Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Deprese, škola, vš

Od: mati* odpovědí: 17 změna:

Na základní škole jsem byl nejlepší ve třídě. Od té doby co jsem na gymnáziu mám problémy s učením. Znervozňují mě úspěchy ostatních. Přeju jim to, ale místo aby mě motivovali, tak mě to ještě víc sesadí a jsem téměř demotivovaná. Vím, že chvílemi mám nedostatky v látce, tak si horší známku zasloužím a to beru, ale chci být zase jeden z těch lepších. Zkoušel jsem téměř vše. Na soustředění jsem jednu dobou dokonce bral ginko bilobu, lecitin a bohužel nezabral. Jsem poslední rok celkem v depresi. A vím, že by mi právě zlepšení ve škole pomohlo. Pokud někdo má zaručený, či osvědčený recept na učení a hlavně pamatování si. Budu za něj vděčný. Navíc se bojím, že se jednou nerozhodnu pro správnou vš. Vezmeme-li, spousta lidí se čtyřkami, trojkami se stala právníky, ekonomy, pedagogy. Jde mi také o správný výběr školy v budoucnu. Vím co mě baví, ale nikdo neporadí...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Jde o to, jestli máte depresi z učení nebo trpíte depresí a ta vám znemožnuje plný výkon ve škole. Asi tak - na základní škole jste mohl být nejlepší. Ale gymnázim, to je výběrová škola, kde se většinou dostanou ti nejlepší z nejlepších (mělo by tomu tak být), tudíž vaše konkurence je veliká. Možná, že vaše nadání bylo výborné na základní škole, ale na gymnáziu jste už jen průměr. No a co? Nemyslete na to. Určitě v nějakém předměteu excelujete, ne? Nebo je to slabé všude? Možná by stálo za to pouvažovat nad tou vaší depresí, jestli by nebylo možné ji zvládnout pomocí medikamentů. Jenže ty předepisuje jen odborný lékař - psychiatr. V dnešní době depresí trpí kdekdo, je náročná doba, po lidech se chce jen výkon, výkon a zase jen výkon. A podle toho jsou hodnoceni. Zaručený recept na učení není, každému vyhovuje něco jiného. Já jsem se například musela učila jen za zvuku oblíbené hudby, přepisovala jsem si poznámky udělané ve škole na papíře vzorově do sešitů, a tím jsem se učila. Jste-li ale v depresi, vaše schopnost pamatování je oslabena, to je jedním z příznaků deprese. Nehleďte na ostatní, jak se učí a jaké mají známky. Jste-li v prvním či druhém ročníku gymnázia (čtyřletého), tak máte ještě hromadu času na to, abyste dokázal, co ve vás ve skutečnosti je. Známky příliš nevypovídají o kvalitě člověka. Neupínejte se příliš na to zlepšení ve škole, dejte si jen menší cíle, příliš na sebe netlačte. Ale od příštího školního roku se zkuste do toho obout - ale jak píšu, ne za každou cenu. Tím se budete jen a jen nervovat a vystavovat větší a větší depresi z toho, když se vám nebude dařit dle toho, jak jste si představoval. Ještě mě napadá, co když to není deprese, ale vaše sebevědomí, co utrpělo? Nejste najednou nejlepší ze všech, ale o úspěch se musíte setsakramentsky snažit. Tak zkuste pracovat i na svém sebevědomí. Když si budete více věřit, bude se vám lépe vést i ve škole.

mati*
hodnocení

Myslím si, že máte 100% pravdu. Jsem ve druhém ročníku. Ano jsou předměty ve kterých jsem lepší a těm se chci věnovat, ale bojím se, že ty ostatní předměty mi zkazí šanci dostat se na vš. Tlak je šílený a chvílemi mám pocit, že už se to nedá zvládnout. Určitě utrpělo i moje sebevědomí, které nikdy nebylo nijak zvlášť vysoké.

martinaa*

Na VS se muzete hlasit, i kdyz mate ctyrky od shora dolu:) Tam se na znamky nekouka, prihlizi se ke vseobecnym testum. Ja mela z matiky pravidelne za ctyri, jedno pololeti za pet:D, maturovala jsem v zari a stejne jsem se dostala na 3 VS.:) O znamkach to vubec neni, nebojte:)

martinaa*
hodnocení

1x

Kdyz vis, co te bavi, to je zasadni. Co potom jeste chces poradit? Jednoduse jdi za tim, co chces a co te bavi:) Jen si dovolim poznamku, ze na prava potrebujes percentil 92%, coz ctyrkami dohromady nedaji, i kdyby se rozkrajeli. Nicmene pedagog jsem ja a to mam od ctvrte tridy problemy s matikou, fyzika chemie jsou taky mimo me. Moji parketou je cestina, biologie, hudebka a jazyky.

K te skole - nedavno byly prijimacky na gympl, kam se hlasil i muj mladsi braska. Brali 40 lidi, z toho 29 bez prijimacek, sami jednickari. Jenze jaci - drtiva vetsina pochazi ze skol na vesnicich, kde je uroven latky nizsi nez ve mestech, ackoli si to mnozi nemysli. Me dve setrenice byly na vesnicke skole nejlepsi, vsude byly vzorem, jednickarky, stredni a vysoka skola byla jasna. Na stredni byly trojkarky s odrenyma usima, hroutily se pod tezkym ucivem, na ktere nebyly celou zakladku zvykle. Vysku ma jen jedna, a to ji dokoncila pred dvema lety v 27 letech. Takze jednickari nejsou jednickari cely zivot...

