Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpání dovolené - nejde 14 dnů najednou?

Od: motokatty* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

Mám dotaz (nebo spíš několik) týkající se čerpání dovolené. Od zaměstnavatele mám nárok na 25 dní dovolené v roce. Pracuji na krátký/dlouhý týden (což ale ve smlouvě nemám napsané).

Vedoucí (jakožto zástupce zaměstnavatele) ovšem nařídila, že dovolenou si můžeme vybírat pouze v krátkém týdnu (kdy pracujeme jen ST,ČT), že nám propíše na ten týden 5 dní dovolené a ne jen 2 (což ale chápu). A to jen pouze 1 týden. Na otázku zda-li si mohu vzít dovolenou 14 dní v kuse mi odpověděla, že to neexistuje - maximálně kdybych jí ukázala zaplacený zájezd. Navíc dovolenou v termínu kdy já požaduji, mi jí odmítá dát - operuje tím, že má právo mi celou dovolenou nařídit podle toho, kdy ona bude chtít. Když potřebuji ve svém dlouhém týdnu (kdy pracuji PO,UT, PA, SO, NE) 1 den dovolené (jako třeba nyní kvůli stávce odborářů, nemám se totiž jak a čím dostat do práce), tak to neexistuje, a to ani v případě, že požadované volno hlásím min. 14 dní předem. V zákoníku práce jsem četla, že zaměstnavatel může zaměstnanci dát dovolenou buď celou v kuse, nebo jí rozdělit, s tím, že min. jeden ten díl musí být 14 dní v kuse. Když jsem toto předložila v práci tak se mi vedoucí vysmála.

Ptám se tedy:

SKUTEČNĚ MI ZAMĚSTNAVATEL MŮŽE NADIKTOVAT CELOU DOVOLENOU PODLE JEHO POTŘEB?

SKUTEČNĚ SE MUSÍM SVĚŘOVAT ZAMĚSTNAVATELI PROČ A NA CO DOVOLENOU POTŘEBUJI?

moc děkuji za pomoc/radu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zaměstnavatel porušuje zákoník práce. Nečerpá-li pracovník dovolenou vcelku, musí alepoň jedna část dovolené činit nejméně 2 týdny, což se u ás neděje. Dovolenou určuje zaměstnavatel podle předem zpracovaného plánu - ten asi neexistuje. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené se přihlíží k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance - to je plněno pouze z jedné poloviny, víte z které. Zeptejte se vedoucí, zda je ochotna dodržovat zákoník práce, či nikoliv.

coop*
hodnocení

0x

a) ano

b) ne

motokatty*
hodnocení

v zákoníku práce je napsáno, že při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele (což chápu jako nařízení,že dovolenou nesmíme čerpat v listopadu a prosinci, kdy jsou největší tržby kvůli vánocům) a k oprávněným zájmům zaměstnance - tak je tedy možné, že mi může zaměstnavatel nadiktovat CELOU dovolenou. Vždyť by tak vůbec nepříhlížel na moje zájmy. A propo: Co jsou opravněné zájmy zaměstnance? zaplacená rekreace?

atreus*

oprávněné zájmy: např. rodiny s dětmi v době hlavních školních prázdnin.

Termíny čerpání dovolené (celé) prostě určuje zaměstnavatel - ale pokud to jde, přihlédne k žádostem zaměstnanců.

hodnocení

0x

Zaměstnavatel Vám může celou dovolenou skutečně nadiktovat podle svých potřeb, dřív to byla pouze polovina, druhou půlku si volil zaměstnanec podle svého. Podmínkou je, že alespoň 14 dní musí být vcelku. Jen jeden týden na zotavenou je málo. Proto většinou velké podniky mívají 14ti denní celozávodní dovolenou, a je to splněno. Svěřovat se zaměstnavateli nemusíte, nic mu po tom není, jestli jedete s partou děvčat na chatu, či s Frantou pod stan. To už by chtěl moc. Jinak, pokud máte již určenou a zaplacenou dovolenou a její termín nelze změnit, tak pokud Vám nedá zaměstnavatel po tuto dobu dovolenou, musí Vám celou vynaloženou částku za tuto dovču zaplatit. To si většina firem raději dvakrát rozmyslí. Zajistila jsem si před 5 lety na 14 dní letecky Bulharsko, cukali se, cukali s dovolenou, že nejsou lidi /nebyli nikdy, moc jich nenabrali, aby ušetřili, tak neměl kdo střídat/ a když jsem tedy přinesla k proplacení smlouvu, dovolená mi byla hned přiklepnuta. *tuc* Jaga.

doplněno 15.06.11 15:58:

A nedejte se, Vaše vedoucí se vysmívá tomu, co by měla právě jako Vaše nadřízená plnit a dodržovat.

elda*
hodnocení

0x

Předpokládám, že pracujete na 12i hodinové směny. Dejte si pozor, aby těch 5 dnů, kdy vám dá dovolenou, bylo opravdu 5 x 8 h...

elda*

Nicméně ani tak to není fér, protože v krátkém týdnu potřebujete 24 h dovolené, ale odkrouhne vám to 40 h...

pro zaměstnavatele je to opravdu výhodné - zaměstnanci si vezmou dovolenou, na kterou mají nárok, ve svém volnu...

hodnocení

0x

1) ano

2) ne

jak již napsal první poradce.

můžeme vést polemiku, ale pro Vás to nic nepřinese.

V těcho příkladech dávam odkaz na odborníky:

business.center.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]