Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala ...když mi rodiče zrušili trvalý pobyt u nich doma a já se o tom dozvěděla asi po půl roce, kde mám tedy hlášený TP? Automaticky na MěÚ v místě zrušeného TP nebo ho nemám nikde? A musím si změnit OP tak, aby v kolonce TP byl případně ten MěÚ?
Předem moc děkuji za informace!
S pozdravem
Karolína
Karolíno, trvalý pobyt se neruší jen se přehlásíte jinam. Nevím jak by bylo možné aby vám ho rodiče zrušili jelikož chtěla odhlásit švagrová kluka co fetuje a všude ji řekli, že to bez jeho souhlasu nebo soudního nařízení nelze.
Je to tak. Rodiče Karolíny mohli zrušit trvalý pobyt ve správním řízení, pokud se tam již nezdržovala a neměla k bytu ani vlastnické (částečné) právo. Navíc se ke zrušení TP neodvolala. Tím získala TP na úřadě do doby, než se sama přehlásí za určitých podmínek do nového bydliště. To bych Karolíně doporučila, protože by si ušetřila jednu změnu TP. Je totiž spousta institucí, kam se musí změna nahlásit.
A u švagrové to asi bude opravdu složitější, protože tam asi syn stále bydlí. A jestli je už zletilý a nemají k němu vyživovací povinnost, tak jedině podat žalobu na soud. A nebo ho donutit (případně mu pomoci) sehnat jiné bydlení, kde by se mohl přihlásit. Stačila by nájemní smlouva.
Hope a Lidko zase jsem díky vám o něco chytřejší. Já jen vím, že švagrové řekli, že by se tam kluk nesměl nejméně 3 měsíce zdržovat, on ale příjde třeba za měsíc na jednu noc, zažádala podle rady advokáta soud a leží to někde půl roku.
Kájo
trvalý pobyt se vám automaticky přepsal na adresu příslušného městského úřadu, kde vám rodiče trvalé bydliště zrušili. Vy se tam ovšem musíte dostavit. Buď si nahlásíte jinou trvalou adresu ( k tomu je nutný souhlas vlastníka daného bytu), nebo budete souhlasit s adresou městského úřadu. Je také nutné si změnit občanku, protože musíte mít na občance aktuální adresu trvalého bydliště (i když tam nebydlíte).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.