Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bydlení s dětmi po rozvodu

Od: evap* odpovědí: 7 změna:

Budeme se s manželem rozvádět a máme velký spor kvůli majetkovému vypořádání. Před několika lety (v době manželství) zdědil po otci firmu a peníze, které investoval do rozšíření firmy a výstavby nájemního domu (a našeho bytu v něm). Do té doby jsme žili v domě jeho rodičů. Firmu má ve společném užívání s matkou. Po rozvodu se já s dětmi budu stěhovat a vzhhledem k tomu, že jsem 11 let doma (na RD nebo v domácnosti s občasnou výpomocí v manželově firmě - zadarmo), tak nemám žádné příjmy. Nedělám si žádné majetkové nároky, ale chtěla bych se 3 dětmi důstojně bydlet, takže hledám byt 4+1, který je nákladný. Manžel mi navrhuje vyplatit částku 1,5 mil. na můj účet a stejnou částku VĚNOVAT DAREM našim dětem na nově založené účty. Prý to technicky jinak nejde provést a to mi dává víc, než na co mám nárok... Nevím, jak přišel zrovna k takovým částkám, ale prý to konzultoval s právníkem a ten mu řekl, jak je manžel ke mně štědrý. Nechci manželovi podepsat rozvod, dokud nebudeme s dětmi bydlet v novém. Nechci s nimi skončit na ulici, mám obavy, že jde o nějaké kličky z jeho strany a po podpisu rozvodu se k penězům na dětských účtech nedostanu. Prosím poraďte mi, na co mám nárok. Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Evo, je to samozřejmě složité a těžko se v tomto případě radí, pokud neznáme podrobně vaši situaci. Manžel zdědil po otci firmu a peníze a na to nárok nemáte. Snad jednou po něm mohou dědit vaše děti. Vy jste se starala o děti a vypomáhala ve firmě. To jistě není málo a sama musíte posoudit, zda je navržené vyrovnání pro vás a děti přijatelné. To zde nemůžeme posoudit. Pro vás by asi bylo nejlepší, kdybyste si vyhlédla odpovídající byt pro vás a pro děti. Kupní smlouva by zněla na vaše jméno a váš manžel by mohl odpovídající částku složit před podpisem kupní smlouvy do notářské úschovy k platbě po zápisu nemovitosti na vaše jméno. Je jasné, že peníze, které by manžel daroval dětem a převedl na jejich bankovní účet, tak by byly blokované do doby jejich plnoletosti. Což je myslím dobré. No a kdyby bylo určené slušné výživné, které by zajistilo dětem odpovídající životní úroveň podobné té, jakou měly dosud, tak bych se určitě nebránila. Ale je kauza opravdu spíš pro právníka, který se seznámí s přibližnou hodnotou majetku vašeho manžela a posoudí způsob navrženého majetkového vyrovnání. Jistě není ani zanedbatelné vybavení bytu a domácnosti. To vše jste si asi pořídili v manželství a mělo by se posuzovat jako SJM. Zde by se hodnota počítala polovinou pro každého. Je ovšem otázka, zda by manžel neprokazoval, že to bylo pořízeno z peněz, které zdědil po otci. Takže samozřejmě dohoda by byla nejlepší pro obě strany, ale bez dobrého právníka se určitě do majetkového vyrovnání nepouštějte.

doplněno 04.07.11 16:37:

Ještě musím doplnit, že koupě nemovitosti by měla asi proběhnout po rozvodu, aby byt nespadnul do SJM. I když by bylo možné zúžit SJM notářským zápisem. Ale jak říkám, nedejte na sliby, ale všechno by mělo být písemně. A bez právníka to určitě nedělejte. Je to děs, pokud se do rodiny navážejí příbuzní a ovlivňují jednoho z partnerů.

evap*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Co se týče peněz, které chce manžel poslat na účet dětí, tak jsem to nejspíš nepřesně napsala. Manžel mi chce na koupi bytu a vybavení dát celkem 3 mil. Kč, z toho polovinu na můj osobní účet a polovinu rozdělit mezi děti (chce jim založit konta). Odvolává se na právníka, podle kterého to jinak provést nelze. Vůbec nechápu proč. Obávám se, že ke kontu dětí se nakonec nedostanu, a tím pádem si nebudu moct dovolit pořídit byt... Takže to není tak jak jste zřejmě pochopila - že peníze na účtě dětí zůstanou do jejich plnoletosti.

