Nejste přihlášen/a.
Buďte všichni zdrávi.
Tak je to po 23 letech zase tady - nafařilo se na mě klíště Už je trošku větší, tipuji, že jsem ho měl přisáté už od rána (v práci jsem něco cítil). Samozřejmě, pokusil jsem se ho vytáhnout, po asi 10 minutách jsem mu rozcupoval nožičky a kde co, ale pořád tam zůstalo. Tak jsem se vytočil a ještě více zabral a cítil jsem (snad se mi to nezdálo), jako bych vytáhl špunt. Takže se mi ho možná nakonec podařilo vytáhnout správně. Ale protože jsem neměl jistotu, tak jem si ono místo rozškrábal pinzetou do krve (nic mega, nebojte
) a zalil desinfekcí. Myslíte, že jsem z obliga?
Díky za odpovědi.
A jéje, tady je to zase babských rad. Klíště v žádném případě nemazejte ničím mastným a podobnými nesmysly. Při dušení klíště vyvrhuje obsah trávicí soustavy, který může být infekční, do rány a jedině si tím uškodíte. Je důležité odstranit tělo klíštěte, a to velmi šetrně - hlavně jej nemačkat. Pokud utrhnete kusadla, nic se neděje, nerýpejte se v ráně, protože si tím zanesete zbytečně infekci a zanítí se to. Kusadla nejsou infekční a velice brzy se z kůže vydrolí, nanejvýš se objeví drobný zánět. Po odstranění klíštěte použijte desinfekci.
V nejbližších týdnech je vhodné sledovat příznaky encefality a boreliózy, což jsou dvě nejrozšířenější nemoci přenášené klíšťaty. Není nutné běžet hned k lékaři a zdržovat jej i pacienty, co jsou skutečně nemocní, protože lékař stejně nic nepozná - zejména borelióza je detekovatelná až po 3-4 týdnech a rozhodně ne vždy.
Uvidíš zítra čí pozítří, jak se bude rána chovat. Přeji Ti, abys byl z obliga, ale zaručit to asi nikdo nemůže.
Ahoj,
doporučuji aby se v tom ještě někdo porejpal vydesinfikovaným špnedlíkem, či jedlou...aby byla jistota že tam opravdu nic nezustalo. Poté přetřít znova sedinfekcí.Pak čekat-pokud se do 5-ti dnů neobjeví flek je vše ok... Jsem sestřička a tohle se běžně dělá v ordinacích
Tak kromě fleku by to možná zasloužilo i pozornost při případné bolesti hlavy, či zvýšené teplotě. Což by bylo velmi akutní!
To není pravda. Pořád tu mluvíte o borelioze ale na encefalitidu jste zapomněli. Měli jsme příjem, paní chytla ráno klíště, odpoledne jí začala bolet hlava a druhý den jí odvezli. Zmatená, úplně v háji. Napořád. Měla takové poškození mozku, že už se z toho nikdy nedostane.
Díky všem za odpovědi, byl to tedy fofr Jinak na vyšetření ho dát nemohu, rozcupoval jsem ho na moc dílů a nerad bych měl na krku ochranáře. Tak si to jetště pořádně rozškrábu (už není vidět, kde bylo, mám jíž vyškrábanou krvavou čárku).
Ještě jednou díky, už jsem si myslel, že nikdy mít klíště nebudu... přitom jako děcko jsem ho měl každou chvíli.
Jednou jsem dokonce musela k lekari,neslo mi vytahnout kliste,myslim,ze se utrhlo,nebo co,no a byla jsem prekvapena jak lekar za 2 vteriny ho mel venku.Mel na to specielni slabounky dratecek,nejspis slouzila asi jako harpunka.strcil dratek tam a zpet a bylo venko bezbolestne.Jinak ty previty macim olejem a dezinfekci,ale pry se to nema,ze pusti vice jedu,kdyz se brani,ale vykroutit ho neumim.takze zadny stud k lekari,ze kdyz jakoby o prkotinu,jemu to nic neudela,vzdyt to trva jen vteriny a mate pokoj,pokud se vam nezdari ho vytahnout.
V tuto chvíli, jste už udělal všechno, co se napravit nedá. Ale pro to "příští". Mám vyzkoušenou metodu. Nabrat na prst sádla, nebo másla, natřít na klíště, nalepit náplast a čekat. Klíště se udusí a pustí bez "vykrucování", a bez bolesti. Ale jelikož jste to už rozvrtal, tak bych neriskovala, a šla k lékaři.
Jak píše kovis, sice ten způsob vytahování pomocí tamponu namočeného v mýdle nebo v oleji je pohodlný, ale může velmi zvýšit pravděpodobnost přenosu infekce. Četl jsem to i na idnesu. Já tedy se s tím klíštětem radši piplám 10 minut než abych si pak do konce života vyčítal netrpělivost. Pak je ještě dobré vše potřít Jodisolem, který také působí i v tkáni.
Klíště se musí desinfikovat ještě před vytažením!To znamená celé ho zkoupat nejlépe v Jodisolu.Pořád tam kapat,až se udusí.A za třeba až 5 minut ho vytáhnout a znova desinfikovat
Jak reaguje klíště na ledovou nebo horkou vodu? Zkoušeli jste to někdo, nebo zas bude muset kosák strávit celej den do půltěla v lese ve vysoké trávě, aby na sebe nachytal nějakou pokusnou pakáž...
Kosáku to netuším, ale jednou sem koupila pinzetu na klíště, u které byl zmrazovací sprey. Že prý to klíště zmrazí ve vteřině a nestihne nic vypustit. No, nebudu psát, kolik jsem vyhodila peněz.
Makarone, nefungovalo to vůbec. Nechala jsem se nachytat. Co hodně lidí chválí, já jsem se přiznám, ještě k tomu nedokopala, jsou takové háčky na klíšťata. Klíště podeberete a zaživa vytáhnete. Prý to funguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.