Nejste přihlášen/a.
Chci darovat 1/2 rodinného domku (včetně pozemku a zahrady), který vlastním, partnerce (nejsme manželé), jelikož do něj investovala vlastní prostředky. Již několik let sdílíme společnou domácnost. Na domku ale vázne zástavní právo (moje hypotéka) ve prospěch banky.
Chci se zeptat, zda lze i v tomto případě darovat ideální polovinu darovací smlouvou?
Zda darování musí schválit banka?
Domnívám se, že darovat lze, ovšem se souhlasem banky, která vám poskytla hypotéku. Prostudujte si smlouvu o poskytnutí hypotéky nebo zástavní smlouvu, pokud touto nemovitostí bance ručíte. U zástavy jsou povětšině omezené dispozice s tímto majetkem. Takže jedině jednat s bankou, která hypotéku poskytla. Třeba banka odsouhlasí převod za podmínky, že přítelkyně přistoupí ke smlouvě o hypotéce. Ale to už pouze spekuluji, co by mohlo být. Také je důležité, jaká část hypotéky je splacená a na jak dlouho byla poskytnuta. Takže navštivte banku a bude to jasné.
Já se smlouvou o hypotéce probíral, ale na nic kloudného jsem nepřišel. Samozřejmě budu muset zajít do banky osobně. Na jejich zelenou linku jsem telefonoval a tam mi bylo sděleny obecné informace. Prý pokud se nebude hýbat s hypotékou, je jedno, kdo bude figurovat na katastru. Je prý zajímá to, že úvěr zůstane nedotčen. Kdyby nebyl splácen, tak banku nezajímá, kdo je vlastníkem domu, ale zajímá ji dům. Ten je jejich zástava. Děkuji i Vám za postřehy a radu.
Nemovitost, zatíženou zástavním právem, klidně můžete darovat či prodat (celou nebo její podíl), pronajmout atd.; pro banku se tím nic nemění - když nebudete úvěr splácet, o majetek přijde i někdo další - jeho riziko, když dar přijímal. Není-li Vám banka schopna dát kloudné stanovisko k Vašemu záměru, napište jim co chcete udělat a uvidíte, co odpovědí - zakázat Vám to nemůžou, podmínit něčím také ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.