Nejste přihlášen/a.
Pokud vím, lze uzavřít u několika pojišťoven životní pojištění, a u všech plnit.
U neživotního pojištění, nepletu-li se, sice také lze uzavřít u několika pojišťoven, ale pro plnění si pak mohu vybrat jen jednu pojišťovnu.
Říkám to správně?
Konkrétně mne zajímá pojištění odpovědnosti za škodu z občanského života, jsem-li pojištěn u dvou pojišťoven, přepodkládám, že o plnění mohu požádat jen jednu (např. Česká pojišťovna a Allianz). Ale zajímalo by mne, když jedna pojišťovna odmítne plnit, tak zda mohu o plnění požádat tu druhou a zkusit to u ní?
A druhá otázka. Zda lze pojištění poskládat, např. u ČP jsem pojištěn u škody na majetku na 3 miliony Kč, u Allianz na 2 miliony Kč, hodnota způsobené škody je 5 milionů Kč (např. z důvodu zkratu vypálím nejen svůj byt, ale i sousední byty a způsobím jim škodu 5 milionů Kč), tak zda lze z obou pojistek náhradu škody poskládat (3+2 = 5).
Pojistek můžete uzavřít kolik je libo, nebo tolik kolik dovolí finanční situace a ochota sponzorovat pojišťovny. V případě pojistné události a jejího následného plnění je vždy hrazena skutečná škoda poškozenému a je jedno, zda je pojistka jedna nebo deset. Omezení se týká pouze výše pojistné částky. Příklad: máte jednu pojistku např. do výše 500 tis. Způsobená škoda je 150 tis. - poškozený dostane 150 tis.
Při stejné výši škody, ale při uzavření např. pěti pojistek na 500 tis dostane poškozený opět 150 tis a je jedno, kterou pojistku použijete.
Při výši škody např. 4 mil. a pěti pojistkách na 500 tis dostane od pojišťoven poškozený maximum t.j. 2,5 mil a zbytek bude požadovat po Vás.
Odpověď na druhý dotaz je ano, pokud to bude situace vyžadovat
Děkuji za kvalitní odpověď.
Vyjádřil jste se trochu ironicky "sponzorovat pojišťovny". Já si myslím, jde ovšem o můj názor a nechci jej vnucovat, že pojištění má smysl tam, kde člověk není schopen pokrýt náklady vlastními financemi. Je jasné, když v obchodě shodím z regálu sadu skleniček, tak škodu 1000 Kč zaplatím na místě a pojištění smysl nemá. Když ale vypálím několik bytů a způsobím škodu 5 milionů Kč, tak to je přesně případ, kdy pojištění smysl má a budu děkovat Bohu, že jsem byl pojištěný, jinak po zbytek života krmím advokáty a exekutory.
Nebo se mýlím?
Ověřuji situaci se dvěmi shodnými pojištěními u dvou pojišťoven (tj. v mém případě pojištění občanské odpovědnosti u Allianz a ČP) a vůbec z toho nemám dobrý pocit Závěry jsou zatím takové, že moje situace je nestandardní. Bylo mi potvrzeno, že sice pojistek můžu mít kolik chci, ale o plnění mohu požádat jen jednu pojišťovnu (což chápu). Nedokážou mi ale odpovědět, co se stane, když výše škody bude vyšší, než je limit u jedné pojišťovny, zda v takovém případě můžu požádat druhou pojišťovnu, aby i ona se zapojila do plnění. Problém je ten, že by se obě pojišťovny musely domluvit, komunikovat dva likvidátoři, a porovnat pojistné podmínky, protože i když, jak jsem si myslel, jsou pojistky shodné (občanská odpovědnost), tak pojišťovny je jako shodné nemusí vnímat (nemusí do sebe zapadat).
A co se týče mé první otázky, pokud jedna pojišťovna plnění zamítne, pak druhou pojišťovnu musím o tomto zamítnutí informovat a pravděpodobně plnění také zamítne (na základě zamítnutí té první pojišťovny). Což si trochu odporuje, jelikož kažád pojišťovna má jiné pojistné podmínky, jinou šíři krytí a jiné výluky... Z toho důvodu jsem se i u dvou pojišťoven pojistili, jelikož ty pojistky se šikovně vzájemně doplňují, každá se hodí pro trochu jinou situaci.
Jestliže bude škoda vyšší než je limit u jedné pojišťovny, pak jste podpojištěn a je to váš problém, ani v tomto případě se plnění škody nesčítají a nemůžete čerpat z obou pojistek.
2 smlouvy mít můžete. KDyž nastane pojistná událost, tak si dle podmínek vyberte tu pojišťovnu, která ji nemá v podmínkách vyloučenou. Pokud ji budou mít obě, pak si pro krytí vyberte tu pojišťovnu, kde máte sjednanou vyšší pojistnou částku.
Pojišťovny spolupracují v trochu odlišných případech. Např. bytový dům je družstvem (svj) jako celek pojišťen na nemovitost u pojišťovny A, ale vy se bojíte, že by bylo nízké plnění, tak si ho pojistíte sám u pojišťovny B. Dům shoří a SVJ čerpá pojistku, ale vy trváte na tom, že plnění budete mít od své pojišťovny B. Tak si ho na ní vyžádáte a ta si potom nechá část plnění proplatit od pojišťovny A.
Děkuji za srozumitelnou odpověď, asi jste od fochu a umíte záležitost i jednoduše vysvětlit.
Jediné, čemu nerozumím, je to podpojištění u odpovědnosti.
Když si pojišťuji domácnost, tak její hodnotu snadno spočítám a podpojištění se mohu vyhnout.
Ale výši škody v případě nějaké budoucí potenciální události asi těžko odhadneme - můžu v obchodě rozbít sklenice za 500 Kč a můžu v zimě na saních omdlít a vjet na silnici po které pojede cisterna s naftou a způsobit ekologickou havárii za 50 miliónů. Jak byste u odpovědnosti zabránila podpojištění? Jediné, co mně napadlo, je kombinace dvou smluv a poskládání pojistných limitů v případě té vysoké škody. Ne že by se člověk měl pojišťovat na 50 milionů ale takových 5-7 milionů mi pro převážnou většinu odpovědnostních škod přijde jako rozumně nastavený limit.
Oni vám většinou ten limit dají pojišťovny, vycházejí ze škodných tabulek. Na druhou stranu, škoda za 7 milionů? To leda byste vjel náklaˇákem do vily. Něco jiného je ublížení na zdraví, ale na to jsou limity vyšší.
Já mám pojištění odpovědnosti u Allianz, zatím jsem to naštěstí nepotřebovala, ale myslím si, že na běžné škody jako je vytopení souseda nebo rozbití něčeho v obchodu to stačí. Ona pokud by měla pojišťovna krýt nějaké vyšší škody, tak stejně bude hledat důvody, proč je krýt nebude.
Jak by to bylo u cestovního pojištění? Lze jej také poskládat z více pojistek?
Např. lze mít různá cestovní pojištění ke dvěma kreditním kartám (mám kreditky a v nich je už cestovní pojištění na cesty do 45 dnů) a dále mám studentský ISIC, ke kterému jsem si udělal také cestovní pojištění na celý rok.
Mám takto vlastně trojí cestovní pojištění s limity na plnění léčebných výloh 1,7 mil. Kč (kreditka) + 2,5 mil. Kč (kreditka) a 4 mil. Kč (ISIC). V případě hospitalizace by pojišťovny mohly společně plnit až do výše výloh 8,2 mil. Kč?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.