Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neustále počítám - psychická porucha?

Od: zvedavyskritek* odpovědí: 6 změna:

Prosím vás, poslední dobou mě trápí jedna věc. Popíšu vám co mě trápí, bojím se, abych neměl obsedantně kompulzivní poruchu a tak vás prosím o radu.

Když sedím v čekárně např. u lékaře, počítám všechny magazíny na stole 5 minut v kuse nebo když vidím na zemi u dítěte kostky, neustále je počítám.

Na stole je časopis. Stůl je ve tvaru obdélníku a na jeho vrchní straně je čtvercový obklad. Časopis musím posunout přesně do čtverce aby zapadl jeho roh do rohu čtverce.

Jdu večer z práce a celou cestu si říkám, že za mnou někdo je, nějaký vrah nebo psychopat. Nejde na to přestat myslet a tak se pořád otáčím a otáčím.

Prosím vás moc o radu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

claire*
hodnocení

0x

To první mám taky, neřeším. To druhé... viděl jste někdy Hercula Poirota se Suchetem? Viz. Člověka to uklidní, je to perfekcionismus... To třetí - takhle pepřový sprej do kapsy, pro pocit bezpečí? A nebo si to neříkat?

Neřešte to, na světě jsou důležitější starosti ;)

hodnocení

0x

To někdy dělávám taky, jenom bezmyšlenkovitě, asi tak moje psychika odpočívá, že třeba v duchu počítám kroky nebo něco podobného, ale nemám přitom pocit, že bych musela vědět přesně, kolik jich bylo. Spíš jen pro ten rytmus nebo co. Nepřipadá mi to jako obsedantní chování. Spíš se opravdu pokouším tak zahnat třeba neodbytné myšlenky na něco nepříjemného, co mě čeká v práci, že radši myslím na to, kolik kroků cestou do práce udělám od jednoho rohu k druhému...

A když nesrovnáte časopis podle obkladu, vadí Vám to? Ruší vás to tak, že to prostě musíte udělat? Nedokážete si v tom zabránit? To už by asi byla porucha. Někdy taky tak srovnávám věci, ale ve skutečnosti mi na tom nezáleží, jak jsou - jenom se jakoby chci podívat, jestli to nebude vypadat úhledněji. Jinak to popsat neumím. Klidně je potom zase posunu zpět, to taky uděláte?

hodnocení

0x

Myslim si,ze je to otazka pro psychiatra.Nektere poruchy si jsou vzajemne tak podobne,ze tezko laik urci o co se jedna.

rv*
hodnocení

0x

Jestli Vás to uklidní, tak to není nakažlivé a ani smrtelné. Jakmile přijde vážnější nemoc, z této se uzdravíte.

cibuk*
hodnocení

0x

Nemusí to nic znamenat,ale jak popisuješ,bylo by dobré zajít na konzultaci za psychiatrem.Nevím zda stále počítáš,nebo zda máš pokaždé strach ,když jdeš z práce nebo zda třeba jsi v pohodě třeba několik dnů.Ale jestli se to opakuje stále,měl by jsi aspon podstoupit psychoterapii,aby se OCD nedostala do fáze chronické.Jistotu budeš mít jen po vyšetření odborníkem.Více ti zde nebudu psát,nejsem psychiatr a nevím jak se chováš v jiné dny.Psychiatr tě probere a řekne ti vše a třeba ti nasadí nějaké uklidnující léky a pošle na psychoterapii,ale nenechávej to plavat.Není nic špatného jít za psychiatrem,tam jich chodí od slavných až po obyč.lidi.A píšeš ,že tě to již poslední dobou trápí.Tak se netrap a udělej si jasno.Budeš vědět na čem jsi.Ano každý občas někde si něco spočítá a spočítá to třeba 2x za sebou,ale to je jen z dlouhé chvíle,ale ty navíc máš různé obavy,strach.Tak tomu zabran!Držím ti pěsti at se odhodláš jít za odborníkem.

olinka*
hodnocení

0x

Nejsou tam trochu prvky autismu? Asi by bylo fajn zajít za odborníkem, nic za to nedáš, co my s tím tady naděláme, já vím je to, že občas i já dělám symetrický kraviny po bytě jako ty a když jdu večer domů, tak se také bojím, nemysli si, když se na to potom člověk upne, tak je jasný, že nemyslí na nic jiného:D ale jestli sám cítíš, že to není v normálu, tak někam zajdi, je to na tobě a o tobě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]