Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarád mi dluží peníze - co dělat

Od: paalla* odpovědí: 15 změna:

Zdravím všechny!
Moc Vás prosím o radu, jak postupovat v případě, že mi bývalej kámoš dluží 6 tis cca 1 rok a jaksi se ke splacení furt nemá...
Jediné co umí dokonale, je neustále slibování, které mě však už vůbec nezajímá a trpělivost už dosti tvrdě došla.
Na internetu jsem hledal co to šlo, avšak nic konkrétního jsem nenalezl. Je možné zajít na Policii a podnikat další kroky, když v ruce nemám žádnou smlouvu? Kdo mi může pomoci, kdo mi může pomoci ho vystrašit třeba exekucí?
Řešení jako pronajmutí houfu romů, případně návštěva jeho bytu mě sice taky napadla, avšak tak daleko si netroufám zajít...
Díky za rady! ;)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yurek*
hodnocení

2x
Pokud nemáte úpis, nebo aspoň svědky, bude to problém a nečekejte úspěch. Když se obrátíte na právníka, možná Vám pomůže kámoše trochu zblbnout, ale šest litrů není tak velká částka, aby to stálo za to.
Prostě za blbost se platí a Vy si příště dáte pozor.

hodnocení

1x
Rozbít hubu! To u mne vždy zabralo. Pokaždé jsem pohrozil,že pokud nedá dostane a když se pousmál tak druhý den měl úsměv nakřivo! Samozřejmě s mírou.Tom
al bunda*
Zabiješ šaška a platíš za celý cirkus.
Nevyplatí se to.
Hezký den.

lionka*
hodnocení

1x
Jak již bylo řečeno, vymáhat dluh bez smlouvy právní cestou nepůjde. Mám pár známých, kteří si to se svým dlužníkem vyřídili "ručně stručně". Jeden známý to vyřešil celkem originálně. Můžete to taky zkusit. Požádejte nějakého svého důvěryhodného kamaráda, aby zavolal vašemu dlužníkovi a představil se jako JUDr. xxx, že jste se na něj obrátil ohledně dlužné částky a pokud vám ji dotyčný nevrátí, půjdete na něj žalobou.
Pokud váš známý nemá právní znalosti, tak na to možná skočí.
Pro příště už radši nikomu nic nepůjčujte nebo půjčete a sepiště smlouvu, ve smlouvě si aspoň můžete sjednat úroky z prodlení nebo smluvní pokutu a pak to vymáhat u soudu.
Hodně štěstí.

Ručně-stručně, no to není zrovna dobrý nápad*stop*, "poškozený/potrestaný" vás nebo někoho může dát poté žalovat za ublížení nebo napadení nebo co já vím. a pak teprve zsčnou trable a popotahování, a nedejbože nějaká msta na rodině nebo známých.

Podobně jsem dopadl s tímto případem: parkujeme s autama kolem baráků,že. No a ti "výrostci" nemají jiné nápady než si hrat fotbal hokej u aut, Samozřejmě balony skáčou po autech a plechy se jen bortily, tak jsem udělal "hloupost"! Seřval jsem je , ti mě poslali do prd... a druhý den auto bylo "objeté korunou" a bez ventilků a bez poklic, když jsem byl za jejich rodiči tak? - máte důkaz? viděl jste je?to není možné, náš syn?to by neudělal

Takže, jedině zkusit podobrém: A když to nezabere tak je prostě smůla :(

Shrnutí / Bez peněz anebo ať vám/nám "vesele" skáčou balóny po kapotách . jinak se nám to může krutě vrátit / BOHUŽEL

dusatka*
hodnocení

1x
Zkuste mu (až bude zase slibovat) dát podepsat uznání dluhu podle §558 občanského zákoníku. Pokud vám to podepíše, budete mít jednak něco v ruce (a můžete jít do toho soudní cestou) a jednak se tím prodlouží promlčecí lhůta na deset let.
jarmik*

Chtěl jsem navrhnout to samý.

Nejlepší by bylo zabalit to tak, že jste ochoten mu počkat a podat to tak, že dohodnete jenom termín vrácení a ten termín si potvrdíte. Ohledně termínu bych byl velice velkorysý, protože s tim papírem už ho budete mít. Napsal bych tam jen něco, že potvrzuje že půjčku ve výši XY, kterou obdržel v hotovosti, vrátí nejpozději do k rukám věřitele.

zachy*
hodnocení

0x

takovyhle znam

porad nemam nemam a pak ho potkas v novejch hadrech s telefonem za dest litru se zlatyma retezama na krku

tak ho radsi za ten krk chyt a vem mu ten telefon za tech 10litru nebo ten zlatej retez a nech si to nebo mu to prodej za 6 litru

nic jinyho nepomuze, nebo to vem pres jeho rodice to taky pomaha.

hodnocení

0x

znám z vlastní zkušenosti. Pomůže se vyvztekat, ponadávat si do debilů a být rád za nové ponaučení a možnost ostatním říkat:"jen za podpis, mám špatnou zkušenost"a být rád, že z toho vyváznul tak"levně". V mém případě to bylo cca 7tis a už je to 2 roky :)

Zbývá jen psychologický nátlak na dotyčného a neprozradit, že se to z něj defacto nedá vymoci jinak.

ačkoliv pokud veřejně prohlásí něco ve smyslu: "já vím, že ti dlužím 6tis, cos mi loni půjčil na kolo... splatím ti je brzy" možná by šli použít okolní lidé jako svědci, ale na obvinění mi to přijde hodně "na vodě".
al bunda*
To jsou ty "fígle advokáta", ale za ty prachy to nestojí. Proces dlouhý, výsledek nejistý.

hodnocení

0x
Jo ještě jsem si vzpoměl,že docela dobře funguje telefonát v ukrajinském přízvuku! To šlo taky celkem rychlovkou! Zdarec a ať se prachy rychle vrátí! Tom

bubu*
hodnocení

0x

Zkus Deredes s.r.o. možná to pomůže... Jsem na tom stejně jako ty. Bez smlouvy jsem půjčil peníze klukovi, kterýho jsem neviděl rok, že nemá na jídlo, cigára atd... Sliboval, že to vrátí za 3 dny a už je to půl roku. .. Samé výmluvy a sliby. Nejmenuje se ten tvůj dlužník náhodou Tomáš?:)

jarka*
hodnocení

0x

Doporučuju DEREDES viz checkout.cz/... *frajer*

martina30*
hodnocení

0x

Pokud nemáš směnku,úpis,svědky.Tak se do ničeho nemusíš pouštět jak přes policiji tak přes právniky.Stálo by to moc peněz a nic by se nevyřešilo.Jedině si na něj počkat a dát mu do ...Jinak 6 tisíc je zanedbatelná částka.To ti za pršvich nestojí.*nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]