Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můj blízky má potíže s řečí. Kdykoliv má něco vyprávět bez přípravy nebo jen tak hovořit ve společnost, nemůže se vymáčknout nebo něco pořádného říct. Jinak normálně když mluví s jedincem tak mluví docela plynule. Tak se ptám jak mu s tím pomoci?! Ještě jedna (myslím) důležitá věc, jako malý měl DMO, ale pak se z toho dostal po pár měsících! Děkuji předem.
Nedávno někde povídal spec na koktání. Doktoři teď objevili, že se nejedná o křeč hlasivek, jak se doposud tvrdilo, ale o křeč už v průdušnici. Stres toto vyvolává, je toho příčinou. Takže zvyšovat sebevědomí, mít se rád. To je to, co je sice velmi obtížné, ale ne nemožné. A snad návštěva foniatra by nic nepokazila. Logoped je na výslovnost a to je zbytečné.
Můj bratr když byl malý,tak ho tatínek vozil do Prahy Kobylis,to byla tzv.zvláštní škola pro děti s poruchami řeči.Ale,bohužel,škola nepomohla,ale pomohl psycholog,který řekl,že to je problém špatného dýchání,takže bratr začal toto intenzivně cvičit,a po cca 1 měsíci koktat přestal.Samozřejmě,že to je otázka slabého sebevědomí,a zároveň stydlivosti.Když hrál na kytaru a zpíval,nebo se bavil v úzkém kruhu rodinném,tak bylo vše ok.,ale když bylo lidí více,tak zadrhával.Je potřeba cvičení typu jóga a pilátes,kde musíte hodně a přesně dýchat!Přeji hodně štěstí!
ahoj no pokud já bych mohla říci názor na tuto věc, tak bych řekla že to může být i tréma, stud a podobně ,pokud člověk mluví s jedincem je v pohodě ač,může mit trému ale ta se dá zkonat, ale juinak před více lidmi je tréma ,každý jsme jiný ,tudíš já si myslím že je to trémou a studem, či pochybnostmi ,aby něco neřekl špatně ,dle mně je to normální a neřešila bych to ,jsou i tací,ahoj
Řekněte známému ,že první slabiku musí vyslovovat velmi měkce.Vysloveně se s ní mazlit.Doma ať to trénuje ,až do přehnané mazlivosti.Když si na to zvykne ,tak se mu ten tlak v hrudi uvolní a ve společnosti mu to půjde lépe .Vím o čem píšu neboť ,jsem s tím leta bojovala a toto je rada z foniatrie.Počáteční slabiky vyslovovat velmi měkce a nespěchat .To je základ.
Mluvit lze měkce a tvvrdě.Když jste rozlobený tak slova z Vás lítají tvrdě a rychle jako raketa. Když máte pohodu mluvíte měkčeji a pomaleji a když roztáhnete rty do úsměvu mluvíte ještě lehčeji.Zkuste slovo -balón- kolika způsoby lze říct. Ta tvrdost a měkkost tam je slyšet. Zkuste foniatrickou kliniku ,tam Vám to názorně vysvětlí.Já jsem navštěvovala kliniku v Praze v Žitné ulici a výsledek se dostavil.Chce to trpělivost a mluvit a mluvit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.