychiatr s ním nic nepořídil, neboť proti jeho vůli jej nelze léčit. Zemřel ve svých 72 letech.

doplněno 14.07.11 12:47:

Jak se k němu chovat? Nepřesvědčovat jej, že nemá pravdu, že je nemocný, že trpí halucinacemi a bludy - je to zcela zbytečné. Je lepší s ním buď ve všem souhlasit anebo jej ignorovat.

hodnocení

0x

Ano,nedavno..tvrdil,ze po nem jdou,sestreluji ho laserovymi zbranemi z letadla a nekolikrat se ho pokusili otravit.prezil diky homeopatikum,kterymi se zabyva 10 let a je nejlepsim lecitelem.take se potkal s robotem.Tvarila jsem se vazne,nedala znat,ze blazni,par otazek k logickemu uvazeni,jinak se neda delat nic,ten clovek musi dost trpet a vlastne nevi,ze utika sam pred svymi bludy.Mysli si doopravdy,ze po nem nekdo jde ,meni bydleni a vzdy si ho najdou.Mel to v sobe tak oduvodnene a logicky zpracovane,proc vse a takhle je,ze by normalniho cloveka brzy zblaznil a presvedcil,ze tu nejaky mimozemstani jsou.tohoto cloveka jsem nevidela 10 let a pred tim byl uplne noŕmalni a velice inteligentni,jen vim,ze v detstvi byl sex.zneuzivany pribuznym a rodice nic netusili.je mozne ,ze to je nasledek jeho stavu,cetla jsem,ze to byva.to vite,take jsem nejdriv dostala sok,co se neho stalo,nejde mu pomoci,protoze neuzna,ze to ,co vidí neni.Takze ,naslouchat,ale ne za kazdou cenu tvrdit,ze vidite co,on.klidne rici,ale ja je nevidim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]