Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je to možná divná otázka, ale není nezdravé se sprchovat 4x denně?
Sprchuji se ráno, pak když příjdu ze školy, když příjdu z tréninku a pak ještě večer po běhání. Není to už moc?
Ano, je to nezdrave. Beres sve pokozce jeji prirozeny ochranny film, at mas jakkoli setrny gel. Nemusi se to projevit hned, ale za delsi dobu muzes mit ruzne ekzemy, alergicke projevy a jine kozni problemy.
Staci si otrit telo bud beznym rucnikem, nebo specialnimi osvezovacimi ubrousky A casto se prevlekat, pouzivat kvalitni deodoranty atd. Rano teplou sprchu (nikoli studenou, protoze pak se telo ochladi a bude se potit daleko vice. Co delate ze spot, ze se po nem nemuzete sprchovat?
Nemužu se NEsprchovat Ale stejně se potom necejtim dobře.. jak se na mě oblečení lepí.. Není lepší řešení se třeba po tréninku jen opláchnout vodou? a pak si dát normální sprchu ráno a večer?
Pokud se sprchujete bez použití nějaké odmašťovací chemie (mýdlo či sprchové gely...), tak to podle mého názoru škodlivé být nemůže, pot lze z těla spláchnout i čistou vodou, třeba s použitím jemné žínky. Používání mýdla či různých gelů však pokožku odmastí a ta pak může být náchylnější k různým kožním problémům, jak už bylo řečeno.
P.S.: docela by mne zajímalo, jak byste přežil(a) třeba před padesáti léty, kdy bylo rodinné koupání obvyklé v jedné vodě pro celou rodinu, jednou za 14 dní...
P.P.S.: ... tím chci říci, že nic se nemá přehánět...
Jj, zlatá civilizace! Ovšem, v té době měli lidé daleko odolnější imunitní systém! Dnes je svět plný alergiků, je to samozřejmě i změnou vnějších podmínek, ale podle mne předvším tím, v jakém prostředí člověk vyrůstá. Přehnanou čistotou se imunitní systém rozmazlí a pak nefunguje.
Nebavím se teď o případu, kdy už člověk smrdí i sám sobě, to je namístě vyhledat očistu. Ale jak už jsem psal, nic se nemá přehánět...
Je to stejně nezdravé, jako byste za den čtyřikrát vlezl do vody a zase s ní vylezl. Tedy nijak. Jen při tom zbytečně neužívejte tuny saponátů, protože to příliš neprospívá ani pokožce, ani vlasům.
Jistě jste rozumný a dokážete posoudit, kdy je sprchování skutečně nutné a kdy už se z něj stává nutkavá obsese.
Nezlobte se, ale skodi to. Voda, jakkoli skvela a cista, pokozku vysusuje a odmastuje, a pripravuje ji tak o jeji ochranu. O nejakem koupani v chlorovane vode na koupalisti ani nemluve
Martino, v tom případě by plavci měli hodně zoufalý život, ne? Čistá voda nevadí, ty ubrousky jsou hloupost. Miminka se s tím čistí prdýlka, neotíráte 4x denně mimino celé. A i po použití ubrousků se pak ta prdýlka namaže ochranným krémem. Asi tak.
MARTINAA: důrazně nesouhlasím. Doporučení ubrousků či deodorantů je přesně ta chemie, která tělu ve větším množství moc nesvědčí.
Myslim pouzit bezny deodorant, ktery pouzivame vsichni denne A existuji ubrousky na ocisteni miminek, ty by cloveku skodit nemely
Běžný deodorant může být pro někoho neznámá věc. Někdo se radši vykoupe, aby nesmrděl.
Dobře píšete, že by člověku škodit neměly, netvrdíte, že na 100% neškodí. Já jsem jako mimino byl odchován bez ubrousků a pampersek, které sají vlhkost. Možná i díky tomu nejsem alergik, a dříve jsem se přestal počůrávát, protože se mi nechtělo být v mokrých bavlněných plínkách.
