Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším vypovězení smlouvy s Centropolem, nechtěli uznat, nakonec uznali... teď po mně chtějí poplatek 2500,-Kč jinak to bude řešit soud. Smlouva podepsána v říjnu 2010, začátek dodávky el.od dubna 2011, což se fakticky nestalo, protože jsem zůstala u ČEZu. Mají na ten poplatek právo či ne? Poradíte, má někdo podobnou zkušenost? Děkuji.
Pokud po vás chtějí nějaký administrativní poplatek, měli by mít oporu ve smlouvě, kterou jste s nimi podepsala. Takže - pročtěte si pořádně jejich smlouvu a uvidíte. A jak došlo k tomu, že fakticky ještě stále od nich neodebíráte elektřinu? Jste si tím opravdu tak jistá? Jak mělo dojít k převodu k ČEZ? Sama jste si to zařizovala, nebo jste to nechala na Centropolu?
Ve smlouvě je poplatek uveden v případě nedodržení "podmínek". Smlouvu jsem vypověděla sama po tom co mi volali z ČEZu a chtěli, abych zůstala jejich zákaznicí, což se i stalo, výpověĎ podána písemně mnou a uznána. Od Centropolu mám písemné vyjádření, že NEJSOU mým dodavatelem elektřiny a jsem stále zákazníkem ČEZu, toto je tedy potvrzeno.
Hm, a ten administrativní poplatek je tedy za co? To vám taky museli nějak vysvětli, proč si to účtují.
O tom poplatku při podpisu nepadlo ani slovo, dozvěděla jsem se o něm až když jsem vypověděla smlouvu, že ho MUSÍM zaplatit. Jinak ve smlouvě je uvedeno následující:
Pro případ, že zákazník platně odstoupí, vypoví či jinak ukončí Smlouvu ode dne jejího uzavření do uplynutí 24 měsíců počítaných od doby nabytí účinnosti Smlouvy, je povinnen uhradit Dodavateli jednorázový administrativní poplatek ve výši 2500,-Kč a to ve lhůtě 14 dnů ode dne, kdy k tomu bude Dodavatelem vyzván. Tento poplatek není Zákazník povinnen hradit v případě, kdy vypoví Smlouvu z důvodu neschopnosti zajištění platnosti garance ze strany Dodavatele nebo pokud dojde k odstoupení od Smlouvy podle par.57 odstavec 1. Občanského zákoníku.
Nicméně jsem odstoupila od smlouvy podle tohoto paragrafu ve znění:
nedošlo-li dosud ke splnění dodávky či služeb dodavatelem, může od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce do 1měsíce.
Teď je ovšem otázkou, zdamyslí do 1 měsíce od podpisu Smlouvy ( říjen 2010 ) nebo do jednoho měsíce od doby, kdy mi měli fakticky začít dodávat elektřinu, tedy od dubna 2011 ( a nezačali, protože jsem zůstala u ČEZu )
Emílie,
bohužel se tomu poplatku zřejmě nevyhnete. Ta "překážka", kvůli které Vám Centropol nedodal elektřinu, vznikla na Vaší straně (tím, že jste zůstala u ČEZu). Je to stejné, jako kdybyste si objednala novou fasádu na dům a firmu nepustila k domu. Smlouvu jste vypověděla do 24 měsíců, tedy splňujete ty podmínky pro platbu toho adm. poplatku.
Tyto firmy mají skvělé právníky a tedy i neprůstřelné smlouvy. Jednoznačně jste povinna administrativní poplatek uhradit.
Na zadní straně smlouvy by měla být napsaná doba do které lze od podpisu odstoupit bez sankce (to je dáno zákonem). Poté lze odstoupit pouze podle podmínek obsažených ve smlouvě, kterou jste podepsala. Z rychlého podpisu smlouvy může mít radost jen dealer apod. "Mezi dveřmi" se jedinečné a neopakovatelné smlouvy nedělají. Už to o něčem vypovídá.
Společnosti si to obvykle jistí rychlím telefonem, kde chtějí i slyšet a hlavně nahrát, že jste smlouvě porozuměla tak rychle, jako jste ji podepsala. Většinou ty operátorky brigádnice, ale neumí na žádnou nečekanou otázku kvalifikovaně odpovědět. Když si vás oni nahrávají můžete to mobilem udělati vy. Ale kdo má chuť se složitě domáhat svých práv? Není lepší si vše před podpisem nejen přečíst, ale i nechat projít hlavou. Stejnou smlouvu Vám velmi rádi nabídnou i zítra, pozítří nebo třeba za měsíc. Můžeme si být jisti, že oni tu smlouvu psali a promýšleli velice pečlivě.
