Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem
Včera bratrovi diagnostikovali lékaři onemocnění růže - naštěstí je doma a bude dojíždět každý den na injekce, ale proč píši.
Někteří lidé mi tvrdí, že je to nakažlivé, infekční a mohu to chytit, ale jak to, že ho tedy lékaři pustili domu? co je na tom pravdy? bojím se, že bych měla nohu jak slon a musela chodit na injekce a celkově se bojím o zdraví své a syna i matky ... tak jak to tedy je?
Děkuji předem Fell
Jak se mohu bránit? mam se vyhýbat bratrovi, nebo jak? asi i drhnout sprcháč atd? achjo jakto, že ho nenechali v nemocnici, má zapálenou celou nohu od kotníku po tříslo ... nechápu tedy ...
Hospitalizace v nemocnici je pouze u tezsich pripadu, jinak se nemoc leci doma antibiotiky nebo prave temito injekcemi. Je potreba, aby Vase kuze neprisla do kontaktu s bratrovou, na ruzi si muze prikladat obklady, aby pouzival samostatny cisty rucnik, ktery bude na specialnim miste.
Jak nemoc dostanete?
Ke vstupu bakterie do těla dochází většinou při drobném poranění kůže (např. prasklinky v oblasti nosního vchodu např. při chronické rýmě či v meziprstí nohou při plísňovém onemocnění), růže se také často vyskytuje u pacientů s bércovým vředem, tady bývá vstupní branou infekce bércový vřed. Inkubační doba je krátká, jen několik hodin od vniknutí infekce.
Určitě se nebojte. To bylo první, na co jsem se ptala, když se mi toto onemocnění objevilo poprvé. Protože se často stýkám s vnoučaty a to už bylo i první pravnouče. Není to nakažlivé, jenom děsně bolestivé a nepříjemné.V začátku jsem si říkala - zlatý porod, i když nebyl zrovna jednoduchý. A co navíc, má častou recidivu. Poprvé jsem nevěděla, co to vlastně je a domnívala jsem se, že je to pořádná chřipka. A červené fleky na noze že je alergie. No, málem jsem to nepřežila. Ale nakonec to dobře dopadlo, ale letos se mi vrátila už potřetí. Vždy tak za dva nebo tři roky. Prý účinná prevence je Pendepon. Ovšem já jsem musela po čtvrté injekci skončit, protože jsem měla šílenou alergickou reakci a osypala jsem se na celém těle. Takže žádné obavy, věřím našemu doktorovi. Chce to spíš klid na lůžku v první fázi. Jestli někdo zná, jak se vyvarovat opakování nemoci a nebo čím léčit mimo antibiotik, budu moc vděčná. Já jsem nesnášela všechny ty gely, co jsem dostala, jenom mi pomáhala dělaná mast a chladivé obklady. Fell nebojte, ten otok půjde částečně dolů. Ale i u mne je pokožka skoro nevratně poškozená (asi jako po opaření) a občas zapracuje alergická reakce.
Martino, věřím, že náš doktor nelhal. Vždyť naši rodinu zná a ví, že vnoučata jsou u mne často. Asi infekční neznamená ještě přenosné.
Erysipel = růže je akutní zánět kůže - konkrétně škáry a podkoží vyvolaný většinou streptokoky, méně často jinými bakteriemi (např. stafylokoky). Vstupní bránou často meziprstní prostory postižené mykózou (kožní plísní). Běžná lokalizace je dále také bérec, obličej, kde vstupní branou jsou prasklinky v ústních koutcích atd..
Z tohoto tedy vyplývá, že onemocnět může i někdo jiný kdo je v blízkém kontaktu s nemocným. Pokud se bakterie dostane do přímého kontaktu s místem kde je porušena integrita kůže, je možnost, že se zde bakterie usadí a vyprovokuje vzplanutí nemoci. Skutečně i u nás na pohotovosti pokud ošetřujeme člověka s erysipel, důkladně potém dezinfikujeme vše, co s tímto pacientem přišlo do bezprostředního kontaktu.
Jsem naprostý laik, a tak se předem omlouvám, ale přece v nemocničním zařízení se musí dezinfikovat neustále, to je naprosto normální součást pracovní, vzhledem k pacientům. To by se tam rojily i jiné bakterie. Můj dědeček "růži" měl, a trpěl tím celá dlouhá léta. Tenkrát jsme žili na vesnici a nic moc o nějaké ochraně ani netušili, ani já, ani babička, která s ním dokonce sdílela i lože, nikdy touto nemocí neochořela. Tak já nevím, kde je pravda. Ale já bych nepanikařila, a šla položit tuto otázku přímo k obvodnímu lékaři, a tam bych se zeptala, čeho se vyvarovat.
No, tak to může být ráda, že tak dobře dopadla.
Jiní jsou schopni to chytit jenom když takto nakaženého člověka pozdraví.
Záleží taky na imunitní citlivosti jednotlivce.
Já jsem pod dojmem této diskuze trochu ač nerada přestala věřit tvrzení našeho doktora a trochu popátrala na netu. Tak to jsou často otřesné snímky a díky, že to vlastně mám > jenom <v tomto rozsahu . Zda je růže přenosná, tak to je asi trochu záhada a leckdo o tom diskutuje. Takže raději beru zpět, že není v žádném případě přenosná. A v úterý jdu k doktoru a pořádně ho ještě jednou vyzpovídám. Jeden - podle mého názoru zkušený kožař - mi také potvrdil, že se nemusím bát, že bych tímto onemocněním někoho dalšího nechtíc obdarovala.
Tak uvidíme, co náš Tom na to poví. Za těch asi šest let od jeho tvrzení zase nasbíral zkušenosti a třeba změnil názor.
Děkuji všem za odpovědi - vím, že se nemám čeho bát, zjsitila jsem to od dosti lidí - takže jsem v poho. Akorát bratr co byl doma a jen dojížděl na injece, nakonec musel do nemocnice nastoupit, nelíbilo se jim to a prý že mu bude postupně z nohy opadávat nejaká kůže, to zní dost hnusně fuj ... nu každopádně vím, že za ním mohu jet a nemusím se ho bát Tak mu dovezu nějakou dobrotu, protože co vím v nemocnici má vše základ mrkve, ale aspon zhubně dobyteček náš
má extrémní nadváhu ... neco zlého je pro neco i dobré ... zní to blbě, ale což
Děkuji všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.