Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem třetím rokem na rodičovské dovolené,která mi bude končit na konci listopadu.Pracovní smlouvu u zaměstnavatele mám na dobu neurčitou a plánovala jsem,že se tam i vrátím,ale nyní jsem dostala pracovní nabídku na lepší místo,ale musela bych nastoupit ihned.Slyšela jsem,že není možné dát výpověď u původního zaměstnavatele dokud mi rodičovská dovolená neskončí.
Můžete mi někdo poradit?
Předem díky za odpověď.
Kaku, určitě výpověď z pracovního poměru dát můžete. Pouze zaměstnavatel vám nemůžete dát výpověď, pokud jste na rodičovské dovolené (§ 53 ZP). Tak že můžete podat výpověď buď : dohodou - písemně (§ 49 ZP) a nebo s výpovědní dobou - taky písemně (§ 50 - 51 ZP). Tak se domluvte se současným zaměstnavatelem a uvidíte, že to půjde.
doplněno 17.06.11 13:14:oprava: Pouze zaměstnavatel vám nemůže dát výpověď, ...
"Slyšela jsem,že není možné dát výpověď u původního zaměstnavatele dokud mi rodičovská dovolená neskončí." - to je nesmysl!
JAk již odpověděli, výpověď dát můžete, poběží výpovědní lhůta.
Nebo se můžete se zaměstnavatelem dohodnout o ukončení pracovního poměru dohodou k libovolnému termínu - třeba hned. Zejména pokud na Vašem prac. místě je nyní někdo jiný (třeba i šikovnější), tak to vyřeší jeho situaci a zaměstnavatel nebude proti.
Pokud vím, tak by výpověď během rodičovské dovolené měla fungovat úplně normálně, včetně výpovědní lhůty (ale věřím, že v tomhle případě by o ni zaměstnavatel neusiloval)
Mimochodem... jak se ženy mohou vůbec divit, že zaměstnavatelé upřednostňují muže? Nechodí na mateřskou/rodičovskou dovolenou, ze které by se pak ani nevrátili a to je prostě velká výhoda. Nic proti vám, já bych také šel za lepším.
Tak to ovšem zařídila příroda a proti tomu není možné bojovat za pomoci nějakých příkazů a zákazů. To už je zasahování do práv a svobod. Proč bych já, jakožto zaměstnavatel (soukromá firma), nemohl vybírat své zaměstnance podle toho, jak se mi zrovna chce? Ať už podle pohlaví, rasy, náboženství, vzdělání, praxe. Je to moje firma, moje peníze. Když chci zaměstnat jen prsaté blondýny, tak mám právo zaměstnat jen prsaté blondýny. Když tam nechci žádné hnědočechy, tak je tam přece nemusím brát, atd. Hnusí se mi, že se takhle omezují lidská práva. Teď jsem slyšel, že se uvažuje o kvótách pro počet žen v parlamentu. Sice by určitě ničemu neuškodilo, kdyby tam bylo 50% žen, ale je nesmysl to nařizovat nějakou kvótou! Fuj, to jsem se zase rozohnil.
Své zaměstnance si jistě můžete vybírat jak chcete. Na druhou stranu si uvědomte, že děti jsou pro stát potřeba. Nehledě na to, že se neustále mluví o rovnoprávnosti mezi pohlavími a pokud tu budou zaměstnavatelé, kteří si řeknou: "ženskou ne, ta mi může do pár měsíců otěhotnět...", nikdy se k té rovnoprávnosti nedostaneme...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.