Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jedná se o společné jmění manželů?

Od: andrea1* odpovědí: 7 změna:

Manžel byl určen notářem jako dědic družstevního bytu. Ve stanoveném termínu proto vyplatil další sourozence. Tato "výplata" byla ale provedena z peněz, které tvoří společné jmění manželů.

Na netu jsem našla cit.: Výlučným majetkem je majetek, který nepatří do společného jmění manželů. Výlučným majetkem je:- majetek získaný dědictvím nebo darem určeným jednomu z manželů.

Ve stanovách družstva, kterému byt patří je ale uvedeno: "Vznikne-li jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevním bytu (byla již uzavřena s manželem), vznikne se společným nájmem bytu i společné členství manželů v družstvu." V bytě ale s manželem nebydlíme, je v něm podnájemník. Jak to tedy je? Že v bytě nebydlíme hraje nějakou roli? Jedná se zde o společné členství manželů nebo ne? Mohou být v daňovém přiznání uplatněny odpisy z vyplacené částky sourozencům (v případě, že by se neuplatnily náklady paušálem)? Díky za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Družstevní byt je majetkem družstva,

tzn., že jej nelze zdědit.

Zdědit je možné pouze družstevní podíl, jehož součástí bývá právo bydlet v družstevním bytě. Družstevní podíl, který Váš manžel zdědil, je jeho majetkem, nespadá do SJM.

K ostatním dotazům si počkejte na další názory. (Já bych doporučila se všemi podklady navštívit právníka.)

doplněno 25.12.12 17:32:

Jardino, děkuji za upozornění, jež myslím míří vedle.

Vycházela jsem z nadpisu dotazu "Jedná se o společné jmění manželů". Odhaduji, že se tazatelka ptá, zda je družstevní byt společným jměním manželů, na což jsem jí odpověděla.

S ostatními otázkami jsem ji odkázala na další odpovědi nebo na právníka.

___ PS: Vy byste odpověď neměl?

jardino555*

dotaz byl ale ohledně peněz, které byli společné...ne o samotný podíl...

rudolf*
hodnocení

0x

musíte rozlišovat společný nájem bytu a společné členství v družstvu...

společný nájem vznikne oběma manželům, ovšem pokud práva a povinnosti spojené se členstvím v bytovém družstvu váš manžel zdědil, je členem družstva pouze on (musí na důvod nabytí práv a povinností družstvo upozornit, pokud to družstvo samo nevyčte z podkladů o přechodu práv a povinností, příp. to ignoruje)..

zda v bytě bydlíte vy či váš podnájemník žádnou roli nehraje..

vyplacení ostatních dědiců z vašich společných peněz je otázka vztahu manželů, na práva k družstevnímu podílu to nemá vliv..

odpověď na daňovou otázku přesně neznám..

hodnocení

0x

Já bych se zde chtěl přiživit touto otázkou : Máme s manželkou v SJM byt. Existuje nějaký způsob jak to za trvání manželství zařídit, aby celý byt vlastnila jen manželka?

rudolf*

ano, smlouvou o zúžení SJM (vyčleníte byt ze SJM do výlučného vlastnictví manželky) - § 143a občanského zákoníku

smlouvu je nutné uzavřít u notáře

(pokud ovšem očekáváte, že vaše již existující závazky nebude moci věřitel uspokojit napadením takto zcizeného majetku, mýlíte se)

Nemám dluhy, ale spoustu lačných dědiců :)) Ti by ostrouhali?

rudolf*

pokud je to váš nosný majetek, v zásadě ano..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]