Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, právním mágům pak obzvlášť Jak název napovídá... Náš kamarád si otevírá knihkupectví. Bude tak alternativní, že jsme se domluvili, že bychom u něj mohli prodávat naše domácí mňamky. Byly by to domácí různosti, zabalené v lahvích, vyrobili bychom si etiketu... Ale potíž je, že vůbec nevím, jak je to s právy. Kamarád po nás nic chtt nebude, vyrábíme vše doma z bylinek a vody, cukru atd... Žádné hygienické normy neznáme. Mám tedy dotaz:
1) Nemůže kamaráda, popř. nás, někdo popotahovat za nějaké hygienické nedostatky? Nebudeme se tvářit, že jde o velkovýrobnu, všude bude jasně deklarováno, že jde o domácí, necetrtifikovaný atd výrobek.
2) Co daň z příjmu? Prodej bude probíhat trochu jako na farmářských trzích, také tam nedostaneme paragon, když kupujeme domácí jogurt. Kamarád si prodej účtovat nebude, my to spíš chceme jen zkusit, takže žádné účetnictví taky neplánujeme... Náklady mnohonásobně převýší příjmy, když bych chtěla započítat i cenu práce...
3) Netuším, kam se se svými dotazy obrátit. Takže namísto případných rad, ať se zeptám na "příslušných místech", ocením radu, jakáže to příslušná místa by to v tomto případě byla...
Díky moc a přeji hezký den!
Pů
No, je to sice nejvíc o mase, mléku a vejcích, ale třeba tam něco najdeš.
Jinak otázky bude umět zodpovědět hygiena. (KHS)
doplněno 04.07.11 18:06: Tady jsou koláče, to koukám s tím těstem. krasec.cz/...
Mařenko, moc děkuju. Prozatím z toho máme tak trochu strach. Uvařeno máme, jen teď ještě sehnat vhodné lahve... A říkáme si, jestli spíš nedat tady na nástěnku v domě oznámení... Třeba by si to pak lidi řekli mezi sebou, co já vím. Mně by to i bavilo, dělat tohle sezónně a něco si přivydělat, ale představa běhání po povoleních atd, ta mě fakt neláká. A kamarádům neprodáš, znáš to, kamarádům pouze dáš... Takže tudy cesta nevede. Tak ještě zkusím pohledat a dám vědět. Zatím pá
Ahoj milá Pů, na Tvou otázku Ti bohužel neodpovím, anóbržto se k ní chci přidat. I já jsem taková kutilka, a také mě napadlo vyrábět podomácku. Já chci zase zkusit cibulovou marmeládu k různým masům. Mně zase nabídla kamarádka, která zná někoho, kdo jezdí po všelijakých tržnicích, a prodává tam medovinu, že si tam mé výrobky přidá, a co prodá, prodá. Ale také nevím jaké jsou požadavky na domácí výrobu, aby se pak neplatila nějaká pokuta, že je to vyráběno bez kontroly. Takže se k Tvé prosbě přidávám, snad nám někdo odpoví srozumitelně. Ale abych pravdu řekla, asi bude zádrhel v té domácí výrobě. Že tam máme bakterie atd. No uvidíme.
Je to podnikání, takže živnosťák a podívat se na požadavky na hygienu. Někdo se po..e, nebo to na to zboží svede a kontrola jak na koni... Tím netvrdím, že se něco nedělá na černo, zabíjí doma prasata, dělá klobásy ... Pokud nebudou velké zisky (nezdanitelné + náklady), daň se neplatí, vyjde to tak na zdravotní.
Já mám za to, že do určité výše obratu netřeba ani žádných živnosťáků atd, jsem živnostník (nikoliv potravinářský, řemeslný, ale přesto), tedy o tomto trochu něco vím, něco jsem dozjistila, a limitní částka je sice nízká, ale je, proto z tohoto hlediska bych se nebála. Horší právě s tou hygienou atd, přesně jak říkáte - já tenhle produkt dělám pro sebe a širokou rodinu roky a nikomu se nikdy nic nestalo, ale o to v případě potíží vůbec nejde, že... Takže právě teď potřebuji doladit předpisy hygienické atd. A pokud to bude nad mé síly, tak se na to fkt vykašlu a budu to dělat jako dosud... dárečky
no joo, pak vysvětlujte finančákům, že je to je příležitostná činnost, pokud už živnosťák je, tak zadarmiko rozšířit. Ale každý si svou jámu kope sám,
Mno, já se domnívám, že onen ouřada by musel prokázat mně, že je to činnost dlouhodobá a výdělečně tak strašlivě činná, že by hrozil únik na daních. To by se mu přinašem předpokládaném obratu do jednoho tisíce či max dvou tisíc korun a zisku nula nula, když vezmu v úvahu čas strávený prací a cenu ingrediencí a energie, dělalo hodně špatně.. Moje živnost bohužel rozšíření o tento typ podnikání nepovoluje... Jistě, jámu si kopu sama, ale jak říkám, FÚ bych se nebála. Té hygieny ale ano - brouzdám na netu, ale nenacházím, asi počkám do čtvrtka a zavolám, nic lepšího mě nenapadá...
No a víte co je na tom to nejlepší? Že se prostě nějaký tvořivý, a nápaditý člověk bude snažit svou prací, a na své náklady, vyrobit možná i zajímavý produkt, aby nebyl na obtíž společnosti, a ta se mu zato odmění tím, že ho bude šikanovat nesmyslnnými nároky, opodstatněnými chimérou "evropské unie". Možná, že jsou ti cikáni daleko moudřejší nás, neboť už dávno pochopili, že snaha pracovat, se nevyplácí.
Proč by vás tady měl někdo urážet? Ptala jsem se proto, abych něco zjistila, jsem za názor ráda
Máte pravdu, také jsme přemýšleli, jak toto ošetřit. Kdybychom nakonec šli cestou prodeje v onom obchodě, říkali jsme si, že bude prostě jasně dáno najevo, že se jedná o domácí výrobek, který je na prodej stejně jako na trhu. Jak by si to ten náš známý zařídil, to jsme už neřšili - s ním to takto bylo domluveno, on řekl OK.
Jenže mezitím jsme se ptali jen tak mezi známými a nakonec vše udali prostě kamarádům a jejich kamarádům a známým... no a ještě jim to nestačilo. Tak pro velký úspěch napřesrok akci zopakujeme
Krádný den všem, Pů
Suzy - máte pravdu, my jsme jenom nečekali, že by bylo tolik zájemců To víte, že jsme rádi, že jsme to nakonec udělali takto. I vám držím pěsti s vaší mňamkou!
Mimochodem, prodáváte už někde? Já že by mě asi ta cibulajdová marmoška docela zajímala..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.