Nejste přihlášen/a.
Dobry den, dnes jsem zjistil ze na svem pozemku, zahrade mam dve parcely o rozmerech 20 a 14 m2, ktere nepatri mne ale mestu. Pominu-li institut vydrzeni (nevim, zda uz je mam v dobre vuli 10 let), chtel bych se zeptat, kdyby teoreticky o tyto pozemky projevil nekdo jiny zajem, zda by mi mesto muselo nabidnout predkupni pravo (pripadne za jakou cenu). Tyto parcely jsou totiz v katastru evidovany jako zahrada, ale zaroven v casti ochrana pozemku je i uvedeno cislo BPEJ (dle ocenovaci vyhlasky cena asi 3 kc za M2). Nevim tedy jakou cenou se ridit. Pokud neni povinosti mesta, aby mi nabidlo predkupni pravo, zajimalo by me, zda by v pripade, kdyby tyto parcely koupil nekdo jiny, by zde vzniklo vecne bremeno a musel bych strpet pristup majitele na tyto pozemky. Tyto pozemky totiz ze vsech stran sousedi s moji parcelou zahrady. Snad jsem svuj dotaz dostatecne zformuloval. Dekuji za odpoved.
Když jsou parcely města a máte o ně zájem,podejte si žádost.Eventualitu že,kdyby si,nebo co by se,si nepřipouštějte.Jsou to jen dohady.
no, momentalne na to nemam penize, proto me to zajima. aby se nenasel nejakej spekulant a nebyly problemy.
Pokud pozemky nyní nechcete odkoupit, tak s městem uzavřete nájemní smlouvu třeba na 10 let a za těch 10 let pozemky od města odkoupíte. Město bude jen rádo, že se jich zbaví.
dobre dobre diky za rady, urcite neco z toho vyzkousim, urcite zkusim i to vydrzeni, pokud dohledam doklady o koupi tech predchozich parcel
nicmene vratme se k puvodnimu dotazu, jestli, ciste hypoteticky, je mozne aby ty pozemky nekdo odkoupil a pak mi je treba nabizel za nekolika nasobne vyssi cenu pod pohruzkou vecnych bremen a ze si tam treba postavi betonovou krychli, kterou bych mel tim padem uprostred zahrady...
Teoreticky je možné všechno - prakticky by se do toho pouštěl jen šílenec. Když si představím, jak těžko bych získával od vás věcné břemeno - právo přístupu (příjezd je zcela nereálný) přes váš pozemek, jaké problémy byste mi udělal s případnou stavbou, s realizací inženýrských sítí, atd.. Město určitě kvůli pár desítkám metrů v ceně cca 18 tis. Kč by se do takové transakce nepouštělo a když by chtělo pozemek prodat, nejspíše by ho nejdříve nabídlo vám. Jak je napsáno dříve, pokud nechcete koupit, tak pronajměte - máte po starostech.
Prodejem těchto malých parcel by pravděpodobně nevzniklo automaticky věcné břemeno, pokud vy s tím nebudete souhlasit. Na tak malých parcelách nikdo nic stavět asi nebudeme a navíc si myslím, že pro takové umístění by stejně byly neprodejné. Samozřejmě bych dala já osobně přednost odprodeje od obce a třeba jak už někdo poznamenal, na splátkový kalendář, pokud by na to obec přistoupila. Pokud nechcete nebo nemůžete tyto dva pozemky koupit (což je škoda), tak požádejte o směnu pozemku s obcí. Tyto dvě parcely směníte s obcí za stejnou výměru a ve stejné kvalitě na okraji vaší nemovitosti. Je třeba dobře zvážit, aby to bylo v místě, kde vám to bude nejméně vadit. A měl byste po starostech. Institut vydržení není jednoduchý - určitě by byla lepší směna, když ne koupě. Ale stejně bych si ještě vše ověřila na KN, jestli je to skutečně obecní majetek a jak k tomu došlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.