Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obchod s upirátěnými filmy je (ne)legální?

Od: 3t* odpovědí: 17 změna:

Zajímal by mě názor obyčejných lidí, pirátů i někoho s právním vzděláním. Co myslíte, je legální obchodovat s filmy, které někdo stáhl z warezů, sdílecích klubů, přes torrenty a vypálil na DVD nebo jiný nosič? Podle mě je to tak půl na půl. Samozřejmě je tu hledisko tvůrců filmů - oni s tím měli práci a náklady, filmy mívají obrovské rozpočty a je teda pochopitelné, že majitelé autorských práv se snaží prodejem originálních DVD tyto náklady pokrýt a dosáhnout zisku. Z pohledu tvůrců filmu je tedy pirátění krádež. A pak je tu ještě druhý pohled na věc => spousta filmů není v ČR distribuováno a je tedy podle mě legální si je stáhnout/upirátit. K takovým filmům patří například Welcome to the N.H.K. csfd.cz/... a vůbec většina anime filmů (z těch u nás vyšla na DVD snad jen Princezna Mononoke). Ale co má dělat člověk, který pirátit neumí? Moje situace je taková, že mám pomalý počítač a omezenou kapacitu internetu, navíc mi to přijde dost pracné stahovat si film po kouskách, k tomu někde pracně shánět titulky - takže bych uvítal, kdyby byl někde trh s pirátskými nahrávkami, popřípadě kdyby se tím někdo zabýval a na objednávku by mi upirátil na co bych měl chuť. Je to ale legální a kde něco takového sehnat? V současnosti je to tak torchu nespravedlivě nastaveno - pirátit si pro vlastní potřebu je povoleno, ale když někdo stahovat filmy neumí a druhý by mu to za poplatek rád upirátil, tak dochází k trestnému činu.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

black*
hodnocení

0x

No , nějak sem nepochopil co vlastně chceš .. Ale obchod je legální jen do doby , než je začneš prodávat .

alf*
hodnocení

0x

vyhoď si závorky z titulku a máš správnou odpověď.

doplněno 07.06.11 14:14:

a ještě umázni ten?

Tedy vznike

Obchod s upirátěnými filmy je nelegální.

k2
hodnocení

0x

Vas vyklad prava a jeho chapani je mirne receno ponekud "sverazne", ale pri cteni otazky jsem se opravdu kralovsky pobavil...

Jen mam strach, jestli to neni opravdu vazne mysleny dotaz.

3t*
hodnocení

Otázka má vlastně dvě části. Za prvé: když film není distribuován v ČR tak je samozřejmé, že jeho stáhnutí z warez je legální, jinak by byli obyvatelé ČR ochuzeni o nějaké filmy světové produkce - což je blbost! A za druhé: zdá se mi, že hlavně mladý smetáci *tuc* umí perfektně pirátit filmy, kdežto starší generaci bohužel nezbývá nic jiného, než kupovat originál nosiče, což je vůči nim trochu nefér i s ohledem na to, že všechny filmy nejsou k mání na DVD. Ideální by bylo legalizovat obchod s pirátskými nahrávkami, je to otázka trhu. Takhle jak to je je vlastně brutálně znevýhodňovaná starší generace a lidi s pomalým internetem, je to nefér *hej*

k2

Ovsem ted jste tomu nasadil korunu!

Z fleku me napadaji 2 reseni: nekupovat piratske nahravky, za usetrene penize poridit lepsi PC a pripojeni k internetu. Pote nakoupit krabici lizatek a pokorne poprosit "mlady smetaky" o zauceni v oboru warezak.

Reseni 2: Pokud jste jiz od mladych smetaku s vetsim vekovym odstupem a koukali by na Vas skrz prsty, kandidujte do senatu. Tam podejte navrh na legalizaci kradezi, podpora napric politickym spektrem se jiste dostavi...

alf*

ad za prvé) takže je legální ukrást vše co se tu oficiálně neprodává, zajímavá myšlenka.

ad za druhé) nepodceňuj starší ani nepřeceňuj mladší

3t*
hodnocení

"takže je legální ukrást vše co se tu oficiálně neprodává, zajímavá myšlenka" => ano a je to logické, přece kdyby si distributor usmyslel, že se v ČR nebude distribuovat nějaký oskarový film, protože by se mu to nevyplatilo, tak by ho Češi přece museli upirátit. Neumím si představit, že bysme neviděli nějaký pěkný film jen proto, že jeho tvůrcům bylo zatěžko dát ho na náš malý trh.

Jenom tak na okraj: říká ti neco obrat "duševní vlastnictví"? Anebo jsi takový žertéř?

Jinak z hlediska pojmosloví: legální znamená zákonné. Pokud si myslíš, že by ti nikdo neměl bránit ve shlédnutí oskarových filmů, měl bys používat třeba slovo "morální" nebo tak něco. Tím, že to řekneš, se to sice morálním nestane, ale je legální o tom diskutovat.