Dobrý den,
ano, je mi jasné, že taková firma si smlouvy ošetří, aby pak mohla za tu administrativu inkasovat 2500,-Kč. Za tu dobu co jsem ten příspěvek podala se mi ozvala společnost Centropol asi přes 3týdny a sdělila mi, že jim mám zaplatit tento poplatek, bohužel fakturu jsem od nich neobdržela, takže nevím ani kam to poslat. Od té doby je klid. Byla jsem i u právníka, ten mi sdělil, že mám poplatek raději zaplatit a mít klid. Celkově je to nějaké divné, kdyby tedy byl ten poplatek oprávněný, tak už by fakturu přece poslali, navíc mi volali a od té doby nic. Smlouvu jsem vypověděla řádně a myslím si,že bych ten poplatek zbytečně platila. Proč cpát druhým do kapsy když to není nutné? Takže stále nevím na čem jsem
Dobrý den,
pokud jste odstoupila od smlouvy bez udání důvodu, opravdu mají nárok požadovat od Vás sankční poplatek v plné výši. Nicméně máte možnosti. Nejlépe zavolejte na infolinku, sdělte, že byste chtěla podepsat novou smlouvu (ujistěte se přes operátora, že Vám tak anulují sankční poplatek). To podstatné, ve chvíli, kdy Váš dodavatel změní všeobecné obchodní podmínky či ceník dodávané komodity, máte nárok vypovědět smlouvu na základě nesouhlasu s cenou, atd. Dodavatel musí 30 dní před změnou dát náležitě vědět všem svým zákazníkům, že k této změně dojde, neudělá-li tak, klient má možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodu. Ceníky elektrické energie se mění jednou ročně (v prosinci dojde k vystavení nových ceníků, spolehnete-li na fakt, že dodavatel dodrží 30ti denní lhůtu k oznámení změn, v listopadu můžete podat výpověď- vzor Vám mohu zaslat). Není důvod k panice, ač Centropol nepatří mezi nejlevnější alternativní dodavatele, stále dokáže nabídnout nižší ceny, než dominantní dodavatelé, proto s klidným srdcem postupujte těmito kroky.
S pozdravem,
LO
naopak, právo nemají...je to měsíc či dva kdy vyšel nový platný zákon kdy klient může vypovědět smlouvu kdykoliv bez udání důvodů a nemůže chtít žádné poplatky.POkud stále řešíte tento problém nejlépe je se obrátit a podat stížnost na Ćeský energetický úřad a ten se tím musí povinně zabývat.Napište mi kdyžtak do vnitřní pošty a poradím jak dál.
doplněno 13.09.11 09:24:...a jen tak pro zajímavost škoda že jste k tomu Centropolu nepřešla...je levnější než ČEZ jsou ale i levnější. Bohužel to ČEZ moc dobře umí přemluvit klienty když podají výpově´d a klienti se nechají zlákat a zbytečně platí jedné z nejdražší společnosti.
Zdravím,
Teď řešíme stejný problém ale po poradě ss známím, který došel k závěru, že
,,V § 57 odst. 2 občanského zákoníku je navíc stanoveno, že je dodavatel povinen spotřebitele upozornit na právo odstoupit od smlouvy nejpozději při uzavření smlouvy a že písemné upozornění musí obsahovat označení osoby, u níž je třeba toto právo uplatnit, včetně bydliště či sídla takové osoby. Při porušení této povinnosti má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy (bez sankce) do 1 roku od jejího uzavření (viz § 57 odst. 3 občanského zákoníku).
Po prostudování dokumentů, které mi byli při uzavření smlouvy předány, lze konstatovat, že v nich žádná informace o možnosti odstoupení od smlouvy ve smyslu § 57 odst. 2 občanského zákoníku není. Tudíž se lhůta pro odstoupení od smlouvy prodlužuje na 1 rok. Odstoupení od smlouvy, které tak uplatňuji, by mělo být akceptováno bez jakékoliv sankce.
Co vy no to? Má to šanci?
Dobrý den,
mám rovněž problémy s Centropolem, mohl byste mě kontaktovat mailem? je to hanamuzikova@centrum.cz, chtěla bych Vás požádat o radu
předem děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.