Musis proste makat:) A mozna se taky smirit s tim, ze budes v lepsi polovine zaku, nikoli na spici. Nekteri chteji byt na te spici tak moc, ze se od prvaku veskery volny cas uci, nemaji cas na nic jineho a pak se u maturity zhrouti. Na co mas hlavu? Na cestinu a jazyky? Pak se netrap, ze ti treba nejde matika, kazdy jsme holt dobri na neco jineho:) Nelze umet vsechno, nedavej si za kazdou cenu co nejvetsi cile, jinak nedosahnes ani na ty male. Pres silu se ucit nejde, to je akorat ke skode.

jkl
hodnocení

0x

Právěže vejška není ani o známkách na střední. Je to hodně o štěstí a o informacích, o píli a o naději. Váš soupis zaměstnání: právník (právničina není zas tak těžká, je to opravdu o biflování, ovšem asi tak 3 měsíce v roce), ekonomové? Tak ekonom je dneska opravdu každý:D a pedagogové, záleží na tom pedagog čeho, ale jestli chcete učit češtinu na zš, tak si myslím, že to není nic tak nemožného:D Čili je jedno, jestli budete mít dvojky nebo čtyrky nebo zda budete nejlepší, důležitý je ten chtíč a trpělivost.

martinaa*

Na obor ucitelstvi ceskeho jazyka pro ZS se pred dvema lety hlasilo 850 lidi, z toho berou tusim 60:) Je to obor, kam se hlasi nejvic uchazecu, spolecne s obcanskou vychovou.:)

Jeste jedna dulezita vec - na VS neni ani tak tezke se dostat, zvlast na ty okrajove, jako je prave ucitelstvi... ale je tezke se tam udrzet. V prvaku nas bylo 120, ve druhaku 75, ve tretaku 42, ke statnicim jde 19 lidi, zbytek nebyl pripusten a zkusi to za rok. A ne vsichni statnice udelaji...

jkl

A není to tím, jak schopní lidé se tam hlásí? ... :D

martinaa*

Jak rikam, na VS se dostane plno lidi, ale vetsina z nich vylita v prvaku, maximalne druhaku:)

jkl

No právě:D asi byli hloupí:D

martinaa*

Jedni jsou hloupi, jini maji smulu na obor, ktery jim zrovna nesedi, dalsi zjisti, ze to neni pro ne a jdou radsi pracovat, nekteri jsou tehotni a tez odchazeji sami:) Vite, kolik blbych, ale vyslovene dementnich lidi dodela klidne i magistra? Bohuzel... hodne.

jkl

Právě o tom tady celou dobu hovořím. O složitosti školy nevypovídá kolik lidí bylo vyhozeno po roce, pokud to nejsou čísla ve stovkách... a také platí, že školy může dělat každý blb. A učitelé čj? Myslím si že na stupni složitosti to bude tak na trojce, kdyby deset mělo být největší.

martinaa*

Zrovna cestina neni nejlehci obor... k nejtezsim na pdf patri anglictina, cestina, hudebni vychova a nas milovany prirodopis. Tolik klacku pod nohama jsem jeste nemela, to je fakt:) Skoda jen, ze to absolutne neni o znalostech... samozrejme to nejsou ani prava, ani veterina, ani medina, holt kazda skola ma svoje:)

jkl

Tak tak, jen by bylo dobré, kdyby toto dotyčný věděl. Ono to vypadá, že "vejška" je něco... Vyhazuje se všude, lehčí školy jsou o tom, že se tam ambicióznější adepti ani hlásit nebudou. Čili je logické, že pak lidé vylítnou i tam a obor se pak může zdát "složitý". Pokud dotyčný chce na vejšku už teď, myslím, že má vyhráno především díky cílevědomosti.

martinaa*

Leda se poptat po znamych, jak to kde chodi. Na medinu, veterinu a prava se dostanou (ve smyslu i dokonci), jen ti nejlepsi. Cilevedomost je vsak znacna cast uspechu, to je fakt*palec*

cibuk*
hodnocení

0x

A hochu, chtěl jsi jít na gympl ty sám,nebo rodiče?Píšeš,že víš co tě baví a asi čím by jsi jednou chtěl být.Je nutný gympl,nebo je jiná střední škola zaměřená na tvůj obor?Můžeš třeba přejít na jinou školu,kde by jsi měl něco společného se svým budoucím povoláním.Někdy ten gympl není všechno.A to učení,když nebudeš mít motivaci a nedonutíš se sám,tak tě nedonutí nikdo.Osvědčení recept neexistuje.Jednomu pomáhá pří učení to ,druhému to nepomáhá.Můj syn,když se učil,tak měl puštěnou hudbu,to jsem nechápal.Dcera ta zase musela mít klid.Druhý syn se chodil učit na záchod.Takže když jsme pak potřebovali jít na WC,tak to byl problém,stále obsazeno.Vyřešil jsem to tak ,že na zahradě jsem mu postavil kadibudku,ale bez žumpy a tam se učil.A učil se tam i někdy v zimě,když to bylo unosné.Prober to s rodiči!

mati*
hodnocení

Gympl beru jako pokračování.. takový stupínek dál.. Je to složité chtěl i nechtěl. Hledal jsem školu, která by měla podobné všeobecné zaměření na mé zájmy, ale bohužel jen gympl vyhovoval. Žádnou takovou střední odbornou školu se zaměřením neznám. a pokud už ano tak je sokroumí, v Praze a dostanou se tam jen ty "tlačenky podnikatelů, politiků" takže bych stejně neměl šanci.

cibuk*

Nemáš nějakého dobrého kamaráda na společné učení?Je to také výhoda,že se můžete navzájem přezkoušet.Ale né, že budete kecat,ale musíte se učit!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]