Nojisfě. Jen na ospravedlnění odpovídající, údaj se vyskytuje i na internetu ( cz-telesna-vychova.studen/...), takže neprávný sice je, ale @martinaa nam chybu nemá, protože nepíše "hustota je..."ale "uvádí se". Na druhou stranu to ukazuje na záludnosti neuvádění zdroje (když už nemluvím o nekritickém přebírání, ale to se může někdy stát)
já bych si to uměl vykládat i jinak, a to, že údaj možná ani nesprávný není, jenom je zapsaný nestandardně pro čechy. Tohle vypadá na číslo ze západu, kde se tisíce oddělují místo mezerou čárkou a jako desetinná čárka se používá desetinná tečka, takže ve skutečnosti to byla hustota 1060 kg/m3.
Ale je to jenom můj odhad, jaká je správná hodnota hustoty krve fakt nevím
To mne taky napadlo, ale Bruno píše "Jestli máte za první cifrou desetinnou čárku", tak jsem o tom nemluvil.Jinak v tom zdroji uvedeném výše se píše5 HustotaPrůměrná hustota lidského těla je blízká hustotě vody a závisí zejména na objemu vzduchu v plicích. Při podrobnější diagnostice se zjišťuje hustota některých tělesných tekutin, např. krve je 1056 kg.m-3. Např. nízká hustota moči indikuje nedostatečnou funkci ledvin při koncentrování moči.
Při vkládání desetinné čárky musí být člověk pozorný. Je známá historka o tom, jak vznikl mýtus o tom, že špenát obsahuje hodně železa. Tato nepřesnost vznikla v roce 1870, kdy vědec E. von Wolf posunutím desetinné čárky neúmyslně zdesetinásobil obsah tohoto kovu ve špenátových listech. Na omyl se přišlo již v roce 1937, přesto se v mnohých publikacích až do 80. let uváděly nesprávné údaje. A že je špenát plný železa se nesprávně traduje prakticky dodnes.
doplněno 23.06.11 16:11:
Teď si uvědomuji, že tato chyba se občas přihodila tomu, kdo počítal na logaritmickém pravítku. Při trošce nepozornosti se snadno přeskočilo do vyššího či nižšího řádu.
Jak by, vzali pár dobrovolníků, nechali je vykrvácet, tu krev zvážili, pak zjistili, jaký objem to dané množství zaujímá a hotovo, vydělí se to a máme výsledek.
Ještě pro zajímavost doplním, že ten warfarin, který jerri zmiňuje, je v podstatě jed na krysy (patří mezi kumariny, na jejichž bázi je většina jedů na krysy připravována; působí velice pomalu a se zpožděním, krysa umírá na vnitřní vykrvácení a díky tomu prolongovanému účinku zde nefunguje krysí systém ochutnávačů, prostě si to krysy nespojí).
ext{INR}= left(frac{ext{PT}_ext{pacient}}{ext{PT}_ext{kontrola}}ight)^ext{ISI}"src="http://upload.wikimedia.org/math/b/c/6/bc6e4394afb6ff99b28f8aa61f41cd1c.png"style="border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; vertical-align: middle; ">Protrombinový čas, jako čas do koagulace krevní plazmy od okamžiku přidání tkáňového faktoru a je měřítkem kvality zevního systému (a také společné cesty) hemokoagulace.Rychlost aktivace zevního systému je výrazně ovlivněna hladinou faktoru VII v plazmě. Faktor VII má krátký poločas a k jeho syntéze je potřeba vitamin K. Protrombinový čas může být prodloužen jako výsledek nedostatku vitamínu K, který může vyvolat warfarin, špatné vstřebávání nebo nedostatečná kolonizace střeva mikroorganismy, které tento vitamín syntetizují (např. u novorozenců). Další příčinou může být nedostatečná syntéza faktoru VII (při jaterním onemocnění) nebo jeho zvýšená spotřeba (při diseminované intravaskulární koagulaci).Vysoká hodnota INR např. 5 naznačuje vysokou pravděpodobnost krvácení.Normální rozsah INR u zdravých osob je 0,8_1,2 a pro pacienty léčené warfarinem: 2,0_3,0.Cílová hodnota INR může být v určitých situacích požadována vyšší, např. u pacientů s umělou srdeční chlopní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.