Martino, trošku jsem vyšuměl, omlouvám se za to, nechci se hádat. Jen chci říct, že o mnoho zdravotních problémů si koledujeme sami přehnanou čistotou. A přebytek chemie není zdravý, naopak přebytek čisté vody nemůže moc uškodit.
O.K.?
Nemusite se omlouvat Nejsem typ, co neprijme nazor jineho a jeste se bude vztekat, nebojte
Koneckoncu, od toho je diskuze, co clovek, to nazor, ne? Jen mi prijde, zda prave sprchovani se 4x denne neni ta prehnana cistota, ktera muze ublizit...?
Martino, ani já si nemyslím, že je to přehnaná čistota, pokud člověk sportuje a potí se!
A když teď znovu čtu Vaši odpověď o tom že "čistá voda škodí...", teprve mi dochází, že jste to myslela ironicky - nějak jsem nad tím dříve nestihl přemýšlet. A vzhledem k tomu, že jste "baba od koní", tak asi o hygieně máte rozumné představy a pravděpodobně máte i docela fungující imunitní systém...
Muzu Vas ujistit, ze jako byvaly profi sportovec, nyni jiz nizsi trida a jiny sport dobre vim, co znamena zpotit se:D Ale vic jak 3x denne bych do toho nesla... rano, pak po skole/praci a vecer po treninku... Baba od koni:D:D co si pod tim mam predstavit?:D Neco spatnyho? Jinak moje imunita je tezce v troskach, zrovna ji sbiram dohromady... a pouze interpretuji to, co mi rekla lekarka, babicka od pritele. Caste sprchovani je na skodu, zvlast u alergiku a ekzematiku, tem to muze hodne vadit
Baba od koní - vůbec nic špatného! Je to kategorie ženskejch, který maji rádi koně a přírodu, nejdou pro upřímný slovo daleko, rády se oblíkaji sportovně - pro mě lepší než modelka nebo kuchyňka!
ooo dekuji
Ono to uprimne slovo se dnes moc nenosi Obcas kvuli tomu mam problemy...:D a kone mam moc rada, ale radeji mam hady, foceni prirody, jesterky, kameny. Pokud to jde, porad jsem nekde venku (nebo aspon v podzemi). A na podpatcich me uvidite dvakrat za rok:D
Zrovna vcera jsem v podzemi mela slecnu (blondyna, umele nehty, umele vlasy, vyrazny makeup), , ktera sla do podzemi (do 13 stupnu) v ruzovem tilku a bilych sortkach. To by jeste nebylo nejhorsi, kdyby nemela jehlove podpatky:D:D Na druhych schodech sebou pekne svihla... a to pry jsou s pritelem na nejake ture!:D Na jehlach:D
Jj, moje bejvalá, když byla oblečená sportovně, tak mi všichni záviděli! Ale když si vzala lodičky s podpatkem, taky se všichni otáčeli, bohužel trošku z jiného důvodu, to pak měla zákaz se ke mně hlásit...
A pamatuji ještě jednu "modelku", vyrazili jsme za kamarádem do Jizerek, že si uděláme jarní túru po hřebenech, účast manželek povolena, nebyla to "pánská jízda". Ale když tam ta jedna "manželka" vylezla z auta do tajícího sněhu v lodičkách a chtěla s náma jít těch asi 20 kiláčků, tak bych blil. Zůstala v chatě, ani grog nám po návratu neuvařila...
Martinoo, jste jedna z místních rádkyň, kterou bych se nebál osobně poznat, asi bychom našli dost společných názorů...
