Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ziti z absolutniho minima, mate to take tak?

Od: jankajana* odpovědí: 26 změna:

Zkonci mi materska v unoru,zivim sama 4 deti,na 2 mi nevznikl narok na sirotci a treti dostavam vyzivne a otec momentalne ztratil praci.Ctvrte decko,kdyz vsechno vypadalo nadejne,tak jeho otec v insolvencnim rizeni.Sama jsem v invalidnim duchode,najemni smlouvu nemam sanci od majitele ziskat.tak jsem si dnes zpocitala,ze az mi zkonci materska budu mit cca 11400kc prijem.dva kluci studuji jeste rok a ostatni zs a skolka mozna.tak to jsem zvedava,jak tohle prezijem.Mate to nekdo podobne?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x

Asi budu jedovatá a zlá, ale vašemu příběhu se říká "zodpovědnost za svá rozhodnutí a své činy". Vy jste se rozhodla mít 4 děti se třemi podivnými muži, vy jste je přivedla na svět, vy je musíte uživit a vychovat. *hej*Mám takových rodin kolem sebe více. Např. cikány se šesti dětmi v bytě pode mnou. Nikdy nepracovali, nikdy neplatili ani sociální, ani důchodové, ani daně. A stále vykřikují-My máme děti. Ale chtěli je oni, pořídili si je oni, jsou jejich. Proč já bych měla doplácet menším důchodem, poplatky ve zdravotnictví, zvýšeným nájmem, daněmi za každý rohlík a já nevím čím vším jen proto, aby stát měl na příspěvky pro tyto lidi a jejich rozhodnutí? A navíc, děti z bytu pode mnou, nikdy nepůjdou studovat, pracovat nebudou, nikdy své povinnosti vůči státu plnit nebudou, nikdy nebudou jíst příborem a nebudou mluvit bez sprostých slov. A já, my se skládáme na tyto lidi, stát nám sebere spoustu prostředků, které jsem si prací po 38 let zasloužila. Vychovala jsem a nechala vystudovat 2 děti, které platí všechno, co po nich stát vyžaduje. A vlastně také přispívají na výživu všech, o kterých jsem mluvila. Můj důchod po tom všem nedosahuje obyčejný průměr. Jak dlouho jste platila státu vy? Vy a vaši mužové. A cigoši v bytě pode mnou?*plac*Nemívám ve zvyku být takhle ostrá, ale jsem z toho všeho velice nešťastná, bezmocná a bezradná. Proto vám opakuji, jsou to vaše děti z vašeho rozhodnutí. Musíte se o ně postarat vy!*hej*

Pravda největší. Když jsem tento názor za sebe prezentovala na jakémsi jiném fóru, tvrdě mě napadli všichni bez výběru. Ale souhlas s každým Vaším slovem.

palenka*

Škoda, že Vám mohu dát jen jeden bod. Naprosto s Vámi souhlasím!

jsmestastni
mate naprostou pravdu a jedovata nejste. je to tak. pokud ma vsechny deti ve skole tak by ji i jako invalidu mohli zamestnat na dopoledne. Firmy navic dostavaji od statu prispevky na zamestnavani treba ZTP. Takze kdyby pracovat chtela tak si neco najde. Ale ne, chce penize zadarmo, protoze je ublizena ...

Babičko, ale vůbec nejste zlá a jedovatá. Jen jste tady prostě natvrdo řekla pravdu, kterou si mnozí také myslí, ale pokrytecky si ji nechají pro sebe a nahlas jen litují. Je to veliká pravda, v dnešní době je těžké uživit byť i jen 2 děti, natož 4 a od několika nezodpovědných tatínků. Chce to dobrý rozum, nebo chtělo ho spíš už tehdy při tom "konání". Dneska toho člověk moc od státu nedostane a musí se spoléhat především sám na sebe. Takže tento dotaz nemá cenu. ledaže by si paní potřebovala trochu ulevit a vylít si srdce. Jaga.

doplněno 27.07.11 07:08:

A jak je vidět, souhlasí s Vaším názorem celá řada lidí, jinak byste neměla už 13 bodů. Tolik jsem snad u žádné z odpovědí ještě neviděla.

buss

Jděte do politiky, vás budeme volit...

lidus*

To není jedovatost ale svatá pravda *hej*.

