Nejste přihlášen/a.
Dobry den,zajimalo by me,kolik zaplati pronajimatel dani za najemne 5000kc mesicne.dekuji
To se asi nedá takto říct. Jednak bude záležet na tom, zda si pronajímatel bude k příjmům z pronájmu počítat paušální výdaje, nebo má hlavní zaměstnání nebo další OSVČ a příjem z pronájmu bude součástí jeho celkových příjmů za kalendářní rok atp. Pokud bych já ke svému důchodu měla ještě příjem z pronájmu - výdaje uplatnila paušální částkou 30% a odpočet na poplatníka, tak mi výjde nulová daň z příjmu. Takže jak radí kolega, stahněte si formulář a zkusmo si daň vypočítejte včetně předpokládaných ročních příjmů. Zde jsem vám ho našla:
doplněno 10.06.11 19:50:Juglans, ale co já vím, tak by tam matka nemohla mít trvalý pobyt, pokud tam nejsou dva samostatné byty. Ale na to se zeptejte, než začnete něco konat. Vy musíte mít samostatnou domácnost, tak jsem to někde četla.
dekuji obema,vubec temto vecem nehovim a nebudu si stejne jista.V praxi to znamena,ze,kdyz mi pronajima duchodkyne-matka dum.tak nebude muset platit dane?Ve skutecnosti je to tak,ze naplatim najem,ale musim jeji dum opravovat a nemam za co.Dohoda s ni neni mozna,aby mi napsala najemni smlouvu a napsala nejakou castku,aby mi vznikl narok soc.na bydleni.Platila bych i dane za ni,pokud by se to vyplacelo.pocitala jsem na kalkulacce,prispevku na bydleni,ze bych musela uvest 7000kc nakladu,abych vubec dostala alespon 2000kc od statu.Doufam,ze nebudu pak platit dane z 5000kc velke.Potrebovala bych mit jistotu,zda se to opravdu vyplati,ponevadz presvedcit matku bude vykon.Krom toho,ze ji mam v rodnem liste,nemame vztah zadny.
Juglans, ještě dlužím odpověď. Já neznám přesná pravidla. Vím, že musí být nájemní smlouvaa čtvrtletně předkládat doklady o platbách. Takže pokud bude matka k tomuto ochotná, asi by to bylo možné. Já osobně bych požádala o radu úřednici, která tuto podporu má v náplni a věřím, že vám dobře poradí. Řekněte, že dosud nemáte nájemní smlouvu, protože jste bydlení hradili prokazatelnými výdaji na úpravu domku a nyní už budete platit klasický nájem. Ona vám nejlépe (doufám) poradí, jak postupovat. Jak to vůbec máte s trvalým pobytem? Máte ho v domku matky? Co se týče daně z příjmu, pokud matka má pouze běžný důchod, tak by sice podávala přiznání k DP, ale s nulovou daní. Ale to byste si mohla také ověřit na FÚ, než půjdete kvůli příspěvku na bydlení.
Za ideální považuji inteligentní formuláře daní z příjmu umístění na intu, který to vypočítá. I další na zdravotní a soc. pojištění.
+ business.center.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.