Nejste přihlášen/a.
Pokud nahraji na youtube skladbu například z nového alba Madonny, může mne teoreticky někdo žalovat a chtít po mě zaplatit škody, které jsem tím způsobil? Youtube je plný hudby, kterou tam nahrávají nevlastníci autorských práv a já si stále říkám, je to tedy trestné nebo youtube ty své uživatele nějak chrání?
Ano, je to trestné. YouTube podle mne jenom nestíhá tak rychle mazat (i on je povinen chránit autorská práva).
doplněno 25.12.12 15:51:Odkazy na YouTube:
Podmínky poskytování služby (autorská práva najdete v bodě 6, 6.1 a 6.2)
Používání obsahu chráněného autorskými právy
Oznámení porušování autorských práv
___ Poznámka: Skutečnost, že někdo další porušuje autorská práva, přece neznamená, že byste měl/a dělat totéž.
A je znám nějaký případ, byť jediný, kdy soud uznal někoho vinným za to, že nahrál hudbu (bez souhlasu vlastníka autorských práv) na youtube?
Třeba budeš první...
Ne fakt, je to trestné, protože tím, že šíříš dílo bez souhlasu vlastníka jej vlastně okrádáš. Ovšem, pokud si to dílo z internetu stáhnu a jen pro sebe, ničeho trestného se nedopouštím.
Myslím, že po těch malých rybách se také nestíhá pátrat, nicméně případy uzavření kompletních stahovacích serverů jsou.
J co když hudba hrajen na pozadí videa?třeba že jdu po ulici a zrovna tam hraje hudba a já bych tam stál sž do skončení skladby?samozřejmě ne schválně?
Úplně podle předpisu bys měl na Ochranný svaz autorský ohlásit všechny skladby, které používáš do podkresu videa a OSA by ti měla vypočítat poplatek za užití díla.
A když hraje hudba na ulici, jedná se o veřejnou produkci a pak by měl poplatky OSA platit ten, kdo tu hudbu pouští. Třeba OSA má i tajné agenty, kteří pátrají po hospodách a prodejnách, jestli se tam zdarma neprovozuje nějaká hudba.
A proč je YouTube z drtivé většiny tvořen hudebními videi, které nahráli nevlastníci autorských práv a prakticky nikdo s tím nic nedělá? Ani YouTube ty videa nemaže, prakticky jen, pokud o to požádá autor hudby. Jestli to chápu správně, tak OSA s tím nikdy nic dělat nebude a záleží jen přímo na autorovi jestli podá trestní oznámení.
Opravdu by mě docela zajímalo, jestli už byl někdo potrestán za nahrání nějaké hudby na YouTube.
Právě ,ře yutube takto některá videa maže,již jsem na X takových narazil-v seznamu zůstane,chcete spusti a vyskočí nápis že je video odstraněno protože byla porušen autor.práva!
Ale ono je to spíše o něčem jiném-jsou autoři,kteří i když tím přichází o peníze,tak jsou pro,tak aspoň vědí,že je lidé poslouchají a že jsou oblíbeni a pak je druhá sorta,kteří toho sice tolik nemají a proto proti tomuto brojí!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.