Nejste přihlášen/a.
Před pár lety asi v r.2008 se mi vdávala dceraa já bydlela v Praze i jsem tam pracovala,zpočátku dcera mně informovala,že snatek žádný nebude at nemám starosti,ale ubíhaly dny a najednou vzkaz mami přijed já se musím vdávat a to hned.Finance jsem neměla a tak jsem šla na poštu a tam uzavřela jakousi smlouvu,bylo to v akci,neplatí se tam úroky,údajně .Částka zněla na 40 000 a tak vesele jsem jela domů děti ,kterých mám 6 jsem neobtěžovala ,ale úmysl byl se čestně s touto situací vypořádat,když jsem jenom pípla o tom,zdali by se neměli jen tak vzít sami dva,nelíbilo se to ani otci ,nastávajícího zetě ani dceři,ta podotkla mami takhle mně vykopneš?Maminka jako vždy couvla.Ted sleduji,že na výpise mi chodí ,že dlužím pro mne značnou částku13.500kč a tak jsem byla na inkasním středisku ,kam peníze jdou a co se s nimi děje,když dluh se neumořuje,ale spíše je to jen po malých částkách a dokdy se to potáhne.Dostalo se mi odpovědi kdybyste nedávala nesmyslné příkazy tak by to bylo jiné ,kontaktovala jsem pošt.sp.o vyjádření ,bohužel ticho po pěšině,ale za tu dobu už by měl být dluh vyrovnán1215X36=43740 další peníze tam přibydou 10.7.a ještě si tato organizace strhuje sama 15 každého měsíce co žádá .vůbec tomu nerozumím.Z Vás někdo ano?Můžete mi poradit?
Nebylo by lépe se obrátit na kriminálku,ale tento stát a zřízení je tak nedůvěryhodné co udělat?MaM.
Přiznám se, že já vůbec nerozumím dotazu. Peníze z účtu posíláte, ale na účet s dluhem nedojdou? Nebo si banka počítá nějaké úroky či poplatky, které nemáte sjednané (ve smlouvě, v ceníku)?
Výpisy z účtu půjčky nemáte? Já ho v případě spotřebitelského úvěru dostávám sice jenom jednou ročně, ale v něm jsou vypsané jak pohyby, tak rozepsání, jaká část platby šla na úroky, jaká na půjčku, jaká na poplatky, tak i kolik ještě dlužím. V tom se dá orientovat, co a proč není dobře.
Jinak ještě k té větě s nesmyslnými příkazy mě napadá - pokud platíte sjednanou částku a ještě navíc si společnost sama strhává peníze, nemohou vám tam naskakovat poplatky za mimořádné platby či předčasné splacení? Jako jsou to poplatky, které já osobně nechápu, ale když jsme si s manželem právě žádali o spotřebitelský úvěr a manžel zmínil, že bychom teoreticky mohli splatit i dřív, tak nám právě pán, co s námi půjčku uzavíral, orientačně spočítal, o kolik bychom v takovém případě zaplatili víc ... no a chuť platit víc, než musíme, nás okamžitě přešla.
Milá Magdo, Česká pošta jako taková žádné půjčky nesjednává, pouze je zprostředkovává. Vy máte zřejmě půjčku od Home Creditu. S veškerými problémy se tedy musíte obracet na společnost, u které úvěr máte, nikoli na Českou poštu. Partneři ČP se stále mění a je možné, že ČP již s touto společností ani nespolupracuje.
U těchto neúčelových půjček (zvláště na tak dlouhou dobu - 36 měsíců) jsou úroky veliké. A akce - půjčka BEZ ÚROKŮ? Je to už dávno, ale možná jste si spletla pojmy (nebylo to třeba bez akontace?) a určitě jste si nepřečetla podmínky smlouvy! Tam byste totiž na toto musela narazit.
Pokud Vám pracovnice ČP něco řekla (třeba že je to "bez úroků), směrodatné jsou všeobecné podmínky, nikoli to, co Vám jakýkoli prodejce nakuká. Nezlobte se, ale je to tak. Já chápu, že jste byla v nezáviděníhodné situaci, kdy člověk něco přehlédne.
Takže, moje rada: Navštívit přímo úvěrovou společnost a domluvit si s nimi výši splátek. Můžete splácet více? - splaťte to co nejrychleji. Nebo využijte refinancování - jinou, menší půjčku, na těch cca 13500 Kč, kterou můžete splácet např. rok po tisícovce.