hodnocení

2x

Možná to sem nepatří, ale já mám známou, která má také invalidní důchod, osm tisíc měsíčně. Dnes jí je pětapadesát let, a od svých asi osmadvadecit let, nikdy nepracovala. Má jednu dceru. Po rodičích zdědila dost velká majetek, koupila si byt za dva milióny řtyřista tisíc , a neustále naříká, jak jí chybí peníze, že ten byt nemůže utáhnout. Říkala jsem jí, aby šla na brigádu, někam třeba prodávat na poloviční úvazek, jenomže to se jí nechce. Nakonec se na mne rozhněvala, protože už mi lezly na nervy nářky, které byly bezpodstatné. Abych pravdu řekla, bylo mi jí líto, protože má asi dvacet dioptrií, z toho pramení invalidní důchod. Ale dnes si pořídila čočky, a její okolí to ani nepozná. Velice ráda, a pilně, luští sudoko, což mne vždy udivovalo, protože na to docela spolehlivě vidí. No, nechci být jedovatá ani já, ale kdyby má známá chtěla, tak by si určitě našla nějakou práci, na kterou by stačila. Nevím, jaký má problém tazatelka, také je v invalidním důchodu, a nejsou všichni lidé stejní, ale na druhou stranu vím o několika lidech, že si jednoduše zvykli brát. Copak to by snad ani nevadilo, já mám také brýle, a i když to jsou pouze dvě dioptrie, vím, jak to člověku vadí. Ale na čočky tedy já nemám. Takže ono je to všechno relativní. Jsou prostě jedinci, kteří budou využívat všech vymožeností, které jim systém nabídne, a ještě budou brečet, a stěžovat si na nelehké bytí. No a pak jsou tu ti druzí, kteří drží hubu a krok, a snaží se z toho vybabrat vlastními silami. Je to holt o člověku.

olaf71*
hodnocení

1x

některých lidí je mi líto co se týká finanční stránky, ale jsou i tací, kteří údajně mají minimum a přitom se mají slušně, jelikož každý utratí tolik, na kolik má.(někdo i víc)

hodnocení

1x

Nejde mi do hlavy, proč nevznikl nárok na sirotčí. Ale nejsem v těchto přídadech zběhlá. Asi jste nebyla za otce dětí provdána, protože logicky mě nic jiného nenapadá. Ale jestli Vás to nějak potěší, tak buďte klidná, v dnešní době to má spousta lidí velice složité. Ale snad byste přecejen dostala nějakou podporu, alespoň příspěvek na bydlení. Tady pláčete na špatném hrobě, Vy se musíte obrátit na úřady. A pokud je to tak, jak říkáte, tak Vám určitě poradí oni, a daleko lépe, než my tady. Ale jestli jste se chtěla jenom někomu svěřit, aby se Vám ulevilo, tak jste tady správně. Jenomže nic víc, nikdo z nás asi udělat nemůže. Držím palce :)

pb®

Tak sirotci duchod je snad pro osirele nezaopatrene dite, ne? Co s tim ma spolecneho, jestli za otce ditete byla matka provdana?

No jéžiš, to jsem tomu zase dala. Vídíte, a já myslela, že sirotčí důchod je po zemřelém otci. Tedy jako že jsou děti sirotci. No, vždyť jsem předeslala, že tomu nerozumím. V takovéhle situaci jsem nikdy nebyla, no, tak jsem se zeptala. Ale tak proč jí ho nedají, když jsou děti osiřelé. Stále v tom tápu. Asi budu ze staré školy. A čí mají ty děti jméno? Kdyby je otec přiznal, tak by přece měli na ten důchod nárok. Ale Vy se v tom vyznáte, tak té paní poraďte, já se jen snažila povzbudit.

Aby bylo sirotčí (i vdovský nebo vdovecký) důchod z čeho spočítat, musel by zemřelému vzniknout ke dni úmrtí nárok na starobní nebo invalidní důchod.

Takhle to zní divně, ale je to tak, že když člověk zemře a má někoho, komu by náležel pozůstalostní (sirotčí nebo vdovský) důchod, tak ten pozůstalostní se nepočítá "z luftu", ale tomu zemřelému se vyhodnotí pojištěná doba a výdělky a fiktivně se mu spočítá (mladšímu invalidní, staršímu starobní, pokud ho nebral) důchod. Polovina z tohoto důchodu činí pozůstalostní důchod. Takže když tatínek neměl splněnou třeba podmínku pojištěné doby pro nárok na invalidní důchod, nevznikne dětem nárok na sirotčí důchod po něm, protože není z čeho spočítat.

Toto je zjednodušený nástin.

doplněno 30.06.11 20:58:

Nárok na sirotčí důchod se neodvíjí od toho, jestli děti mají jméno po otci nebo ne, ale musí se doložit rodné listy, z nichž je patrné, kdo je otcem.

jankajana*
hodnocení

ano,tak to je .Zemrely otec nesplnil podminky,proto,aby mel narok.

lanc
hodnocení

0x

odpoj internet... ušetříš 500,- :)

jankajana*
hodnocení

tak opravdu,tohle je vyborna rada.a nemam si take nahodou prestat kupovat toaletak?Je to jedina komunikace s lidmi,jsem tu na samote a invalidni,nikam nechodim krom k lekari .Treba ho budu muset vypnout,ale jako rada se mi to nezda fer.

doplněno 30.06.11 21:17:

Nepiji,nekourim ani nekafuji.Detem platim internat a 1. i skolne.10000kc a ze zbytku 6000 zijeme vsechny,myslim,ze vic to uz je nad lidske sily.

