Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trestní čin neoprávněného obohacení

Od: mhd odpovědí: 3 změna:

Prosím o názor, zda se může považovat za trestní čin neoprávněného obohacování situace, kdy společnost zajišťující MHD, u které jsou zakoupeny permanentky nezajistí dopravu.

Viz např. Praha příští pondělí.

Roční jízdenka MHD stojí cca 4.500Kč, z toho 1/365 je asi 12Kč. Pokuď má třeba půl milionu Pražanů roční lítačku, kterou ale nebudou moc onen den využít, činí obohacení 12*500.000=6.000.000Kč.

Nejde mi o těch 12Kč, ale o princip. Jednou sem si zaplatil celoroční dopravu, tak myslím, že na ní mám nárok a pokuď je mi z nějakého důvodu odepřena (a ten důvod mě jako zákazníka vůbec nemusí zajímat), pak se přece jedná o získání peněz, na které nevzniklo právo.

Nebo ne?

Co si o tom myslíte?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Hm, tady asi bude problém ... Permice na rok je vlastně zprůměrované jízdné a nijak se nehlídá (aspoň si to myslím) jestli jí použiješ přesně podle tvých výpočtů a nebo když pojedeš v jednom dni třikrát tam a zpět a ty následující dva dny nemáš nárok. Pak by si se vlastně obohacoval ty.

hop®
hodnocení

0x

Souhlasím se Slonem, podobný případ je, když se do toho prostředku nevejdete (při špičkách častý jev), případně byste mohl nárokovat volné místo k sezení...

atreus*
hodnocení

0x

zda se může považovat za trestní čin neoprávněného obohacování?

Nemůže (chybí úmysl).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]