Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Začnu popořádku. Minulou středu mi přišla sms. Zablokovali jsme váš účet. Doběhla jsem na banku, dozvěděla se o exekučním příkazu. Poté jsem zavolala exekutorce co s tím, od koho je ta exekuce, že mi nedali ani možnost se bránit. Dozvěděla jsem se, že se jedná o exekuci od Dopravního podniku Liberce a Jablonce nad Nisou. Byla jsem si jistá, že jde o pokutu za jízdu načerno (ano, jela jsem, někdy v r. 1998), kterou jsem si ale exekučním příkazem pro srážky z platu zaplatila. Našla jsem doma výplatní pásky, kde jsou srážky uvedeny, zkontaktovala jsem bývalého zaměstnavatele, který mi poslal platební příkaz, na základě kterého ty částky strhával. Platební příkaz, díky kterému mám zablokovaný účet je tedy neplatný, zaplacený. Co dál? Mám 15 dní na odvolání, exekutorce jsem chtěla zavolat, nebere telefon, podle stránek má úřední hodiny pondělí a středa.
Kdo za to může? Exekutor, dopravní podnik? Mám napsat odvolání k exekutorce, ale jak? To je dalších x dní, které ona bude mít na vyjádření, obávám se, že bude pátrat, kam tedy ty peníze z mého účtu odešly. Jestli na DP, či jinam. Nedá se nějak urychlit odblokování účtu, když je opravdu prokazatelné, že mám dluh zaplacený? Mám na tom účtě úvěr, a banka si exekuci vede do mínusu, to jsou další peníze, které si banka naúčtuje za každý den. Prosím poraďte jak postupovat, jak sepsat odvolání, koho žádat o odblokování účtu.
Moc děkuju.
nemáš možnost zjistit u zaměstnavatele, na jaký účet ty peníze šly? pokud to byl účet DPLiberce atd, teda správný, není jasné proč zadali exekuci... a potom jít otravovat do DP a zjišťovat, jestli došlo všechno, a kde je chyba...
nemáš možnost osobně navštívit DP oddělení přepravy a vymáhání, musí tě mít v archívu, jak a kdy bylo placeno, porovnat tvoje, respektive zaměstnavatelovy platby, jak a či bylo splaceno... pokud jsi z obliga, dohodnout další postup, teda potvrzení DP o zaplacení, odnést k exekutorovi, aby uvolnil účet, potom s exekutorem projednat, jaké náklady si on účtuje na tvoji tíž, a s tím do DP ať ti to vrátí...plus mínusové náklady v bance by ti DP měl nahradit...
je to na dlouhé lokty, na něco možná bude muset být i rada právníka nebo úkon právníka... nezávidím...
Děkuju. Je pravda, že na pásce to není vidět - číslo účtu. Zkontaktuji tedy účetní, naštěstí je tam pořád ta samá a komunikuje ať zkusí dohledat ty platby a naskenovat mi to.
Pak právě nevím, jestli první zkontaktovat exekutorku, nebo DP. Abych něco nezkazila a DP třeba nezašil důkazy. Já už nikomu v těhle věcech nevěřím. Neumím si představit žalobu proti DP. Oni mají právníka za milion, já tak možná za korunu. (obrazně řečeno). Prostě půjdu jak trpajzlík, proti obrovi.
Hejkálku. Kontaktovala jsem zaměstnavatele a co jsem se dozvěděla.
Exekuce jim vrtala v hlavě a tak paní účetní zavolala do DP, co že se to děje (dle jejích slov). Tam jí bylo řečeno, že jim žádné peníze od nich NEPŘIŠLY. (takže je jasný důvod exekuce). Bývalý zaměstnavatel se tedy k tomu postaví tak (zatím slíbeno telefonicky, požaduji to písemně), že zaplatí to co zaplatit měl, co strhnul, plus náklady na dalšího exekutora. Tenkrát měli zaplatit a strhli 6000,- dnes po mě exekutor požaduje 17500,- a to prý zaplatí celé, dlužnou částku vezmou na sebe, protože na tom mají vinu oni.
Ačkoli je má otázka plná zvratů a bude vyřešena, jsem ráda, že se nesmaže, protože snad poradí někomu dalšímu. Nevyhazujte nikdy žádnou účtenku, ani za 10 let!
