Nejste přihlášen/a.
Zdravím, je mi 17 let a mám strašně rád sporty. Před rokem jsem začal dělat kung-fu a asi před půl rokem ještě kickbox. A předem říkám, že bych nepřekousnul s tím skončit. Opravdu nevím co bych potom dělal.. Ale teď k problému.
Asi před dvěma lety jsem si nátáhl nějaké vazy u kyčlí, tak jsem šel na rentgen. Tam mi řekli, že jsem si to opravdu natáh a tak. Jenže mi ještě zjistili, že mi úplně správně nedoléhají klouby u kyčlí. Tak, že prý bych neměl dělat nic jako je basketbal, jelikož je tam hodně doskoků a tak. Nějak jsem si s tím nelámal hlavu a protože mě to nebolelo, tak jsem začal zase sportovat...
Jenže posledních pár měsíců to začíná opravdu bolet. Při chůzi to nebolí.. Na internetu jsem si našel pár cviků na kyčle, které dělám před kažným tréninkem. Pak jsem schopný vykopnout alespon na trup soupeře, ale jinak bez rozcvičení nevykopnu ani nad koleno (Ano, opravdu tak nízko!).
Matka říkala, že jsme byli na nějakém vyšetření, už když jsem hodně malý, ale prý nic nezjistili.
Takže bych se chtěl zeptat co s tím mám dělat. Ještě jednou upozornuji, že rady typu skončit se sportem nepřicházejí v úvahu! děkuji moc..
Dobrý den.Podle toho, že mámě doktorka říkala že, cosi, kdysi atd., máš asi nějakou vrozenou vadu kyčlí. A kontrola kyčlí u novorozenců je alfa omega pro zdárný vývin pohybového aparátu. Nebudu ti radit abys přešel na šachy, což je prý také sport, ale zajdi k ortopédovi a přesně mu popiš situaci. Ono při zběžném vyšetření se na takové zádrhely ani nepřijde. Zvláště, když nechceš zanechat sportu. Chce to opravdu podrobné vašetření. Jinak babské rady jsou na nic. To je tak pro davovou psychózu, kdy slepí vidí a chromí chodí. Ortoped. Tečka. S pozdravem Laďa
doplněno 06.06.11 12:45:Po přečtení další Vaši reakce, musím doplnit, že to vyšetření je nutné udělat urychleně. A začít musíte hlavou. To je ta koule, kde ostaní lidé mají mozek. Vy jste totiž naprosto závislý a jeden z průvodních znaků je, že si nevážíte vlastního života a zdraví. Já nesdílím pochopení, jako někteří. Navíc jste sobec, který místo toho aby přežil maminku a ve stáří ji pomáhal, tak si klidně naplánujete, že brzo umře. Vy nemáte nejmenší tušení, co to je taková bolest kyčlí, že se ani nepohnete, že nebudete moct ani ležet. To budete třískat hlavou do stěny, abyste tu bolest přemístil. Zajeďte si do nějakého rehabilitačního střediska a promluvte si s lidmi, kteří pro bolest nevyšli roky z domu. Ale asi toto nepadne na úrodnou půdu. A mě je to už celkem jedno. Trpět budete Vy.
Je to váš názor a neřikám, že je špatný, ale nemůžete říkat, že jsem sobec.. Ano v tomto možná ano, ale co se týče ostatních věcí tak jsem schopný pro ostatní udělat první poslední.. I co se týče rodičů.. To že brzo umřu není žádné plánování.. Je to jen něco s čím počítám a narozdíl od ostatních to i přijímám. Každý umře a já bych řekl, že přežiju mnoho lidí.. Už co se týče stravy.. Za poslední rok jsem nejedl nic z těch sra*ek v Mcdonaldu ani KFC.. Jím pravidelně, mám svůj jídelníček atd. Tady je problém jen v těch kyčlích a je mi jasné, že to bude bolet a vím, že nemám představu jak, ale se mnou je to jako s drogově závislím.. Navíc se to mísí s tím, že jsem tvrdohlavý a stojím si za svým.. Prostě kickbox a kung-fu je moje droga a jestli jste někdy kouřil, tak určitě víte, že není snadné skončit i když víte, že to prostě není zdravé a zkracuje to život.. A tohle ví mnoho lidí a stejně kouřit buď přestat nechce, nebo to prostě nedokáže. Až na pár vyjímek, kterých je co sem slyšel u kouření 3%.. a to není moc... Já vám váš názor neberu, ale nemůžete jiné soudit jen podle pár příspěvků na poradte.cz
A třeba i odpovíte
Napadá mě leda zobat nějaká chondroprotektiva, výživu pro chrupavky a klouby. Je to i se složkou proti bolesti, ovšem utlumíte varovné signály těla a můžete skončit na vozíku.