pt®

Samozřejmě, že internet je pro studenty potřeba. Pokud to jde, tak jej nerušte. - stařenka

jankajana*
hodnocení

Starence-ale i pro meje potreba nejspis to tak dopadne az budu mit jen 11000

buss

toaleťák? jo to by také šlo, dnes se válí papíru -... pamatuji u dědy jak jsem si vytíral Lidovou demokracií a u jiných jinými tiskovinami. Menší levnější byt, dnes se už důchodci stěhujíí, ne vše co se potřebuje je nutné, takže si to odpustit, a psát si, co se kupuje, obcházet, kde je to levnější, přivydělat něčím..., mobil jen pro pomoc .., pěstovat si. Za i. rep. byli chudí, jsou i jinde ve světě a vyžijí, my jsme si na to ještě nezvykli a neumíme se v tom pohybovat, nicméne bezdomovci jsou vynalézaví a mají někteří více, než jiní co jim dává stát.

hodnocení

0x

tento případ je smutný, ale doporučil bych jedině sociální odbor.

myse*

a najít si práci, aspon na pár hodin... každá koruna je dobrá...

když zvládáte starost o 4 děti, zvládnete i někde uklízet na pár hodin denně...

jacek*
hodnocení

0x

Milostivá, vy můžete jen v hluboké úkloně a s mimořádnou pokorou a úctou všem pracujícím lidem v této zemi poděkovat, že vás a vaše děti živí (příznejte si konečně, že okrádáte jejich děti a je samotné a žijete jen z jejich peněz). V drtivé většině zemí světa byste umřeli hlady.

fran

Ale no tak, na výrobu dětí jsou 2, pokud vím. Tak proč někdy neporadit jak skočit na neplatiče tatínky (na ty první dva študáky)? Prý jich přibývá a jsou málo postihovaní, ti tatínci. V civilizovavé většině světa je zvykem platit výživné. Nebo také odstupné opuštěné ženě (rozvod) za ztrátu výdělku, protože se makalo doma na příslušníky. Něco myslím že i hned u sousedů na západ, a že to jsou jinak tvrďoši. Žena s dětmi všeobecně shání práci hůř, dokonce i potenciální matka bez dětí má problémy. Že bude "šidit " péčí o blízké nějakého důležitého blba zaměstnavatele.

aldebra
hodnocení

0x

Ano,,,je to tak zkuste si najít nějakou brigádu a určitě souhlasím,,,4 děti je zodpovědnsot a to jste to nevěděla dříve, že to stojí fůru peněz i kdyby jste žila s nějakým mužem? Já jsem zabezpečená a mám jen jedno dítě, nebot nebudu pokoušet v dnešní době něco ,abych se dostala do takové situace,,, trochu používat rozum se někdy vyplatí,,,

eulalie*
hodnocení

0x

Jak toto přežijete? Dva vaši kluci studují - copak asi? Střední školu? Jestli ano, tak už klidně mohou chodit o prázdninách na brigádu a finančně vypomoci. Váš život se nezmění mávnutím kouzelného proutku. Pokud budete doma na invalidním důchodě, nevidím důvod dávat nejmladší dítě do školky. Můžete se o něho starat doma a za školku ušetřit. Oblečení je možné kupovat v secondhadech, jestliže jste manuálně zručná, dá se oblečení ušít, uplést, uháčkovat. Rodinný rozpočet lze rozplánovat na nejnutnější pravidelné výdaje, nekupovat zbytečnosti, využívat slev nejen v obchodech, ale například i při cestování na výlety - např. vlakem. Chce to jen se naučit tohoto využívat. Takto podobně žije spousta rodin v České republice. Doba je bohužel už taková. Ale nemyslete si, že naši předkové to měli v něčem jednodušší.

Co se týče těch ručních prací, pokud je žena šikovná, ušetří hodně. Naše děti se narodily na rozhraní 70. - 80. let. Já se pustila do šití a pletení. Jednak proto, že v té době příliš velký výběr v obchodech nebyl a taky proto, že tehdejší dětské oblečení nemělo žádný šmrnc, bylo jako na staré-mladé. Ze své, či manželovy bundy, které jsme už nenosili, jsem udělala moderní bundičky pro děti, s výšivkou či veselou aplikací, výplň třeba ze županu po tchýni, ale to nebylo vidět. Šilo se podle Burdy, tam byly bezva střihy, něco jsme si přimyslely a výsledky: i cizí maminky mě občas zastavovaly a ptaly se, kde jsem to či ono na děti koupila. A s pletením to bylo podobné. Děti byly oblečené módně, originálně a navíc jsem ušetřila a třeba i využila starší oblečení.

Navíc, jestli má paní příbuzenstvo, nechá se i leccos podědit po ostatních dětech. Ale na to se dneska už kouká dosti s despektem, nosit oblečení "po někom" není IN. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]