Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej bytu s exekucí?

Od: krkovicka* odpovědí: 9 změna:
Dobrý večer.Neumím se v tom orientovat,budu to tedy vysvětlovat polopaticky.Snad mi poradíte...takže:Zemře vdova,v dědictví dědí její dvě děti.Byt užívají společně,sestra se odstěhuje,bratr zůstavá a užívá byt dál,dosuď sestru nevyplatil(nemá z čeho),byt je ve společném vlastnictví nájemníku bytových jednotek.Takže dále:Sestra naseká dluhy a na její půlku bytu je uvalena druhá exekuce.Nyní bratr neplatí nájem(dlouhodobě) a vlastníci podali zástavní právo.Nyní probíhá soud(už rok)bratr je bez exekucí na byt.Nyní bratr chce byt prodat,vyplatit sestru a zaplatit své dluhy.Může tedy byt prodat?Mě se zdá že nikoliv.Poradíte chytré hlavičky?Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravnik*
hodnocení

0x

Vypadá to, že byt je v katastru zapsán jako předmět vlastnictví a vlastní jej 2 sourozenci, tedy byt je v jejich podílovém spoluvlastnictví. Exekuce může být vedena i jen na spoluvlastnický podíl na nemovitosti, ale efektivní moc nebude (kdo by v dražbě koupil 1/2 bytu, že). Spoluvlastník může svůj podíl prodat, druhý spoluvlastník má ale předkupní právo (pokud by prodej nebyl osobě blízké, musel by jej nabídnout druhému spoluvlastníku za stejnou cenu, za jakou jej prodává jinému). Pokud je majetek zatížen exekucí, je jeho prodej vyloučen - nejdřív zaplatit dluhy, pak prodávat.

krkovicka*
hodnocení

Děkuji.Navíc tam je zástavní právo,který mají podané vlastníci společenství.Díky jejich dluhům nemůžeme dělat úpravy na baráku,nedostanem z družstva úvěr atd... Jeden druhýho nemohou vyplatit,nemají na to a pochybuji,že odkoupit půlku bytu u nich nepůjde.Ten bratr má exekuci na účet na splácení úvěru na byt,kdy ho byvala přítelkyně vyhodila z bytu,udělala si tam TP,On ten byt splácí ale nebydlí tam ;)
atreus*

"Ten bratr má exekuci na účet na splácení úvěru na byt,kdy ho byvala přítelkyně vyhodila z bytu,udělala si tam TP,On ten byt splácí ale nebydlí tam"

Hlášení trvalého pobytu nemá nic společného s vlastnictvím k bytu. Trvalý pobyt musí být se souhlasem vlastníka. Čili jsetli je majitelem bytu, tak se nemá nechat vyhodit.

atreus*
hodnocení

0x

"byt je ve společném vlastnictví nájemníku bytových jednotek" - to je nějaké divné?

Kdo je v katastru uveden jakjo vlastník bytu?

coop*

Jde zřejmě o podílové vlastnictví, takže vše patří všem :)

krkovicka*
hodnocení

Máte pravdu,trochu jsem se do toho zamotala.Víte on dotyčný je blbej.Ženská mu ukázala dveře a on šel.Nějak prošvihl dobu odvolání a na to aby šel na úřad říct že tam nebydlí,že spolu už 5let nejsou,na to je línej.Byt splácí,teď už soudně,trv.bydliště měl u matky.Teď jsou majitelé tihle sourozenci.Na katastru je zástava od společenství.Takže stím nehnou,probíhá soud,to se může táhnout rok,pak jim dají exekuci na účet,plat nebo dávky a až to vše bude splacené tak pak můžou byt prodat.Dřiv ne.O to mi šlo.
atreus*

Čili není pravda, že "byt je ve společném vlastnictví nájemníku bytových jednotek"?

Dále zřejmě není pravda, že na byt je exekuce - je na něm jen zástavní právo?

Podle mne prodej bytu možný je s tím, že z výtěžku bude uspokojen dluh společenství a zbytek peněz dostanou prodejci. To jistě přivítá i společenství.

Stejně jako se prodává byt, na který je zástavní právo banky - potom je to uvedeno v kupní smlouvě a je specifikováno, že kupující uhradí X Kč na účet ... banky ...

krkovicka*
hodnocení

Ptala jsem se našeho zástupce-domovníka-předsedu nebo jak se mu říká a na katastru je blokace k pronájmu k prodeji,už probíhá soud,bez nich,samosoudce.Zaplatí svuj dluh a soudní výlohy.Když nekomunikují a nechtějí platit nájem.
pravnik*

V právně významých pojmech máte docela hokej, zajděte na katastr nebo na Check point a nechte si (za 50 nebo 100 Kč) vyjet List vlastnictví toho bytu (musíte znát číslo bytu, List vlastnictví domu nestačí a není zajímavý). Pak ho vyvěste sem a až bude jasno, může pokračovat diskuse.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]