Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při neschválené dovolené?

Od: lacoon odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

potřeboval bych pomoci s následujícím.

Dostal jsem last minute dovolenou na 3-5.7 2011.

Svátek je až v úterý a středu, a pondělí by mělo být pracovní.

V zaměstnání je nás celkem 5.

ZAMĚSTNAVATEL MĚ NECHCE PUSTIT NA DOVOLENOU V PONDĚLÍ ABYCH VYUŽIL DOVOLENOU. VŠE JE ZAPLACENÉ, ZAREZERVOVANÉ NA MĚ A NEJDE TO ZRUŠIT I PŘESUNOUT.

JAK TO MÁM ŘEŠIT? DÁ SE TO OBEJÍT NEBO JEDINĚ DÁT VÝPOVĚĎ?

DĚKUJI.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

A jaký jste měl postup činností - nejprve jste zájezd objednal a pak teprve žádal o dovolenou? No tak se pak nedivte, že vám ji zaměstnavatel odmítl poskytnout, on má na to právo, jelikož nástup na dovolenou je plně v jeho kompetenci. Ale kvůli zájezdu dávat výpověd, není to trochu silné kafe? Na druhou stranu, máte-li v záloze deset dalších zaměstnání, pro ne, že. Já bych si tedy více vážila práce, zvláště v dnešní době, kdy se tak těžko shání.

michalkolesa*
hodnocení

0x

Pokud vám NEJDŘÍVE dovolenou DAL a pak ji zrušil, pak by Vám měl podle zákona zaplatit vzniklou škodu.

hodnocení

0x

Tak pokud vám zaměstnavatel nejdřív dovolenou určil, ale potom vám ji zrušil, tak na něm můžete vymáhat náhradu škody.

Pokud vám dovolenou neurčil a vy jste si objednal dovolenou na dobu, kdy máte být v práce, je to váš problém, že vám zájezd propadne. Pokud ji nechcete nechat propadnout, můžete si třeba v práci hodit áčka a nést si následky (případné vymáhání škody ze strany zaměstnavatele).

Výpovědí si nepomůžete, výpovědní doba je 2 měsíce od počátku měsíce následujícího po předání výpovědi.

zkrat*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel má právo vám určit termín dovolené. Takže jediný rozumný způsob, jak to do odjezdu vyřešit, je se zaměstnavatelem se nějak domluvit. Protože když vás nechce pustit na dovolenou, nebude ani souhlasit s rozvázáním pracovního poměru dohodou (leda by se vás takhle zkoušel zbavit). A normální výpověď vzhledem k výpovědním lhůtám nestihnete. Mohl byste taky jednoduše odjet a pondělí jako pracovní den ignorovat - jen by vás po návratu z dovolené čekala výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně (neomluvenou absenci).

Ovšem pokud vám nejdřív dovolenou dal a teď ji zrušil, můžete ( jak je už uvedeno v jiném příspěvku) na něm požadovat náhradu škody.

lacoon
hodnocení

Ještě to upřesním, LAST MINUTE jsem dneska jako dárek dostal od rodičů.

Zaměstnavatel mě pustit nechce, tak mě napadá jen tohle že se tzv. hodím narod + samozřejmě to písemně oznámím do firmy i s neschopenkou od lekáře, platnou na daný mail.

Teď mě zajímá, to když by si chtěl ověřit zda-li jsem opravdu doma, a já tam nebudu nebo neotevřu, budu mít z toho nějaké problémy?

michalkolesa*

Otevřít bohužel musíte, ale dost pochybuji, že příjde kontrola tak rychle. Když neotevřete, tak Vám můžou zrušit nemocenskou. Ale vzheldem k tomu, že prví 3 dny se neplatí a pak máte řádnou placenou dovolenou, tak se v podstatě nic neděje.

doplněno 28.06.11 14:38:

Pardon, ruším část věty řádnou placenou dovolenou, a nahrazuji slovem svátek.

lacoon
hodnocení

A poslední dodatek,

jelikož převážně bydlím u přítelkyně a ta bydlí cca 10km od mého trvalého bydliště a je to vesnice, nechám si napsat místo pobytu na její adresu.

