Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nevíte prosím někdo, kolika procentní je daň z prodeje nemovitosti? Vlastnila jsem pozemek, který jsem před více jak 5 lety zdědila, nyní jsem ho prodala. Někde jsem četla, že pokud vlastníte danou nemovitost více jak 5 let, jste od daně z prodeje osvobozeni?
Děkuju předem za odpověď
Clare
Daň z převodu nemovitosti činí 3% ze základu daně. Základ daně je cena stanovená odhadcem nebo cena smluvená a to dle toho, která je vyšší. Osvobození se týká daně z příjmu a to se vás netýká.
Aha. Já jsem myslela, že pokud jí prodám, tak vlastně platím daň z příjmu
mám v tom trochu hokej
ale moc děkuju za odpověď
Přesně jak radí Bruno. Při prodeji se platí daň z převodu nemovitosti - to jsou právě ta 3%. Tu platí prodávající a nezáleží na tom, jak dlouho vlastnil nemovitost. Musíte podat přiznání k této dani na FÚ a daň uhradit. Je ale možné, že si dohodnete s kupujícím ve smlouvě, že tuto daň a nebo její část uhradí on. Jinak on je stejně ručitelem této platby. Daň z příjmu - to už je jiná záležitost :
business.center.cz/... a ještě přidám i zákon o dani z převodu: business.center.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.