Sice nevim, jestli me nekdo priteli zavidi, ale i pres svoji agresivitu a naladovost:D:D si plno lidi ceni prave uprimnosti - a popravde se obcas s lidmi neparu. Coz je bohuzel nekdy poznat i tady...:D
Pokud je druhemu milejsi falesny usmev a pomlouvani za rohem, to je jeho problem
Ta manzelka na podpatcich, co jeste ani neuvari grog, je presne ten styl, co ja opravdu z duse nemuzu ani videt:D Kdyz neco podobneho prislo na lod na trenink, ze to bude padlovat, distancuji se. Muze se sice pak jednat o prijemnou slecnu, ale umelotina, co prijde na trenink ci zavody na podpatcich a po jizde si stezuje, ze si ulomila nehet, nepatri mezi mnou vyhledavane osoby
Toz hope, pokud se pohybujete brno - kojetin, zajdeme nekdy na pivko/dzus/colu/caj/vodku
Martinoo, já Praha, škoda, jste trošku "z ruky". Ale pokud mne Vaším směrem zavanou třeba pracovní povinnosti, rád si vzpomenu a ozvu se, můžem trošku pokecat!
Muj oddil ku Praze zazenou prvni rijnovy vikend zavody Budeme na racickem veslarskem kanale, jste srdecne zvan
Pripadne pristi sobotu je u nas vinobrani:D:D
V letnich paracich, kdyz jsem splavena jak kun, jen co vystrcim paty z baraku, delam to same. Rychla sprcha rano, v praci po obede, po prichodu domu a nez jdu spat. Ale sprchovy gel pouziju jen jednou denne a ne na cele telo, potrebne partie asi jmenovat nemusim. Myslim, ze pokud je sprcha rychla (me staci asi pul minuty), jen cistou vodou, ktera je spis vlazna a clovek nema precitlivelou kuzi, tak to nemuze uskodit. Vsak kolikrat denne si clovek umyje ruce mydlem a vetsina lidi z toho zadne problemy nema.
Pokud je nutné se často sprchovat, je nejlepší používat přípravky pro intimní ženskou hygienu (bez ohledu na pohlaví sprchujícího se) například Lactacyd. Také firma Johnson and Johnson vyráběla sprchové gely obsahující kyselinu mléčnou nebo cokoli s kyselou reakcí. častým mytím se smývá právě kyselý ochranný film nutný pro zdravou pokožku.
Nedá mi to a musím zareagovat. Kdysi za mých mladých let se nosila pitná voda od pumpy na náměstí nebo v ulici, do domu jsme měli sice zavedený vodovod, ale pouze studená voda z rybníka. V sobotu se ohřála voda a všichni se vykoupali, přes týden se to odbývalo pouze opláchnutím. Tělo bylo zvyklé na tento režim a nepamatuji si, že bychom měli někdy pocit, že jsme nějak extra propocení nebo ulepení. Dnes je trošku jiná doba, jiné nároky na hygienu, prostě tělo si zvyklo na nové podmínky snaží se jim přizpůsobit. A tělo se umí přizpůsobovat velice dobře. Takže možná je zbytečné se sprchovat 4x denně, ale zdravotní problémy bych v tom neviděl, tělo se s tím v pohodě vyrovná. Nelze srovnávat s plavci, tam působí dlouhý pobyt ve vodě, chlór, kterým se obvykle nešetřilo a pod. Klidně se budu sprchovat vícekrát denně, samozřejmě s minimem chemie, ale co je nejdůležitější, po osprchování se otřu a potom si v klidu počkám, až celé tělo pořádně uschne. Pak teprve si na sebe něco oblékám. Vím, že vždycky pro to nejsou podmínky, ale pokud tuhle možnost nemám a jsem nucen se oblékat ještěn vlhký, pak je celé sprchování k ničemu a klidně si ho můžu odpustit.
Ráno se nesprchuji.Jen se umyji žínkou pod paží a udělám běžnou hygienu.Pak se osprchuji večer.Po tréninku se na stadioně osprchuji a na žínku si dávám takový dětský olejíček nahrazuje mýdlo a krásně voní a tím se umyji.Večer doma už jen běžnou očistu.Když jsem tam na kole, tak se jen ošmrdlám trikem a důkladnou očistu udělám až doma.Ale když někam ještě jdu, třeba na koncert, nebo do divadla, tak se předtím teda osprchuji taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.