Ještě jednou si dovoluji od Vás radu. Pěkný den.Potřeboval bych radu.Dne 15.6 2011 jsem podepsal v jedné firmě pracovní smlouvu.Protože ale firma nemá podmínky pro vykonání práce,nemá založené telefoní linky,jsem od 15.6 doma s tím že každých 14 dní mi volají že bohužel ještě mám být doma,že nemají to hotové,nakonec mi bylo dáno emailem vědět , že to vypadá až v pluce srpna vše hotové. Teď se ptám,dostanu zaplacené sociál.zdravotní?Také zda dostanu mzdu?Mám dnes 8.července.měl bych dostat okolo 15 července peníze za červen.Smlouva je platná podespaná a ve smlouvě se píše zaměstnavatel je povinen ode dne kdy vznikl pracovní poměr platit zaměstnanci za vykonanou prácu dohodnutou mzdu.Ptám se -je to tedy tak,že musím dostat peníze?Zatím se netváří,že ybch něco měl dostat.Takké sr dočítám,že práva a povinosti ve smlouvě se řídí zákoníkem práce a dalšími právnímu předpisy.Určitě prosím o radu jak dále postupovat.tvrdí mi po mém zepátní,že se nemusím bát výpovědi ukončení atd.Ale jak se říká,na co doma smlouva,když nemáte peníze.Každý máme závazky.Díky Karel.
Jestli máte podepsanou pracovní smlouvu (jako zaměstnanec) s konkrétním datem nástupu, jste od toho data zaměstnán. To, že firma nemá vaše pracoviště v provozuschopném stavu je její problém - vy máte nárok na mzdu za flákání se doma (říkalo se tomu překážky v práci na straně zaměstnavatele) a vaše pracovní povinnost se smrskla na být na telefonu a čekat, až vás zavolají a řeknou UŽ. A firma by měla by za vás odvádět zdravotní a sociální pojištění. Ale na výplatu nečekejte žádný zázrak, bude to znatelně míň, než kdybyste pracoval. Ten e-mail si pečlivě uložte a namažte ho, pokud by firma zkoušela dělat nějaké problémy - třeba tvrdit, že jste vlastně absentér, co do práce vůbec nenastoupil, budete ho potřebovat.
Vím vím,jsem už ale po sobotě a nedělu tak vynervavanej jak to v pondělí dopadne,že si to ověřuji všude..prostě člověk se bojí o vše v dnešní době paaja
paaja*
To se dá pochopit, ale jestli hledáš ještě nějaké jiné rady nebo povzbuzení, je lepší oživit původní příspěvek nějakou novou poznámkou ať máme přehled o historii problému a rady se dokola neopakují
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.