Po zkušenostech manželovi bohužel nemohu věřit, tak mám strach, že podpisem rozvodu docílí svého = "odstřihnutí" mě od majetku, a naše bydlení a majetkové vypořádání už ho nebude zajímat...Jemu v manželství v podstatě nic nechybí, proti společnému soužití nic nemá, jen si se mnou chce vyřešit nějaký svůj boj. Je to smutné.

martinaa*

Za ulozeny majetek deti az do jejich plnoletosti zodpovida zakonny zastupce - tedy nejspis Vy, pokud deti budou s Vami. Toto vse musi byt overeno, tudiz to bez pravniho zastupce skutecne nejde. Na ty penize opravdu nesmite sahnout, Vam nepatri. Manzel vsak ma podle zakona povinnost Vam bud byt prenechat, nebo Vas z nej vyplatit. Pokud dostanete 1,5 milionu, za to se byt sehnat da.

Pokud mate predmanzelskou smlouvu, mate narok na pulku spolecneho majetku. Pokud ne, je pouze na jeho dobre vuli, zda Vam neco da, ci nikoli. Ta dobra vule se samozrejme nevztahuje na vyzivne na deti, ktere mu bude pridelene soudem.

stirecek*
hodnocení

1x

Nevím, co se Vám na tom nelíbí. Taková nabídka přichází jednou za život, už i advokát Vám to řekl. Blbý kdo dává, blbější kdo nebere. Taky můžete odejít jen s holou půlkou něčeho, co nemáte, jestliže bydlíte v domě rodičů a tudíž není Váš. Jelikož manžel chce dát "půlku" dětem, asi ví proč byste na to šahat neměla. Takže nedrážděte hada bosou nohou nebo nebudete stačit kličkovat vy a budete muset hledat azylový dům. Za cca 1,5 melounu se dá důstojně žít, neříkejte že ne, protože dnešním mladým rodinám tahle částka je spíš z říše snů.

pohanka*
hodnocení

0x

Vše, co jeden z manželů zdědí /nebo dostane darem/ je pouze v jeho vlastnictví.

Pokud ještě můžete, přehodnoťte OBA rozvod s ohledem na své tři děti. Neberte dětem rodinu. Nikdo jim ji už nenahradí. Ani Váš případný přítel nenahradí vlastního tatínka, natož případná přítelkyně Vašeho manžela nenahradí Vás. Ještě je asi brzy myslet na to, co nyní napíši, ale je to ze života: ,,Je nejkrásnější, když po letech se sejde celá rodina při oslavě nějakého kulatého výročí, nebo Vánoc a sejdou se i Vaše vnoučata a Vy vidíte, jak celá rodina drží pohromadě a všichni fungují. Protože to viděli u Vás, ve Vaší vlastní rodině, když byli malí.

Protože tak to má být. A se zdravím už nic důležitějšího v životě není. Zdravím

martinaa*

Nefungujici rodina, spory, urazky, dusno, naschvaly, hadky a vycitky jsou pro deti mnohem, ale mnohem horsi nez rozvedeni rodice, kteri oddelene funguji v pohode. Zustat v takovem vztahu prave kvuli detem je pro ne nejhorsi, ackoli si rada lidi stale mysli opak. Nevedomuji si, ze i mal deti presne vyciti, co se v rodine deje a reaguji na to.

evap*
hodnocení

K rozvodu jsem bohužel tlačena ze strany manžela a ten je ovlivněn svými příbuznými, kteří od smrti jejich otce pořád řeší majetek a je jim trnem v oku, že já bych měla něco dědit po mém manželovi.

Nechci se rozvádět, ale dokud budeme žít v blízkosti příbuzenstva, tak naše manželství bohužel fungovat nebude. Manžel o stěhování bez rozvodu nechce ani slyšet. Naopak mluví o tom, ať klidně žijeme všichni tady, ale my dva jako rozvedení. Dohoda s ním není možná, je arogantní, ironický, sprostý, o manželské poradně nechce ani slyšet. Takže u nás neřešíme, JESTLI se rozvést, ale JAK se rozvést.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]