Takže Michalko to byla nějaká akce a já dokonce tu smlouvu mám a je to tam napsané ,bez úroků,nebyl to žádný dealer,kdo by mě do toho nalákal.Smlouvu mám,i lístek kterým jsem dávala příkaz k placení,aby mi to šlo z účtu a ne jednotlivě,jenže čísla jdou jaksi mimo,a už jsem se vyjadřovala v jiných odpovědích ,proč všichni mlčí?Stačí říct babčo žiješ v omylu,ty peníze už neuvidíš platíš někomu jinému a něco jiného.
Asi je to pro někoho opravdu složité.Sláva počítačům a jiným pomůckám
Jinak děkuji za reakci MaM.
Och ta finanční, právní .. vzdělanost našich lidí ... podepsala jsem jakousi smlouvu, pak platím nevím vlastně co. Dokumenty se nečtou a pak se diví. Takže si řáádně přečíst podmínky.
ale ano ,vše je trochu jinak než odpovídáte i já nevzdělanec v ekonomice nakonec co jsem nedělala musím v tom jít,žít a být,Mně jen mrzí at se obrátím na zodpovědné úřady .Všude jsou zticha jako bych tu otázku nepoložila,to tolik zabere času říci ,babčo jsi na omylu je to jinak,Penízky ti jdou sem a sem takže zbývá tolik a tolik.Jak jsem stará a hloupá tak to prostě vidím a cítím,možná se mýlím,ale jestli je něco jiného a já žiji v omylu pak jak dále?
Zodpovídá se na jiné dle mého mínění pošetilosti a toto je také pošetilost?MaM.
To je to co nevím ,peníze odcházejí,ale kam jdou nevím,když se ptám tak jsou co si myslím odpovědní tak neodpovídají je to jak zakleté,prostě odpověd na to kam ty peníze přijdou neníMaM
Dobrý den, já se nerada do podobných záležitostí vměšuji, ale tady se to nějak nehýbá z místa. Takže ještě jednou - píšete, že se dcera vdávala ASI v roce 2008. Tady by bylo dobře upřesnit dobu, protože tehdy jste uzavřela smlouvu o půjčce. Dále píšete, že máte smlouvu i lísteček ke strhávání částky v bance - z toho poznáte, kdo je Vaším patnerem, od jakého banovního ústavu máte peníze vypůjčené. Dále píšete, že máte 6 dětí - to je krásné, ale je mezi nimi někdo, s kým byste mohla problém konzultovat? Nemáte nějakou kamarádku, sousedku, příbuzného ... kdo se v podobných věcech lépe vyzná? Ono mnohdy stačí pozorně číst smlouvu, nejdůležitější věci bývají napsány nejmenším písmem! Zatím můžete udělat jediné : smlouvu si ještě jednou, nebo i víckrát přečíst a spočítat, kolik přesně jste k dnešnímu dni zaplatila. Z dokladů musí být zřejmé, kdo Vám půjčku poskytl a k té istituci i s Vaším propočtem zajděte. Pokud nebudete rozumět co Vám řeknou na přepážce, požádejte o rozhovor s vedoucím pracovníkem. Tohle by se Vám ale lépe vyjednávalo, kdyby Vám mohl pomoct někdo z Vašeho nejbližšího okolí. My se tu můžeme snažit sebevíc, ale bez znalosti detailů se nehneme z místa a tím pádem nemáme možnost Vám pomoct. Patronka
doplněno 25.06.11 15:55:Ještě mne napadlo - nikde neuvádíte svůj věk, ale jestli jste v kategorii "senior", tak v každém větším městě jsou bezplatné právní poradny pro seniory. Jak vidno, na internetu se orientujete dobře, jistě se Vám podaří takovou poradnu ve Vašem okolí vyhledat. Když si zpětně přečtu celé vlákno, tak všichni se podle svých možností a znalostí snažíme odpovědět, ale Vy vůbec nespolupracujete. Co jste tedy vlastně čekala, že teď uděláme? Žádnou možnost nám nedáváte. Patronka
Poradna opět selhala, na konkrétní otázku neumí dát konkrétní odpověď. Ale ani já tu bohužel žádný konkrétní dotaz nevidím. Není uvedeno, kdo půjčku poskytnul, za jakých podmínek, nechápu, jak někdo něco splácí a neví co a komu, nechápu, jak mi někdo, nevím kdo, může něco strhávat z účtu. Hlavně, že je někde napsáno "bez úroků", což může být v souvislosti s ostatními podmínkami smlouvy zcela bezpředmětné. A zodpovědní mlčí. Ti zodpovědní mají být pošta a poradna? Co začít tak, že si přečtu celou smlouvu, nejen výraz "bez úroků"? Ale tohle by mělo být pravidlem před podpisem smlouvy.
