Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vyhnout trémě?

Od: joker* odpovědí: 5 změna:

Určitě to taky znáte... pocit když máte předstoupit před skupinu lidí a mluvit k nim. Čeká mě první jednání které povedu a budu muset také odprezentovat obsah našeho jednání. Poradíte, jak se vyhnout nervozitě a chvění hlasu? Ve chvíli, kdy budu v očním kontaktu s těmi lidmi to bude asi nejhorší

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

1x

Znám i neznám. Kdybych měla třeba zarecitovat básničku, nebo nedejbože zazpívat, tak se trémou propadnu do třetího suterénu, ale pokud jde o profesní záležitosti, je mi jedno jestli je tam pět nebo padesát lidí. Šéf mne pověřoval řízením porad už jako velice mladou, protože měl vyzkoušeno, že nepřipustím zdlouhavé a neplodné blábolení o ničem. Pokud jste si jist svými názory, můžete je snadno prosadit a ten oční kontakt je při tom hodně dobrý, když je účastníků moc tak se oční kontakt navázat nedá. Vůbec o tom nepřemýšlejte, jste přece profesionál, ne? Tak hlavu vzhůru a jděte na věc s jistotou a úsměvem. Patronka :)

olaf71*
hodnocení

0x

když jsem připitej, tak mi to kecá a domluvím se všemi jazyky.

hodnocení

0x

zehnat jinou pracovní skupinu, poprosit je ať vydrží poslouchat a vy jim předneste to, co budete potřebovat na ostré jednání.Jak to budete přednášet podruhé,tréma bude o značnou míru menší. Vsaďte se.

needhelp*
hodnocení

0x

Rady z filmů typu : "Představ si, že jsou všichni nahý" nejsou k zahození :D ale třeba hodně pomáhá když si těsně před jednáním nějakým způsobem zvednete sebevědomí. Hlavní věc je - uvědomte si proč jste vlastně tak nervózní? Bojíte se, že budete koktat, bude se vám klepat hlas a když se Vás někdo na něco zeptá, budete totálně mimo.. Kdybyste byl na místě posluchače a poslouchal byste výklad člověka, kt. je nervózní, zazlíval byste mu to hodně? Myslím, že ne ;) Nemusíte se těch lidí bát, oni Vás neukousnou.. Uvědomte si, že o nejde o vesmír, jen sdělíte, co máte a nesnažte se v tom moc pitvat. Vím, to se řekne, já s tím mám problémy taky a velký, chce to soustředit se, mluvit pomalu a zhluboka dýchat - opravdu ;) Hodně štěstí!

hodnocení

0x
oční kontakt je nesmírně důležitý, ale jestli se bojíte, tak koukejte lehce nad lidi a ne úplně přímo do oka. každopádně trémy se nejlépe zbavíte praxí. tedy úplně se ji asi nezbavíte nikdy, ale celkem získáte sebevědomí. určitě jste profik v oblasti o které budete mluvit, takže se nemáte čeho bát, protože případné dotazy zvládnete zodpovědět. důležité je se chytnout na začátku, takže jestli máte v té skupině alespoň jednu spriznenou duši, tak se s ní domluvte, ať se vás třeba na něco zeptá, případně kdyby se diskuze stočila nedobrým směrem, tak aby taky naběhla s otázkou, takový zvědavý invalida karasek nebo jak se jmenoval.
a hlavně se nebojte, každý super mluvčí jednou takhle začínal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]