Na rentgenu kyčlí se pozná vrozená vada. Pokud máte nesprávný úhel zasazení kyčelního kloubu do pánve, tak se brzy vytváří tzv. artrózní změny na třecí ploše kloubů a začíná to bolet. Čím více budete klouby zatěžovat nevhodným sportem (plavání nebo jízda na kole nevadí), tím dříve se dopracujete k endoprotéze! Ty nevhodné sporty opravdu nestojí za to provozovat!
Milej zlatej, můj syn taky dělal kung-fu a musel toho nechat den ze dne, jelikož mu bylo po úrazu na vyšetření CT zjištěno vrozené postižené páteře, se kterým nemůže dělat vůbec žádný takový sport, nebo by taky mohl ochrnout. Tak prosím neříkejte, že se sportem ani za žádnou cenu neskončíte. Vaše klouby nejsou stavěné na takovou zátěž, jakým zrovna kung-fu je. Koledujete se o to, že v dohledné době a v poměrně mladém věku si vykoledujete umělý kloub. Máte-li nedolehlé kyčelní klouby, tak je třeba určitého šetření kloubu, na to nic jiného neplatí...
Mě je jasné, že skončit, by bylo nejlepší řešení, ale já to mám jako závislot.. Ja pokud se za celý den totálně nezničím sportem, že ulehnu a sem unavenej, že usnu do 5 minut, tak je to pro mě ztracenej den.. Ono to asi zní dost divně, ale proste to tak mam.. Asi si budete myslet, že si vůbec nevážim zdraví a života a možná to tak i je, ale já si prostě myslím, že je lepší v životě něco dokázat, i když mě to nakonec bude stát zdraví. Pak alespoň budu moci třeba trénovat a budu mít pocit, že jsem za život něco dokázal a alespoň něco se pořádně naučil.. Třeba někdo řekne, že sem divnej, ale já ani nepočítám s tím, že bych se dožil moc vysokého věku
Jestli to máte v životě nastaveno takto, tak si v klidu huntujte zdraví. Ale na ten váš problém je jediné řešení, omezení náročných sportů pro klouby. Nic jiného vám nepomůže. Jste ještě mladý, co to je 17 let? Až vás kyčelní klouby budou bolet tak, že neuděláte krok bez toho, abyste syknul bolestí, pak si uvědomíte, co jste měl či neměl v životě dělat. Já vás ale chápu, nemyslete si, že ne. Ale musíte pak počítat s následky svého chování.
Budu litovat jenom v případě, že mi ty léta tréninku nakonec v životě budou na nic.. Ale život je jenom jeden(alespon myslím ) a chci toho stihnout co nejvíc.. Nejspíš si zajdu k ortopedovi, abych slyšel nějaký konečný názor na tohle a ať mi řekne cokoliv, tak se asi přestanu litovat, proč právě já
a stejně zase začnu... Díky, všem za rady a kvalitní názory
No, taky je možné, že si do pětadvaceti budete takto "užívat", a pak sednete na vozík a i na záchod vás budou muset přenášet, protože bolestí se ani nepostavíte. Můžete teď deset let cvičit jako doposud a zbytek života strávit jako ležák/sedák nebo začít dělat sporty, které nebudou tak náročné na klouby (třeba to plavání - i to se dá dělat "do zblbnutí") a můžete v klidu prožít těch sportovních let třeba čtyřicet...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.