Magdo, váš dotaz je opravdu matoucí. Takže se těžko dočkáte odpovědi, která by vám pomohla. Půjčka mohla být bezúročná, ale mohla mít nastavené takové sankce, které by např. při nedodržení splátky (výše i termín) mohly půjčku pěkně navýšit. Zkuste najít smlouvu a znovu dejte dotaz na Poštovní spořitelnu s konkrétními údaji. Jinak nebudou na váš dotaz reagovat - obdobně jako se spíš dohadujeme zde. To nejsou rady, ale spíš jenom spekulace a ty vám nepomohou. Jinak Poštovní spořitelna podle mých zkušeností reaguje docela rychle a věcně. Já jsem třeba řešila problém zemřelé matky a dobře jsme se domluvili a poslali mi i podrobný výpis z účtu ode dne zablokování až do uzavření a převodu zůstatku na můj účet. Jestli vám na účet chodí třeba důchod, tak po připsání ihned vyberte zůstatek na účtě a uvidíte, kdo se ozve. Ale pozor na inkaso, pokud tam máte platby energetických společností. Peníze tam zase po 15. dni můžete vložit - ale to je zbytečně složitý postup. Upřesněte dotaz a budeme společně přemýšlet, jak dál postupovat. Váš případ není o nedůvěryhodném státu a zřízení, ale spíš o povrchním a nezodpovědném přístupu k vlastním financím. Pokud sama nerozumíte finančním záležitostem, je potřeba si nechat všechno pořádně vysvětlit od toho, který vám půjčku nabízí a nebo někoho požádat o radu. To není případ pro kriminálku. Nezlobte se, že kritizuji vaše jednání. Ale je to upřímné a pokud to trochu upřesníte, rádi vám s tím (i když jak se říká s křížkem po funuse) pomůžeme, pokud to půjde.
Možná by Magdo pomohlo okamžitězrušit na poště trvalý příkaz k úhradě, pokud jste přesvědčená, že je půjčka splacená. V tom může být právě ten problém, že vám i nadále z účtu poukazují částky, které byly určené. Když jste zadávala příkaz, nebyl tam uvedený termín ukončení trvalého příkazu?
Michalko ano,ano máte pravdu a jsem za to zodpovědna,banka to vím je s kodem 0300 a když už po několikáté jsem se tam ptalanikdo mi nedal kloudnou odpověd dcera se skutečně vdávala v r2008 a mně je letos na podzim 66 let a z dětí se nikdo financemi nezabývá,proto je to problematické.To co mi navrhujete to jsem už prošla čekám na to kdo jednou odpoví,na otázku kam se peníze propadají,jěště zkusím zrušit placení a on se někdo ozve koho bude střevíček tlačit,takhle to přece nejde.Nechci na nikoho vinu svalovat,je to moje vina,že jsem prostě mlčky platila a měla za to,že se někdo ozve,že je konec,ale jak je vidět moje naivita nemá meze.MaM
Ano znám ten kod a učiním tak zajdu do banky a snad se tam dozvím více.Víte ,když něco přijde neoprávněně,proč se to nevrací?To je mi podivné.ŠLA JSEM NA INKASNÍ STŘEDISKO a nic mi tam neřekli snad se banka zachová jinak.MaM
Přiznám se, že nevím, co si představit pod pojmem "inkasní středisko". Resp. já si pod tím představím přepážku na poště, kde jsem zadávala platbu do SIPO... pokud je to tak, tak tam vám vcelku nemají co říct, ptž v SIPO máte zaneseno to, co jste si tam zadala a pracovnice těžko má přehled, jestli už někde máte něco zaplaceno nebo nezaplaceno. Taktéž asi neví, jestli nějaké platby jsou neoprávněné - podle mne vychází z toho, že odchází pouze ty platby, které vy jste zadala a je na vás, abyste si je sama zrušila, pokud už je nechcete.
