Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Streptokok- šíření?

Od: vasek* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den endávno sem tu psal o tom jak se mi vrací angíny. Dnes mi byli řečeny výsledky testů a zjistili mi zánět v krku způsobenej streptokokem. Dostal sem antibiotika na 10 dní zatím. Ale mám otázku paní doktorka na ORL mi řekla, že nemusím celý dny ležet a že klidně můžu sem tam zajít ven ale nesmím dělat žádnou namáhavou práci a sportovat. Jen by mě zajímalo jak je to s nákazou na ostatní třeba členy rodiny nebo když by mě navštívila přítelkyně aby to třeba ode mě nechytli?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krkovicka*
hodnocení

0x
Virová infekce to není,je to způsobeno bakterii streptokoka.Co vím,tak by musela přijít do přímého styku výměšků z nosu,slin apod.Přítelkyně to může chytit jen jestli je oslabená,nebo taky po nemoci.Nicméně užívate antibiotika,takže se léčite.
martinaa*

Jj, bakterii stepto ci stafylokoka ma v sobe kdekdo... ale pro jistotu bych se s pritelkyni nelibala vubec, on ji muze predat bakterii, a pritelkyne mu ji po vyleceni opet muze predat zpatky...

vasek*
hodnocení

tak přítelkyně měla tak 14 dní zpátky kašel jinak nic a už je v pohodě. Právě, že se u mě zítra chce stavit protože kvuli tomu jak sem byl pořád nemocnej sme se moc neviděli a ona ted jede do Itálie takže se sní zase neuvidím tak prý než odjede se semnou chce vidět tak mám strach abych jí nenakazil .

krkovicka*
Pokuď chcete mít vše ok.skočte do lékarny pro erární roušku.Nesmíte jí líbat,ono sice by toho musela spolykat tak decku slin aby se nakazila,ale co není může být.Jak říkám vir to není a vzduchem se nepřenáší.
martinaa*
To se obavam, ze nemate pravdu:(
Cesta přenosu
* Vzdušnou cestou (angina,spála).
* Mikroaspirací sekretu horních dýchacích cest (pneumonie).
* Konzumací kontaminované potraviny (angina, alimentární nákaza).
* Zanesením kmene kolonizujícího kůži při poranění (kožní infekce, spála, infekce měkkých tkání), nebo jako nozokomiální nákaza (vulvovaginitida, puerperální sepse).
* Nepřímo, kontaminovanými předměty (kožní infekce a infekce měkkých tkání, kontaminace ran).
Jak se patologické kokovité bakterie přenáší
Zdrojem nákazy mohou být jak nemocní lidé, tak i lidé, kteří bacil pouze šíří _ tzv. bacilonosiči. Přenos streptokoků je možný např. při líbání či jiných orálně genitálních aktivitách. Asi 3% mužů mají streptokoky v močové trubici, odkud se mohou přenášet orálním sexem do ústní sliznice.
krkovicka*
Marti,pán neuvedl celý název streptokoka.Nemůžu říci,že mám streptokoka,bacha na mě!Přenosný být nemůže.Má dcera měla minulý rok 6x angínu a jednu spálu k tomu.Našli jí jen v nose streptokoka pneumonii ccus(možná komolím název).Žádny spešl ATB nedostala jen vystřídala Ospen,Klacid,Duomox.Pak jí byl předepsán xyzal a bylo nám řečeno,že ho tam bude mít furt.Měla chronické rýmy,takové ty hnisavé zadní které jí stékaly do krku.Je 2roky po vytržení nosních mandlí,krční má vpořádku.Žádná recidivita.No a jak byla oslabená tak se jí ty angíny vracely.
martinaa*

Kazdy streptokok je prenosny, ale ma jej v sobe 80% lidi, nemaji zadne potize. To se tyka tech, co prezivaji na mandlich. Nosni sami o sobe vypousti jen toxiny, na ktere se pak musi brat prave ten xyzala podobne... U tech 20% se to holt zvrtne:) Pritelkyne muze byt zrovna vnimava, muze se to v ni rozproudit a nemuselo by to byt dobre... a i kdyby se u ni streptokok nerozjel, muze byt prenasec, a i po vyleceni tazatele opetovne nakazit, coz se bohuzel deje dost casto. Proto by mel byt vzdy s postizenym lecen i partner, nebo alespon dojit na vysetreni.

Me meli mandle trhat pred pul rokem, ale nakonec od toho ustoupili... mam jejich chronicky zanet, ale pry je to jeste v norme...:(

pt®
hodnocení

0x

Když jsme dělali novou střechu na domku, tak jsem pomáhala a během dne jsem dostala vysoké horečky a v moči se objevila krev. přivolaný lékař konstatoval streptokoka spály a mně odvezli do nemocnice. Radím Vám, raději nechte odjet přítelkyni v klidu na dovolenou, mohlo by se stát, že u ní angina propukne a zkazí si celou dovolenou. - stařenka

vasek*
hodnocení

Já se omlouvám, právě si nejsem jistej jelikož co sem tak zaslech je, že mám zánět v krku a podle krevního obrazu pak zjistili že je to kvuli streptokoku ale nevím teď jakej přesně to říkala mám takovej pocit něco na a jako že to znělo jako něco s angínou ale jistý si doopravdy nejsem. Taky mi paní doktorka na ORl řeklam že nemusím proležet celý dny a že když budu si něco potřebovat zařídit třeba ve městě, že můžu jen se nesmím fyzicky namáhat

krkovicka*
Když doktorka Vám povolila vycházky mezi lidi,nejste roznašeč virové nákazy.Dodržujte braní antibiotik a nezdržujte se v pruvanu.Máte zřejmě běžného streptokoka,který máme všichni v sobě a probudí se jen v připadě oslabení nebo nemoci.

vasek*
hodnocení

Právě, že bych měl mít tento týden pracovní pohovor a něco zařídit na úřadu sem se zmínil před paní doktorkou a ona mi na tohle řekla jestli toje mimo město nebo ne. Řekl sem jí že je to tady ve městě a řekla, že to nevadí a mám si klidně bez problému na ten pohovor dojít. Proto sem se jí zeptal jestli teda musím mít tzv. klid na lůžku. A řekla že to stím ležením nemusím přehánět jen nesmím vykonávat žádnou fyzickou práci jako sport apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]