Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer někde jsem četl, že když mě bodne včela a dám na to jedlou sodu rozpuštěnou ve vodě, tak bolest hned pomine a bude vše OK. Co si o tom myslíte?
A pokud se v tom někdo vyznáte mohl by jste mi prosím napsat reakci a co by to popřípadě s tělem udělalo.
Toxiny obsažené ve včelím jedu způsobují rozklad buňek, bílých a červených krvinek. Na to ti tato "zaručená" rada asi nepomůže. Pokud nejsi alergický, není včelí bodnutí pro člověka nebezpečné.
Já dostal už včelích žihadel nepočítaně.Dnes zrovna dvě do prstu jak jsem zvedal rámky v úle.To s tou sodou slyším poprvé. Můžete to zkusit a uvidíte. :D Jinak včelí jed se vyplavuje ihned po píchnutí do krevního řečiště a zachraňovat to sodou zvenku mi přijde těžko zrealizovatelné.Co pomáhá je postižené místo chladit ledem a nebo studenou vodou. Hlavně počkat až to přejde. Já to neřeším,už jsem docela imunní. :D
U včelích žihadel je asi jediné,co by měl člověk udělat,pinzetou vytáhnout žihadlo.To po píchnutí zustává v kůži a může být původcem zánětu.Pak je další opatření,proti bolesti,způsobené vesměs reakci těla,a otoku,který je toho dalším efektem.Tady lidová medecína asi vychází ze zkušeností generací a je dobré to využít.Lékařská asistence pak je nutná u alergiků,tam může vést až ke tragedii.
JABRAKA
V první řadě se nesmí žihadlo, které je zapíchlé v kůži, vytáhnout prsty. Protože je na něm ještě váček se včelím jedem a stisknutím prstů jed vytlačíme do ranky. Je potřeba ho vyškrábnout nožem, tupou stranou střenky, dřívkem, prostě něčím plochým. Nad váčkem po směru vpichu. Prostě se vyhnout vymáčknutí jedu do těla. Vyzkoušela jsem všechno od soli, cibule, octu, ledu. Výjde to nastejno. Je potřeba to vydržet, přežít. Včelí bodnutí není tak zlé jako vosí. To je mnohem bolestivější. O sršni jsem naštěstí jen slyšela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.