Nejste přihlášen/a.
Studuji žurnalistiku a píšu povídky. Mám za sebou několik úspěchů v literárních soutěžích, proto mě kamarádka požádala, zda bych si nepřečetla její díla a neřekla svůj názor. Její povídky mají velký úspěch u všech přátel, nechci být zlá, ale kvalita je vážně strašná. Ve třech strohých větách se opakují stále stejná větná spojení, chybí jí tam čárky, má tam hrubky, údajně jí to opravuje máma češtinářka... Sama nesnáším, když mi někdo maže med kolem pusy, když čte moje díla, ale zase jí to nechci úplně zkritizovat, ale opravdu talent nemá, co jí mám říct?
Myslím si, že každý začínající autor se už setkal s tím, že mu někdo dílo zkritizoval, a jeho, jako autora, úplně odepsal. Je to běžné.A je-li vaše kamarádka alespoň trochu rozumná, pochopí to. Správně by ji měla taková kritika posunout dopředu, a ne rozhodit. Ale spíš počítejte s tím, že se kamarádka urazí. Neříkejte jí, že nemá talent. To nemůžete nikdy vědět a ona může přesto všechno prorazit, protože bude mít např. ohromné téma. Jen jí povězte, kde dělá chyby - hrubky, stejná větná spojení. Toť můj názor.
Řekněte jí pravdu, to bude nejlepší, ale nějak "citelně", žádné: "neumíš psát, běž raději dělat něco rukama, tohle je děs". Pokud sama píšete, tak jí můžete nabídnout nějakou pomoc (třeba jí doporučit, jakou literaturu číst, aby se zlepšila, jakých chyb se často dopouští atd.). Neříkejte jen: "tohle se mi nelíbí", ale "tohle se mi moc nezdá, vidíš, tady jsi použila tohle a tohle, a to je takové a makové, protože..." Když nebude vědět, kde dělá chyby, tak je tam bude dělat pořád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.