Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je k dostani v lekarne sodik?

Od: juglans® odpovědí: 10 změna:

Sodik je obsazen v soli,jak vsichni vime a nekterych druzich zeleniny a potravinach.Napadlo me jestli by se dal jeste doplnit ,zda se da samostatne koupit.Nebo spis bude soucasti nekterych jinych doplnku v multivitaminech,ze?stale me lekar upozornuje,ze mi sodik chybi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

0x

Bývává ve většině multivitamínů, třeba ve Spektru a podobných. Samostatně jsem ho neviděl.

jabraka*
hodnocení

0x

Sodík není zrovna prvek,který člověku chybí,většině lidí spíše přebývá.Je leckdy příčinou vzniku vysokého tlaku a nemocí ledvin.Doplnit jej lze snadno obyčejnou kuchyňskou solí(NaCl)Spíše chybí jeho druh,Draslík(K),potřebný k dobré funkci srdce a plic.

JABRAKA

hodnocení

jabrako ja vim,ale ja to mam obracene,opravdu,presto,ze solim dost a nijak zvlast se nepotim.lekari me kvuli tomu peskuji

Velké množství sodíku je v uzeninách a konzervovaných výrobcích, dále v sýrech a různých pochutinách (chipsy, brambůrky...). Ještě pak v některých minerálkách, pečivu a různých polotovarech.

hodnocení

No,je pravda,ze z toho moc nejim,jen syr.

ondranoel*
hodnocení

0x

;) Samostatný sodík je velmi reaktivní chemikálie. Reakcí vzniká vysoce agresivní louh. Pokusy s ním jsou zdraví nebezpečné.

V lékárně? ;)

Jinak přijatelný je v kuchyňské soli. Když vás lékař upozorňuje, tak proč neřekne kde vzít? :D

jabraka*

Ještě mě napadlo,že Hliník se odstěhoval do Humpolce.

JB

hodnocení

Tak urcite tos doktorem jeste proberu,mel by spis hledat pricinu,proc se ztraci,myslim,ze doplnuji soli dost.

jabraka*

Juglans,žádný doktor ti nedoporučí nadměrné dodávky Na.Ten je potřebný jen na vytváření žaludečních kyselin(NaCl)

JB

bena*

Žaludeční kyseliny nejsou NaCl, ale HCl, ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]