Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Latentní tetanie

Od: luca* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den

Asi před šesti rokama se u mě projevila latentní tetanie. Ze začátku jsem si myslela, že mám nádor v hlavě.

Brnělo mě celé tělo, v hlavě jsem měla jako v papináku. Vubec jsem v noci nemohla spát, zdálo se mi, že se se mnou točí celý svět, že mi vyskočí srdce z těla, trnulo mi za krkem, bylo mi na zvracení,nemohla jsem dýchat, kolikrát mě bylo tak zle, že jsem se uplně ztrácela.Doktoři nevěděli co se mnou je, cítila jsem se kolikrát jako bych měla umřít. Nakonec mě poslali do nemocnice, dostala jsem 10 kapaček magnesia, nasadili mi antidepresiva. Udělali mi vyšetření a zjistili, že mám latentní tetanii. Ted je to sest let, co se na to léčím, neberu už antidepresiva, ale musím užívat pořád magnesium s piridoxinem. Když cítím, že to na mě jde, tak si vezmu lexaurin. Připadne mi,že mi magnesko poslední dobou málo zabírá a zrovna ještě ted mám velké rodinné problémy, moc se bojím, že se mi to vrátí, nechtěla bych to už nikdy zažít znovu. Poradte mi, je něco učinnějšího jak magnesium s piridoxinem? A když na mě jdou záchvaty je něco učinnějšího jak lexaurin?

Děkuji moc za radu

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

1x
zadej si do místního vyhledávače "latentní tetanie", téma se tu dlouho probíralo.
máš pravdu, zároveň nutno podotknout, že diskuze poradte.cz/... byla už uzavřena. Takže můžeme otevřít tuto novou ;)
al bunda*
S tím souhlas, ovšem nic to nemění na tom, že se to probíralo několik let(?) a pro inspiraci je to dobrá diskuse se spoustou příběhů.
bendikovaaj
dobry vecer ,o tehle nemoci jsem do dneska neslysela .ale dnes uz vim jak je zla.ne proto ze ji mam ja ale proto ze ji dnes potvrdili me 17ti lete dseri.jsem z toho moc smutna.chtela bych pro ni to nejlepsi .Muzete mi poradit?mockrat vsem dekuji a preju hodne stesti a zdravi.
ver*
Podívejte se na doktorku- latentní tetánie. Je tam hodně lidí s touto nemocí. Mg moc nepomáhá hlavně je potřeba životní pohoda. Když o tom člověk nepřemýšlí tak skoro žádné problémy nemá. Když jsem potkala svého nynějšího přítele tak jsem ani nevěděla že nějakou lat. tet. mám ale teď po porodu s dvěma dětmi, stále honička tak mi je zase hrozně.
leena*

Ahojky vsem. Dostala jsem se na tyhle stranky o tetanii. Dovolim si taky prispet se svymi zkusenostmi...Vsechno zacalo v roce 2005, v lete po nejakem vecirku, kdy jsem najednou z nicehonic prestala slyset na jedno ucho, tento stav trval asi minutu dve, ale bylo to velice neprijemne, takhle nejak si predstavuju koma. Par chvil jsem proste nevnimala. Na neurologii me poslali na MR mozku, nasli nejaka nespecificka teckovita loziska...jinak nic. Rekli, ze jde o psychosomaticke potize. Dali mi horcik. Pak se asi rok nic nedelo, ovsem zhruba za rok se vse vratilo a pridalo se k tomu mravenceni v prstech leve ruky, pocit, ze se nemuzu nadechnout. Unava a nechut neco delat. Toceni hlavy, zavrate-ovsem nikdy jsem neomdlela. Poslali me do nemocnice, kde nasledovalo opet nekolik vysetreni-MR mozku (porad stejna nespecificka teckovita loziska, beze zmeny), EMG, EEG, sonografie, lumbalni punkce-nebot uz mali i podezreni na roztrousenou sklerozu. Nic se nepotvrdilo-nastesti a na nic se neprislo-bohuzel. Takze jsem po tydnu odchazela domu ve stejnem stavu a mozna i horsim, protoze jsem nevedela, co se mnou je. Pak jsem jeste absolvovala ambulantni vysetreni krve, pri kterem mi zjistili trombofilii. Beru na to BUMET, coz je kombinace vitaminu B6, B12 a kyseliny listove. Aplikuje se take pri tetanii, jak jsem se docetla v pribalovem letaku. Navstivila jsem i samana, ten kolem me zakrouzil virguli a prohlasil, ze takovou hladinu hormonu snad jeste nevidel. Musela jsem hned vysadit antikoncepci. Problemy trochu povolily. Zacala jsem chodit k psychiatrovi, ktery mi predepsal Remood a soucasne i na psychoterapie. Ackoliv jsem mela pocit, ze psychicky jsem v pohode. Stav se zacinal zlepsovat. postupne jsem vysadila antidepresiva a po roce prestala chodit i na terapie. vsechno se vratilo do normalu a problemy se dlouhou dobu neobjevily. Letos je pro me sileny rok...mam za sebou rozchod s pritelem po sesti letech, potrat a minuly tyden mi umrel pejsek, ktereho jsem mela 17 let:( Samozrejme uz zase zacinam pocitovat stare zname potize jako treba nastoupit do autobusu, ktery je narvany lidma-radeji si necham tri ujet..., prodirat se davem, nakupy v supermarketu, ...Je to jasne. Spousteci mechanismus je psychika. Clovek je kazdy den vystaveny ruzne mire stresu, ktery "resi" tim, ze to odsune do podvedomi, protoze si mysli, ze z ruznych duvodu se tim ted nemuze zabyvat . Rika si, ze to vyresi pozdeji, ted musi fungovat v praci, musi pomoct nekomu jinemu...STOP! Skutecne si myslim, ze u teto nemoci je veledulezite byt tak trochu sobcem. Nemyslim to spatne, ale fakt se proste musime zamerit sami na sebe a pecovat o sebe, o sve telo a hlavne dusi. Nenechat se rozhazet, brat veci s nadhledem, resit je hned, jakmile prijdou, mluvit o tom-to hodne pomaha-ventilovat sve pocity...Je strasne dulezite mit u sebe nekoho, kdo vas dokaze podrzet, tim nemyslim, aby vam nekdo rikal, jaky jste chudacek a ze je to hrozny...chce to opak, nekoho, kdo vas vybicuje k vykonu, k zivotu...Mluvim z vlastni zkusenosti. Na me tohle funguje. Kdyby me nekdo litoval, tak se podvolim a zacnu se uzirat sebelitosti a vsechno by slo do haje. Muze se stat, ze nemate nikoho, kdo by vam a temto stavum rozumel (a je to fakt tezke, kdyz to nekdo nezazil), v tom pripade to ze sebe dostante treba pisemnou formou. Klidne napiste i mne. Cokoliv muze pomoct. Drzte se, budte silni a myslete predevsim na sebe. Kdyz budete v pohode vy, bude v pohode i vase okoli a naopak. A to je presne to, co my "tetanici" potrebujeme;)