3t*
hodnocení

Říkáš duševní vlastnictví, hmm... Tak já ti teda něco povím => jak vlastně celá tahle situace vznikla? Dřív se normálně v obchodech prodávaly nosiče, PC hry, hudba na CD, filmy na DVD, ale pak se začalo v obrovském měřítku pirátit (odhaduju že tak 90% hudby a filmů co lidi doma mají je postahovanejch z warez, jen 10% jsou legálně zakoupené nosiče). A právě v důsledku masivního pirátění už se přestalo vyplácet prodávat originální nosiče. Dřív byl obrovský výběr filmů na DVD, teď si můžu DVD koupit ledatak v trafice, ostatní firmy už ruší prodejny (Bontonland, Popron). Lidi prostě pirátí jak smyslů zbavení a tím za prvé okrádají majitele autorských práv a za druhé vlastně způsobují úpadek na trhu s originálními nosiči. Takže mně se ohromně líbí, jak každej doma pirátí, ale když vznesu požadavek, aby se to teda legalizovalo a s upirátěným materiálem se dalo normálně obchodovat, tak se na mě díváte jak na exota. Mně prostě vadí to pokrytectví, že když se filmy kradou podomácku, tak je to každýmu jedno (protože se takhle chová většina společnosti tak se lidi prostě dohodnou na tom, že to valstně krádež není). Ale kdyby někdo pro někoho za pár kaček vypálil film, tak to skoro vypadá, že to začne vyšetřovat CIA, OSA, ÚOOZ a kdoví kdo ještě.

marenka*

Já Tě chápu jak to myslíš. V pořádku by to podle mě bylo v tom případě, že by ten, kdo to upirátil a prodal, odvedl ze zisku peníze. Prostě by se stal tím pádem tak nějak obchodní zástupce.

naihonn*

Správná připomínka. Nepochybuju o tom, že původní vlastník velmi rád získá odbyt i daleko mimo svou vlast, pokud je tam zájem a on si na tom vydělá. Takhle to ostatně už pár společností právě s anime udělala. A v dnešní hypermoderní době vzdálenost roli nehraje. Pokud jde o něco, na čem by se asi vydělat nezvládlo, protože je to příliš okrajové, tak tam i chápu, že si to někdo pořídí bokem, když se to normální cestou sehnat nedá. Ale prodávat to dál, to už je fakt moc. Rozdávat to dál, to už je samozřejmě dilema, rozhodně ale by bylo záhodno zpětně podpořit tvůrce, pokud je to jen trochu možné. Aspoň to by pro mě dávalo základní smysl. Ovšem zákony obvykle nejsou tak pružné, že by tuhle dodatečnou zpětnou podporu umožnily a to hlavně i proto, že, ruku na srdce, kolik lidí by to opravdu udělalo? Moc ne.

lidus*
hodnocení

0x

Pirát je pirát, pokud jsem si napsala a vydala říkanky a básně věřte mi, že první co jsem nechala ošetřit byly autorská práva. Pokud něco ze sbírek dám na internet a někdo to stáhne tak budiž ale v momentě kdy knihu bude prodávat budu se bránit. Nevěřte tak úplně, že to "staří" neumí pálit, nejsem nejmladší, PC není zrovna můj nejlepší přítel ale toto zvládnu i já. Rozdíl je pouze v tom, že na kde co nekoukám a kvalitní DVD si klidně koupím a to i v blurei za vyšší cenu.

Jé nevím, ale přeci když někdo má spoustu peněza já ne, tak mne to diskriminuje a je úplně legální toho jednoho přepadnout a ty prachy mu upirátit, ne?

3t*
hodnocení

Mně jde hlavně o nějaké menšinové filmy, jako je třeba to Welcome to the N.H.K., tam je ještě problém v tom, že čím víc lidí ten film dá přes torrenty k dispozici, tím rychleji se stáhne. A tohle N.H.K. mám pocit bude mít jen pár lidí a s mým pomalým PC by se mi to stahovalo bůhvíjak dlouho, pak k tomu ještě shánět titulky... Prostě kdyby se mohlo volně obchodovat s pirátskými nahrávkami, tak by to bylo nejpraktičtější řešení pro všechny zůčastněné strany. Otázka na vás mimo téma - jestli jste si vydávala knihu formou selfpublishingu přes internet, tak by mě zajímalo, u jaké firmy a jak jste s ní byla spokojená? (Taky mám v plánu publikovat).

lidus*

Odpověď máte ve vnitřní poště.

martinaa*
hodnocení

0x

Ja mela za to, ze vse, co jsem nevyrtvorila ja, ale odnekud to stahnu a posleze prodavam dal, je nelegalne sirene (pokud to autorska prava nedovoluji), tudiz trestne...

buss
hodnocení

0x

Bože, jak můžeš mít takový naivní názor? Předpokládám, že to tam někdo už nelegálně umístil, tedy šlohl. jak lze něco nelegálně získané prodávat, beztrestně? Bylo už málo takových stíhaných? Naposledy jakásik starší žena... i filmy nahrané v kině. Viz autorský zákon (ten u nás přímo úúúpí a zvl. s intem), trestní zákoník. Co by jsi řekl, kdyby jsi napsal knihu, někdo náklad šlohl a prodal (nebo už rukopis)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kde stahovat filmy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]