Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Družstevní byt a dědění

Od: atreus* odpovědí: 2 změna:

Známá řeší problém: její 85 letá maminka bydlí v družstevním bytě, nyní v tom domě se převáděly byty do os. vlastnictví (anuita je již splacená), maminka neví, zda si ho má také převést (kdysi v termínu žádost podala), anebo ne. Jde jí o to, aby s tím neměla starosti.

Jsou celkem 3 děti a musí již nyní myslet na budoucí dědické vypořádání (bohužel - ale vzhledem k věku maminky ...). Je jedodušší zdědit a rozdělovat byt v osob. vlastnictví nebo člen. podíl a družstevní byt?

Nebo je napadlo převést členská práva na dceru, ta pak požádá o převod bytu (a maminku v něm nechá dožít).

doplněno 27.06.11 22:37:

Všechny 3 děti bydlí každý jinde ve svém bytě.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

doctor
hodnocení

0x

Pokud budete vyplácet ostatní dědice, je pro vás výhodnější nechat to zatím družstevní. Ostatní potencionální dědicové to ovšem budou vidět opačně. Takže si vyberte.

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý večer, já bych to viděla opačně než "doctor", zdá se mi jednodušší rozdělit hodnotu konkrétní nemovitosti, než členské podíly. Otázka ovšem je, jestli některý z dědiců s maminkou bydlí a hodlá byt užívat i nadále, v tom případě by musel zbývající dva spoludědice vyplatit. Moje maminka se bohužel tak vysokého věku nedožila a zemřela v době, kdy už byl vyřízen převod do osobního vlastnictví, stačilo jen zaplatit poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Bylo to sice složitejší, ale byla jsem jediný dědic. Takže moje rada zní : maminka požádá o převod nemovitosti do osobního vlastnictví a v klidu si ve svém bytě dožije. Až ta chvíle přijde, byt prodat, peníze rozdělit mezi pozůstalé. Patronka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]