Nejste přihlášen/a.
Líbí se mi romský kluk. Seznámili jsme se na brigádě a rozumíme si, je moc fajn. Zdá se mi, že by o mě taky mohl mít zájem. Moje rodina ale má k Romům dost předsudků, a tak mám strach, že budou rodiče proti. Na druhou stranu si říkám, že by třeba rodinu přesvědčilo to, že je to normální, slušný kluk. Nevím jak jim ukázat, že je úplně v pohodě. Taky se bojím reakce kamarádů, aby se k němu třeba nechovali hnusně. Chtěla bych svoje okolí tak nějak připravit, jenže nevím jak.
Romové žijí, bohužel , úplně jinak, než my. Mají jiný vztah k majetku /hlavně cizímu/, k rodině, k financím. Neumějí plánovat, přemýšlet do budoucna. Já si třeba vždycky snažím uchovat určitou finanční rezervu, třeba kdyby se porouchala pračka, lednička, auto,..., oni žijí způsobem "když máme, tak si dáme". Jenže to trvá třeba 5 dní a pak celý měsíc nemají korunu. A to se přes sebevětší zamilovanost nikdo nenaučí, to je prostě už v nich zakořeněné.
Navíc, i když mladý rom je třeba pohledný štíhlý mladík, podívejte se na roma okolo 45 - 50 let! Vyžilý pupkáč s půllitrem v ruce.
Takže i když se Vám chlapec nyní líbí sebevíc a máte ho třeba ráda, velké naděje do budoucna Vám nedávám. Manželství gádži a roma nedopadá dobře, hlavně kvůli těm odlišnostem ve výchově, v morálce, v soužití. Jaga.
Předsudky bývají bohužel většinou oprávněné, takže Ti přeji, aby Tvůj kluk byl opravdu v pohodě a abys sis váš vztah obhájila před rodiči i před kamarády! Ale asi to nebudeš mít jednoduché. Každopádně Ti držím palce, spolu to určitě zvládnete!
Z dotazu není zřejmé, zda ho chcete jako "dočasnou" známost nebo "vážnou známost" vedoucí případně ke sňatku. Z racionálních důvodů bych to nedoporučoval, neboť jde o jiné sociokulturní prostředí - jiný vztah k rodině, práci, penězům, nejsou schopni plánovat do budoucnosti ...
Je docela možné, že on osobně je fajn a bude - ale toto jsou okolnosti, které neovlivníte.
Čili je zde větší pravděpodobnost problémů.
Souhlasím s tlapkou, když dělá, tak je to v pohodě - aspoň na 90% určitě Prostě doma řeknete, že s někým randíte, že je to známý z brigády. Taky by na rodiče mohlo zapůsobit, jestli dělá nějakou školu, klidně jen učňák - i to je bod pro něj. Pokud prostě není v jeho životě něco, co by ty předsudky ospravedlnilo (osm sourozenců, děti, záznam v trestním rejstříku, drogy, rodiče na podpoře, smrad a špína...), tak by rodiče měli minimálně svolit k tomu, abyste se sešli všichni někde na kafe a trochu se poznali. A když je to slušný, normální kluk, jistě to sami při schůzce poznají a nebudou vám bránit. Na tu schůzku (zvlášť jestli se bude konat doma) by mohl přinést mamince malou kytičku, přijít v košili, podat pravici a je vyhráno
Asi tak - ne všichni Romové spadají do skupiny nepřizpůsobiví. Jsou i slušní Romové, slušné rodiny. Takže se nejprve podívejte na jeho rodinu, jak žije. Tak nějak podobně totiž se bude chovat i ten váš mládenec. Ano, počítejte s tím, že vaší rodině se chlapec nemusí vůbec zamlouvat, ale to by se nezamlouval třebas ani Čech jako poleno. Bude záležet jen na vás, jak si svoji lásku budete umět obhájit.
A tys na začítku předsudky neměla? Jestli rozptýll tvoje, ve tvém okolí to může být stejně. Asi to nepůjde snadno... ale jestli mu dají šanci, proč by to nedopadlo dobře? Přece si vaši nemyslí, že bys dovedla nějakého idiota. A mezi námi - to, že jste se potkali na BRIGÁDĚ, je dobrá vstupní informace.
Držím palce
Ono hodně záleží, kde žijete. Těžko budete rodiče přesvědčovat o tom, jací jsou Romové bezva třeba v Chanově, Novém Bydžově, Přerově, Ostravě a pod. Zato u nás (jsme malé město na Vysočině) takové problémy nemám. Romy jako komunitu opravdu nemiluji, zejména ve větší koncentraci je to ,,poukázka na problém´´. Ale v našem městečku jich pár žije a jsou veskrze v pohodě, několika z nich jsem i šéfoval a byli v pohodě. K vztahům - dcera našich známých chodí s Romem, oba pracují jako pokladní v supermarketu a můžu s klidem říct, že absolutně bez problému. Její rodiče jsou taky v pohodě. Je to normální kluk, kdyby byli všichni takoví, to by bylo terno!
Židé měli před tisíci lety také příkaz: neberte si ženy ze sousedních národů. Člověk si řekne taková blbost, vždyť tolik lidí se bere přez hranice národů.
Jenže děti a vnuci z takových manželství to zpravidla odskáčí. No co. Kdo něco moc chce, má to mít. Stejně by si nedal říct. Kdo něco moc chce zpravidla to dosáhne. Tím ovšem platnost předchozího nezruší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.