Nejste přihlášen/a.
Manžel byl určen notářem jako dědic družstevního bytu. Ve stanoveném termínu proto vyplatil další sourozence. Tato "výplata" byla ale provedena z peněz, které tvoří společné jmění manželů.
Na netu jsem našla cit.: Výlučným majetkem je majetek, který nepatří do společného jmění manželů. Výlučným majetkem je:- majetek získaný dědictvím nebo darem určeným jednomu z manželů.
Ve stanovách družstva, kterému byt patří je ale uvedeno: "Vznikne-li jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevním bytu (byla již uzavřena s manželem), vznikne se společným nájmem bytu i společné členství manželů v družstvu." V bytě ale s manželem nebydlíme, je v něm podnájemník. Jak to tedy je? Že v bytě nebydlíme hraje nějakou roli? Jedná se zde o společné členství manželů nebo ne? Mohou být v daňovém přiznání uplatněny odpisy z vyplacené částky sourozencům (v případě, že by se neuplatnily náklady paušálem)? Díky za odpověď.
Družstevní byt je majetkem družstva,
tzn., že jej nelze zdědit.
Zdědit je možné pouze družstevní podíl, jehož součástí bývá právo bydlet v družstevním bytě. Družstevní podíl, který Váš manžel zdědil, je jeho majetkem, nespadá do SJM.
K ostatním dotazům si počkejte na další názory. (Já bych doporučila se všemi podklady navštívit právníka.)
doplněno 25.12.12 17:32:Jardino, děkuji za upozornění, jež myslím míří vedle.
Vycházela jsem z nadpisu dotazu "Jedná se o společné jmění manželů". Odhaduji, že se tazatelka ptá, zda je družstevní byt společným jměním manželů, na což jsem jí odpověděla.
S ostatními otázkami jsem ji odkázala na další odpovědi nebo na právníka.
___ PS: Vy byste odpověď neměl?
musíte rozlišovat společný nájem bytu a společné členství v družstvu...
společný nájem vznikne oběma manželům, ovšem pokud práva a povinnosti spojené se členstvím v bytovém družstvu váš manžel zdědil, je členem družstva pouze on (musí na důvod nabytí práv a povinností družstvo upozornit, pokud to družstvo samo nevyčte z podkladů o přechodu práv a povinností, příp. to ignoruje)..
zda v bytě bydlíte vy či váš podnájemník žádnou roli nehraje..
vyplacení ostatních dědiců z vašich společných peněz je otázka vztahu manželů, na práva k družstevnímu podílu to nemá vliv..
odpověď na daňovou otázku přesně neznám..
Já bych se zde chtěl přiživit touto otázkou : Máme s manželkou v SJM byt. Existuje nějaký způsob jak to za trvání manželství zařídit, aby celý byt vlastnila jen manželka?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.