Nějaké divné, to je kolikrát tak, když se nepřebírá pošta. V každém případě si sehnat doklady o uhrazení k této věci. Též lze zjistit info na soudě, na co byl vydán příkaz. Odvolat se a doložit kopiemi dokladů, že to bylo uhrazeno. Dávat předem na vědomí, že bude exekuce - to by u nikoho už nic nenašli. Též by šlo složit úhradu u notáře..., ale lépe k právníkovi, načíst si exekuční řád, soudní řád. Předpokládám, že exekutorka sama se nebude bavit, má na to lidi. Co by pátrala, podnět dostala, mělo to být hrazeno na účet co uvedl exekutor, nikoliv na DP! Vše písemně, s kopií. Co se týká odvolání, komu, je v exekučním příkazu.
Účet může odblokovat exekutor, popř. soud.
Bussi, poštu přebírám opravdu poctivě. Nemám důvod tady před vámi lhát, bože. Však se doznávám i k jízdě na černo.
Důležité ve Vaší odpovědi je to co píšete, že to mělo být uhrazeno na účet co uvedl exekutor, vidíte to, ale bývalý zaměstnavatel to hradil na účet DP. Možná tedy tam bude ta chybka, protože jinak to není možný. Bussi, díky, dal jste mi další podnět, v kterých vodách pátrat. Za to jsem ráda.
Z toho, co píšete, jsem nepochopila, jestli proti Vám nařídili novou exekuci nebo pořád běží ta samá pro stejnou pohledávku, pod stejnou spisovou značkou u stejné exekutorky? Takže ta první exekuce, kterou jste, jak říkáte, uhradila srážkami ze mzdy byla ukončena nebo jak? Zkuste mi to trochu více vysvětlit, pak se pokusím Vám poradit
Děkuji moc. Dneska jsem zjistili nové věci, já to tu myslím už psala. Je to pořád ta stejná exekuce, stejné jednací číslo. My zjistili, že ačkoli mi to bylo strženo z výplaty, nebylo to odesláno. Účetní od bývalého zaměstnavatele se omluvila, včera zkontaktovala DP (to mi řekla až dneska, poté co jim manžel volal) a zároveň jim odeslala ihned dlužnou částku, platnou k roku 2003 s tím, že náklady vzniknuvší až do tohoto období uznají a zaplatí taky. Takže zítra musím zavolat toto všechno exekutorce, pošlu jí všechny dokumenty, včetně emailové komunikace, kde je napsané, že to zaplatí a napíšu odvolání. Trápí mě ten zablokovaný účet, je to do mínusu a to se taky platí. Myslíte, že mi jej odblokují v rozumném čase?
Já jsem si to hned myslela, že bude chyba na straně zaměstnavatele. Hlavně ať to dá účetní vědět exekutorce, sražené peníze se musí posílat přímo exekutorovi a ten to pak přeposílá oprávněnému, jinak exekutor vůbec netuší, že už je to zaplacené a provádí exekuci dál. Jinak pokud už je to celé zaplacené, tak exekutor má sám povinnost vydat příkaz k úhradě a oznámení o ukončení exekuce, ve kterém se napíše, že účinky exekučních příkazů zanikají. To je pak pošle např. bance a ona zruší blokaci účtu. Odvolání nepodávejte, stejně by Vám ho odmítli, protože to se podává do 15ti dnů od doručení usnesení o nařízení exekuce a to jste dostala několik let zpátky, jestli jsem to správně pochopila. Spíš kdyby exekutor dělal problémy si podejte návrh na zastavení exekuce s tím, že dlužná částka již byla dávno uhrazena a jen chybou zaměstnavatele peníze nikdy nedošly. Ale jak říkám, nejdřív počkejte, co exekutor, jak se dohodne se zaměstnavatelem...
K té blokaci účtu, pokud uvidí, že přišla sražená částka od zaměstnavatele a zároveň budou vědět, že je to vyloženě jeho chyba, mohli by Vám účet odblokovat hned, resp. třeba do týdne, to už záleží na domluvě...
P.S. Když voláte na exekutorský úřad, tak nechtějte rovnou exekutora, ale zaměstnance, který má na starosti Váš spis. Řekněte tedy tu svou spisovou značku a oni Vás přepojí
Maruško, teď už to dobře dopadne. Také díky rádcům, kteří se snaží poradit, jak nejlíp mohou.
Já Vám držím palečky.
- stařenka
To u asi vyžaduje právní pomoc. Zkuste kontaktovat občanskou poradnu, Ti Vám pomůžou sepsat odvolání ZDARMA, v některcýh pracují i právníci
obcanskeporadny.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.