Nejste přihlášen/a.
Přeji všem pěkný večer a prosím o radu.
V rámci pozůstalosti jsme zdědily polovinu domu, moje první otázka bude asi zbytečná a vím si na ní odpovědět sama, ale chci mít jistotu, proto se ptám či je možné, aby příbuzní, kterým připadla druhá polovina, dali bez našeho souhlasu dům k prodeji /dům nelze rozdělit na bytové jednotky, musí být prodán jako celek/, myslím, že je to hloupost, ale bohužel dům se objevuje v inzerátech a je v nabídce několika realitních kanceláří, navíc aby toho nebylo málo a příbuzní nemuseli ztrácet čas s potenciálními zájemci, mnohdy udávají u těchto nabídek kontakt na nás a nám tím vzniká dost problémů. Já dům prodat nechci, ráda bych je vyplatila, ale v současnosti na to nemám prostředky, má druhá otázka proto je, či mají právo po mně vyžadovat vyrovnání, bez toho, že by tak rozhodl soud.
děkuju všem za odpověď
Dědictví - spoluvlastnické podíly.
1) Spoluvlastníci nemovitostí mají vzájemné předkupní právo na prodávaný podíl jiným ze spoluvlastníků. Pokud práva nevyužijí, nebo na nabídku v zákonné lhůtě nereagují (což má stejný účinek), je spoluvlastník oprávněný svůj podíl prodat komukoli. V praxi ale prodej spoluvlastnického podílu není příliš reálný. Pro kupce z toho vyplývají rizika a předevěím cena spoluvlastnického podílu je výrazně nižší, než odpovídající podíl kupní ceny celé nemovitosti.
2) V případě potřeby je možné se obrátit na soud se žádostí o zrušení spoluvlastnických podílů. Soud následně může navrhnout zjištění ceny nemovitosti a její prodej. Počítejte s vysokými náklady spojenými s celou procedurou a s ne příliš vysokou dosaženou prodejní cenou. Velkou nevýhodou je i časová náročnost celého procesu.
3) Velmi doporučuji pokusit se o dosažení mimosoudního řešení sporu. Velmi účinná je v takovýchto případech mediace.
MEDIACE = pokojné řešení sporů. Jeho cílem je vzájemná dohoda znesvářených stran. Mediace je velmi účinná metoda, která probíhá za pomoci prostředníka (mediátora), ten pomáhá znesvářeným stranám aby dokázaly nalézt východisko z konfliktní situace a dospěly ke společné dohodě. Mediace sice není univerzální východisko, ale je opravdu velmu účinná a nabízí rychlé, čisté a ne příliš nákladné řešení.
Mediace se velmi dobře uplatňuje především v případě rodinných konfliktů, ale i třeba při sousedských či jiných sporech.
Doporučuji nahlédnout na stránky : www.konflikt-mediace.cz
Všichni spoluvlastníci vůči všem ostatním spoluvlastníkům mají předkupní právo. Pokud toto předkupní právo nevyužijí, pak má protistrana svůj podíl na domě prodat komukoliv (za cenu, která by neměla být nižší, než cena navržena spoluvlastníkům při nabídce v rámci předkupního práva). Vše ostatní je na dohodě spoluvlastníků nebo rozhodnutí soudu.
Jestli tomu správně rozumím, tak každý z dědiců je vlastníkem ideální poloviny rodinného domu, což přináší určité problémy.
Nevýhodou vlastnictví ideální poloviny nemovitosti je skutečnost, že na všech úpravách a změnách se musí majitelé společně dohodnout. Ideální polovinu lze na další osobu převést (darovat)/prodat pouze se souhlasem druhého spoluvlastníka, který má zároveň předkupní právo k nemovitosti. Vaši příbuzní mohou zveřejnit jakýkoli inzerát, vy však byste měla každému potenciálnímu kupci říci, že jste majitelkou id. poloviny domu a k prodeji nedáte souhlas.
Který zákon a který jeho paragraf říká, že prodávající potřebuje souhlas spoluvlastníka (po neúspěšné nabídce předkupního práva)? Že vy si z tazatelky děláte legraci?
O neúspěšné nabídce ke koupi podílu jsem se nezmiňoval, protože k ní pravděpodobně nedošlo. A pokud k ní nedošlo, tak podle § 139 OZ rozhodují o prodeji nemovitosti vlastníci společně.
Asi jsem nepoložila otázku srozimitelně, nejedná se mi o předkupní právo, to je mi jasné. Jde mi o to, že když zastavím svým nesouhlasem prodej, či se můžou kvůli tomuto dožadovat vyplacení svého podílu, který by samozřejmě chtěli hned a na který momentálně nemám.
Pokud nabídku předkupního práva odmítnete nebo nebudete na ni reagovat, pak spoluvlastníci si mohou svůj spoluvlastnický podíl prodat komu chtějí (za cenu stejnou nebo vyšší než je v nabídce). Váš souhlas k ničemu nepotřebují. Prozatím žijeme ve svobodné zemi a těžko někdo někomu zabrání prodat své vlastnictví.
Chápu co myslíte, ale dům nelze dělit na bytové jednotky a těžko by někdo odkoupil polovinu podílu ,kdyžtak se musí prostě prodat jako celek.V okolí mám spoustu případů kdy jeden dědic nesouhlasil s prodejem a prodej tím byl zastaven a pokud vím tak nikdo ani nikoho nevyplácel, jen se rodiny rozhádali, což mi nevadí, protože u nás je to tak už teď. Já je plánuju vyplatit, jen to potřebuju pozdržet a bohužel vím, že se s nima nedohodnu, protože chtěj peníze okamžitě, ale zároveň vím, že pouze polovinu prostě neprodají, to nikdo nekoupí, takže mě zajímá či je musím okamžitě vyplatit, nebo dát souhlas k prodeji, prodávat jen polovinu skutečně nelze, musí prodat oba nebo nikdo.
Pokud nevyužijete předkupní právo, tak můžou svojí polovinu prodat komu chtějí. Svojí polovinu prodávat nemusíte - je to vaše a jim do toho nic není. = Buď svojí polovinu prodají hodně pod cenou (jestli se vůbec najde někdo kdo by koupil půl baráku), nebo počkají a prodají to vám.
Dobrý den. Nemá cenu to rozepisovat, ale Vy máte samozřejmě svá práva a druhý spoluvlastník také. Jak se v tom bruslí a co Vás může čekat si nastudujte zde : ipravnik.cz/... S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.