Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vecna bremena - předkupní právo?

Od: petrdra odpovědí: 8 změna:

Dobry den, dnes jsem zjistil ze na svem pozemku, zahrade mam dve parcely o rozmerech 20 a 14 m2, ktere nepatri mne ale mestu. Pominu-li institut vydrzeni (nevim, zda uz je mam v dobre vuli 10 let), chtel bych se zeptat, kdyby teoreticky o tyto pozemky projevil nekdo jiny zajem, zda by mi mesto muselo nabidnout predkupni pravo (pripadne za jakou cenu). Tyto parcely jsou totiz v katastru evidovany jako zahrada, ale zaroven v casti ochrana pozemku je i uvedeno cislo BPEJ (dle ocenovaci vyhlasky cena asi 3 kc za M2). Nevim tedy jakou cenou se ridit. Pokud neni povinosti mesta, aby mi nabidlo predkupni pravo, zajimalo by me, zda by v pripade, kdyby tyto parcely koupil nekdo jiny, by zde vzniklo vecne bremeno a musel bych strpet pristup majitele na tyto pozemky. Tyto pozemky totiz ze vsech stran sousedi s moji parcelou zahrady. Snad jsem svuj dotaz dostatecne zformuloval. Dekuji za odpoved.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Když jsou parcely města a máte o ně zájem,podejte si žádost.Eventualitu že,kdyby si,nebo co by se,si nepřipouštějte.Jsou to jen dohady.

petrdra
hodnocení

no, momentalne na to nemam penize, proto me to zajima. aby se nenasel nejakej spekulant a nebyly problemy.

coop*

Pokud pozemky nyní nechcete odkoupit, tak s městem uzavřete nájemní smlouvu třeba na 10 let a za těch 10 let pozemky od města odkoupíte. Město bude jen rádo, že se jich zbaví.

petrdra
hodnocení

dobre dobre diky za rady, urcite neco z toho vyzkousim, urcite zkusim i to vydrzeni, pokud dohledam doklady o koupi tech predchozich parcel

nicmene vratme se k puvodnimu dotazu, jestli, ciste hypoteticky, je mozne aby ty pozemky nekdo odkoupil a pak mi je treba nabizel za nekolika nasobne vyssi cenu pod pohruzkou vecnych bremen a ze si tam treba postavi betonovou krychli, kterou bych mel tim padem uprostred zahrady...

coop*

Teoreticky je možné všechno - prakticky by se do toho pouštěl jen šílenec. Když si představím, jak těžko bych získával od vás věcné břemeno - právo přístupu (příjezd je zcela nereálný) přes váš pozemek, jaké problémy byste mi udělal s případnou stavbou, s realizací inženýrských sítí, atd.. Město určitě kvůli pár desítkám metrů v ceně cca 18 tis. Kč by se do takové transakce nepouštělo a když by chtělo pozemek prodat, nejspíše by ho nejdříve nabídlo vám. Jak je napsáno dříve, pokud nechcete koupit, tak pronajměte - máte po starostech.

des*

Třeba by to šlo na splátky,jistota je jistota.OÚ by snad nikoho neošulil.Udělá se smlouva a je to.

lidka*
hodnocení

0x

Prodejem těchto malých parcel by pravděpodobně nevzniklo automaticky věcné břemeno, pokud vy s tím nebudete souhlasit. Na tak malých parcelách nikdo nic stavět asi nebudeme a navíc si myslím, že pro takové umístění by stejně byly neprodejné. Samozřejmě bych dala já osobně přednost odprodeje od obce a třeba jak už někdo poznamenal, na splátkový kalendář, pokud by na to obec přistoupila. Pokud nechcete nebo nemůžete tyto dva pozemky koupit (což je škoda), tak požádejte o směnu pozemku s obcí. Tyto dvě parcely směníte s obcí za stejnou výměru a ve stejné kvalitě na okraji vaší nemovitosti. Je třeba dobře zvážit, aby to bylo v místě, kde vám to bude nejméně vadit. A měl byste po starostech. Institut vydržení není jednoduchý - určitě by byla lepší směna, když ne koupě. *tuc*Ale stejně bych si ještě vše ověřila na KN, jestli je to skutečně obecní majetek a jak k tomu došlo.

atreus*
hodnocení

0x

Vydržení - znamená to, že nejméně 10 let si myslíte, že jsou vaše (tedy jste majitelem pozemku nejméně 10 let).

JAk jste svůj pozemek nabyl?

Doporučuji si ověřit na katastru nemovitostí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]