Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zaručit, že budu splácet přítelkyni?

Od: jaudaf* odpovědí: 4 změna:

Zdravím, hledám způsob, jak své přítelkyni zaručit, že jí budu pravidelně splácet úvěr, který si vzala na sebe kvůli mě. Existuje nějaký vzor takové smlouvy? Mě se nedaří nic vymyslet tak, abych si byl jistý, že to bude moci v případě potřeby použít. Ani nevím, jak by se to mělo jmenovat, abych to našel v dostupných vzorech.

Přítelkyně si vzala úvěr na sebe, strhává se z jejího účtu. Já jí tam každý měsíc posílám peníze ještě před stržením. Vzala si ho z důvodu, že já jsem OSVČ a těmi jejich počty mi to prostě u banky nevychází, ačkoliv mám minimálně dvojnásobné příjmy. Ale jelikož si odečítám paušálně, tak mi prostě dostatečně velký úvěr nedají. Takže jej splácím přítelkyni na účet a banka jí strhává příslušnou částku.

Rád bych s ní měl nějakou smlouvu, kde se zavážu k tomu, že jí budu každý měsíc do toho dne tolik a tolik peněz posílat. Zároveň když se mi něco stane, aby se jí to pokrylo z mé pojistky (ačkoliv tam je plnění pojistného například na matku). Dále aby tam byl termín poslední splátky a další důležité náležitosti.

Předem díky za každou radu..

J.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Já bych toto asi řešila s pomocí právníka. Je vidět, že vám přítelkyně hodně věří. *tuc* Ale asi by to šlo zajistit smlouvou o půjčce, kdy přítelkyně bude věřitel a vy dlužník. *cteni* V podstatě by to mělo kopírovat podmínky smlouvy o úvěru, kterou uzavřela vaše přítelkyně s bankou. Takže vlastně předmět půjčky mezi vámi by byla částka poskytnutého úvěru, splátky i úročení by měly navazovat také na smlouvu s bankou. Hlavně také sladit termíny splátek půjčky v dostatečném předstihu před splátkami úvěru. Jenom si nejsem jistá, jak ošetřit případné sankce, kdy vy byste své závazky plnil, ale přítelkyně ne. Ale to už by byl její problém, pokud by se dostala do skluzu se splácením.

doplněno 19.06.11 11:59:

Co se týče nesplněného závazku v případě, kdyby se vám něco stalo, tak by asi nebyl problém uplatnit nárok v dědickém řízení. Ale to určitě nebude potřeba. *stop*

sebod*

Proč nedáte Vaši přítelkyni do Vaši pojistky jako obmyšlenou osobu? To znamená, že v případě, že by se Vám něco stalo, dostane určitou částku ona? Vy si určíte, kolik peněz by případně dostala. A tuto částku můžete kdykoliv měnit.

Jinak jak radí Lidka. Sepsat s právníkem. Jedna z možností je podepsání směnky. A k tomu sepsat podmínky, jak bude Vaše půjčka přítelkyni splácena. A opravdu vše mít podepsané na papíře. Co je psáno, to je dáno.

jaudaf*
hodnocení

Děkuji moc za ..

Tu "Smlouvu o půjčce" mám nějak rozepsanou a už se snad daří ji dostat do fáze, aby to bylo podle představ nás obou.. :) snad už právníka potřebovat nebudu, nicméně jednoho se asi zeptám, jestli je tam vše ok..

To uvedení přítelkyně jako obmyšlené osoby u mé pojistky je dobrý nápad. Asi to udělám co nejdřív..

Je nutné tu Smlouvu o půjčce notářsky ověřovat?

lidka*

Pokud se jedná o vyšší částku, nechala bych ověřit podpisy na smlouvě o půjčce. Jeden podpis stojí 30 Kč a dneska je možné podpisy ověřit - viz dole. Nikdo potom nemůže zpochybnit pravost podpisu. Takže to bude stát pouze 120 Kč a trochu času. Dvě vyhotovení smlouvy o půjčce (dlužník a věřitel) a 2x podpisy na nich. *cteni* A smlouvu nechte právníkovi zkouknout.

Pracoviště Czech POINT se aktuálně nachází v tomto počtu a na těchto místech:

• i.iinfo.cz/... background-position: 0% 5px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">5089 na obecních a městských úřadech

• i.iinfo.cz/... background-position: 0% 5px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">968 na pobočkách České pošty

• i.iinfo.cz/... background-position: 0% 5px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">51 na pobočkách Hospodářské komory ČR

• i.iinfo.cz/... background-position: 0% 5px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">426 u vybraných notářů

Pokud budou své ověření chtít provést notářem, tento úkon je hrazený ve stejné výši a podle stejné vyhlášky, jako na úřadech výše uvedených, to znamená třicetikorunovým poplatkemza každou ověřenou listinu i podpis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]