roman*

Dobrý den,

cca od 14 let trpím spasmofilní tetanií (jak to alespoň můj neurolog nazval), ale projevy jsou myslím podobné. Nejprve mě lehce začnou brnět prsty na rukou, postupně celé ruce, souběžně se přidává rozostřené vidění při rychlých pohybech očí. Následně mě začínají brnět i dolní končetiny dále jazyk (přestávám srozumitelně mluvit), víčka, žaludek (nevolnost). Začnám mít nesnesitelné křeče do rukou (svaly na předloktí). Prsty na rukou se mi zkroutí k sobě (především palce nemohu odtáhnout od dlaně). Dnes je mi 28 let. Mě se však tato nemoc projevuje nejčastěji a nejsilněji na jaře a někdy i na podzim (podle počasí). Vždy mi však pomohla vysoká dávka hořčíku a to ve správném poměru s vápníkem. Dle mého názoru a zkušeností je spouštěcím faktorem právě nedostatek horčíku v organizmu. Tělo má mimo jiné také vysokou spotřebu hořčíku při stresu, požívání alkoholu, který ho přímo likviduje aj. Mohu tudíž jenom poradit následující. Najděte si někde (třeba na internetu) všechny informace o hořčíku, v jakých potravinách se vyskytuje, kdy se nejlépe vstřebává, co jej ničí, resp. kdy má tělo této minerální látky vysokou spotřebu (mimo jiné stres) atd., a kdykoli budete vědět a očekávat, že právě jste či budete v situaci, při které má tělo horčíku vysokou spotřebu, vždy již předcházejte jeho nedostatku v těle jeho preventivním doplňováním v zvýšené míře. V opačném případě totiž tělo hořčík použije a spotřebuje při vyrovnávání se s těmito, na nervy náročnými, situacemi a při dosažení dolní hranice obsahu hořčíku v těle se také projeví. Taková je má zkušenost se spasmofilní tetanií. Nevím však, zda se jedná o totéž, jako u latentní tetanie. Nicméně obecně si myslím, že toto platí.

A proto přeji pevné nervy a flegmatický přístup k životu!

martina30*
hodnocení

0x

Latentní tetaniji má v dnešnín době každý.je to nedostatek hořčíku.Já ji také mám,ale nic neberu,i když kolikrát se mi zatočí hlava nebo mravenčí někde.Zatím je to v normě,ale co mě zaráží a nechápu pokud mám latentní tetaniji jak mohu brát léky jako je lexaurin(což jsou antidepresiva),které se dávaji při psichyckých potížích.Magnesium s piridoxinem vyrovnají hladinu,ale psychickým problémům určitě nepomůžou.Jinak nevím jak to máte ze stravou,ale i to může být příčina nedostatku hořčíku a to pak zapříčiní všechny potíže co jsou vyjmenovány.

martina30*

Mám kamarádku ta brala magnezko,ale záchvaty dostávala.Šla na vyšetření a tam bylo zjištěno,že se ji nedostává do těla,ale jde ven.Tak pak musela projít různým vyšetřením a začala chodit na iněkce.Latentní tetániji měla,ale její strava byla hodně špatná proto dostávala i záchvaty u jednoho jsem byla a když se vám kácí na zem kamarád v křečích nic příjemného.

roman*

Jestli je lexaurin antidepresivum, tak snižuje hladinu stresu a nervového vypětí. Při stresu a nervovém vypětí tělo spotřebovává nadměrné množství hořčíku a zřejmě proto doktoři lexaurin předepisují.

martina30*

Lexaurin,ale nezabrání nadměrné spotřebě hořčíku,spíše člověka oblbne a dostane do většího stresu a pokud se bere často tak i vzniká závyslost a pak už nestačí a je potřeba silnější léky.

mil®

Pozor na Lexaurin, je velmi návykový! *hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]