Jinak osobně bych nešla vyřizovat do banky (myšleno na přepážku). Vzala bych si smlouvu, podívala se S KÝM jsem smlouvu uzavřela, na JAKÝ PRODUKT jsem ji uzavřela a jaké je ČÍSLO SMLOUVY. Pokud zbytku smlouvy nerozumím, tak bych si ho nevšímala a rovnou bych kontaktovala v dané firmě osobu zodpovědnou za můj produkt. A i se může stát, že ze smlouvy nevyčtu nic lepšího, než že mám půjčku od ČSOB a šla bych to řešit do banky na přepážku, tak určitě bych si s sebou vzala i číslo smlouvy, jinak hrozí, že se v podstatě nedomluvíme, ptž úřednice nebude vědět, co po ní vlastně chci. Jako krajní možnost, pokud se mi nepodaří se nijak domluvit, bych viděla poslat reklamaci (opět - s číslem smlouvy), že sdělený dluh nesouhlasí, že bych měla mít vše zaplaceno. I kdyby nakonec reklamace byla zamítnuta, mělo by z dopisu vyplynout, proč se zamítá.
Ale pokud je ta půjčka od banky, opravdu vám nechodí výpisy, ze kterých by se dalo vyčíst, jak se tam ty peníze připisují? POkud půjčka od banky není a je třeba od společnosti Home credit či já nevím, jaké půjčky je možné sjednat na poště, tak pak by vám bylo k ničemu jít do banky, to musíte řešit přímo se společností, co vám půjčila. A hlavně u takových společností poplatky nabíhají velmi rychle, stačí poslat peníze pozdě a už může být smluvní pokuta dost vysoká
Inkasní středisko to nazvala poštovní instituce,tam se hlásí platby ,výběry,atp. prostě úřad pro úřad,ale když chcete něco vyčídit tak mně odkazují hlavně tam sedí tam pár lidiček a jao v každé kanceláři vedoucí a pár úředníků.Na přepážce na poště to přehodí jako horký brambor a odkáží mne na pověstné inkasní středisko .Ne prosím to není stížnost,ale informace jak jsem si to dle činnosti domyslela.Podívám se do ČSOB snad budou vědět více.MaM
jěště k tomu dotazu Na výpisu není uvedeno jak seto strhává ,prostě je to složitější,bylo ode mne nerozumné i když už jsem se poptávala dříve a odpověd žádná,že jsem měla chodit po institucích ,dokud nedostanu odpověd ,ale díky mé lenost,nebo nedbalosti byla jsem ráda,že prostě nikdo jinak nic nechce a tak až ted mi to neustále vrtá hlavou ,tak najednou začnu v hodině nejvyšší hledat pomoc.Tak si mohu stěžovat leda někde na lampárně to snad ano ,ale co dál?MaM
Podle kódu banky to vypadá na Poštovní spořitelnu , ta má účet u ČSOB a můžete mít přístup ke všem údajů na internetu přes Internetbanking - elektronické bankovnictví. Prohledejte všechny papíry, které k tomu máte a hledejte s logem "poštovní spořitelna" žlutý obrys čtyřlístku v oranžovém poli. Mělo by někde být osmimístné identifikační číslo + pětimístný kód, přes který se dostanete do svých stránek účtu. Píšete, že si to "strhávají sami", to znamená, že jste dala souhlas k inkasu, ale na ten účet Vám musí odněkud přicházet peníze, třeba důchod, aby bylo z čeho inkasovat. Na to nemusíte být ekonom, je to úplně jednoduché, když se umíte dostat sem na poradnu, tak je to podobné.
V nehorším by stačilo najít aspoň číslo účtu na které Vám peníze chodí a odkud se i strhávají, zajít na pobočku Poštovní spořitelny na poště a oni Vám Internetbanking zařídí, to znamená, že Vám ta čísla pošlou poštou, ale ne najednou, aby to někdo nemohl zneužít. Vemte si s sebou kus papíru a tužku a co Vám řeknou si zapište, lépe se Vám to bude pamatovat. Já jsem si totéž zřídila letos, chodí mi tam důchod a dala jsem souhlas k inkasu pro SIPO a Vodafonne, od kterých nám internet a mobil. To zvádnete, já jsem jen o 3 roky mladší než Vy, to tak velký rozdíl není. Nezoufejte, ale snažte se jednat. Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.