Shrnutí:

Dovolená nebyla schválena.

V pondělí ráno na firmu zašlu oficiální mail s neschopenkou, potrveznou že se léčím u přítelkyně na jiné adrese a řádně potvrzenou lékařem.

Teoreticky mi zaměstnavatel nic nemůže a může mi max. strnout os. ohodnocení.

Opustit zaměstnání se chystám hned po dovolené, takže by mi nic nemohl.

Myslíte že je to adekvátní řešení?

zkrat*

Zaměstanvatel vám platí první tři týdny nemocenské (poděkujte ODS, TOP09 a VV). A má právo nechat si vás zkontrolovat, zda se taky léčíte. Co myslíte, udělá to, když je s vámi na kordy a ví, že jste chtěl dovolenou na zájezd? A když vás tam nenajde, tak vám na rozloučenou může dát výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně. Což vám bude poněkud komplikovat nalezení jiné práce a podporu od ÚP, nebo vám to zajistí na příštích několik let zábavu u soudu, až se s ním budete o oprávněnosti takové výpovědi dohadovat. Jestli jste už výpověď podal a po dovolené končíte, tak to možná uhádáte. Jinak musíte sám vědět, jestli vám to za to stojí...

myse*

určitě budete. A navíc si myslím, že to zaměstnavatel i udělá - jako zkontroluje jestli jste doma, protože mu bude naprosto jasné, kde jste...

ńavíc vám může zamělstnavatel poslat i i oficiální kontrolu a nedostanete vyplacenou ani nemocenskou... a že by to bylo hrubé porušení prac. kázně a léčebného režimu je jasné... (musel byste být doma i út,st)

nejlepší fakt bude ho přemluvit, ukecat, uplatit lahvinkou nebo tak něco...

lacooncentrumcz
hodnocení

A poslední dodatek,
jelikož převážně bydlím u přítelkyně a ta bydlí cca 10km od mého trvalého bydliště a je to vesnice, nechám si napsat místo pobytu na její adresu.
Shrnutí:
Dovolená nebyla schválena.
V pondělí ráno na firmu zašlu oficiální mail s neschopenkou, potrveznou že se léčím u přítelkyně na jiné adrese a řádně potvrzenou lékařem.
Teoreticky mi zaměstnavatel nic nemůže a může mi max. strnout os. ohodnocení.
Opustit zaměstnání se chystám hned po dovolené, takže by mi nic nemohl.
Myslíte že je to adekvátní řešení?

michalkolesa*

Nejlepší je jak někdo tvrdil zaměstnavatele ukecat, aby Vám ten den dal neplaceně a že si ho někdy napracujete.
Nebo by ho mohl místo Vás zkusit ukecat ten kdo Vám ten zájezd daroval.

lacoon
hodnocení

Od rána jsem to zkusil již asi 5x.

Bohužel NE.

V pondělí ráno zde budu pouze já, fakturantka, skladník.

Já mám na starost celou kancelář, šéf si jezdí jak chce a vždy si jen zařizuje své soukromé věci, ačkoliv by zde měl být stejně jako každý druhý, poněvadž už tak za mizerný plat dělám i jeho práci. Může tu být ihned od 8 a vě 15:00 již není co dělat.

Hodím se marod a ty zbývající dva dny budu u přítelkyně, v PO mě tam nikdo nenajde, ale následující dva dny svátku ANO.

martinaa*

Docela risk... jak bylo psano vyse, zamestnavatel urcite neni blbec, aby si nedomyslel, jak to s tim marodenim je. Pokud Vas na dane adrese nezastihnou, pro hrube poruseni pracovni kazne muzete byt vyhozen ze zamestnani. Mamka pracuje na UP, a s timto cejchem zamestnani dlouho nenajdete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]