Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okamzite ukonceni pracovniho pomeru

Od: thunderbird odpovědí: 3 změna:

k jakemu datu je mozne ,okamzite rozvazat pracovni pomer podle §56 odstavec b. zamestnavatel mi vyplaci mzdu v ruznych splatkach 3 tydny po splatnosti . ve smlouve mam - mzda je splatna ve vyplatnim terminu 21 den nasledujiciho mesice. jaka je podle noveho zakona vyse odstupneho

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Poměr lze okamžitě zrušit po 15 dnech ode dne splatnosti mzdy (nikoli od výplatního termínu). Takže záleží na tom, zda máte k 21. v měsíci výslovně sjednánu splatnost mzdy, nebo jestli se jedná o výplatní termín mzdy. Pokud by byla sjednána splatnost, tak plus 15 dní. Pokud by šlo o výplatní termín, tak ze Zákoníku práce je mzda splatná k poslednímu dni následujícího měsíce, tedy pokud by třeba mzda za duben nebyla zaplacená do 31.5., tak se počítá 15 dní po splatnosti, tedy 16.6. je možné okamžitě ukončit pracovní poměr pro nevyplacení mzdy. Odstupné je výši trojnásobku průměrného výdělku.

thunderbird
hodnocení

Ve smlouvě mám přesně napsáno: mzda je vyplácena v českých korunách a je splatná v řádném termínu výplaty mzdy u zaměstnavatele, stanovený na 21. den kalendářního měsíce násled. po měsíci, ve kterém na mzdu vznikl nárok. Takže nevím, jak se to dá vyložit. Jestli se jedná o splatnost mzdy, nebo o výplatní termín mzdy? Jsem z toho na větvi!

To já taky nevím. Nejsem právník, takže správnou formulaci nejsem s to s určitostí říct. K předchozímu napsanému existuje judikát nejvyššího soudu. Ale jak správně sjednat splatnost mzdy dřív, než ji stanovuje zákon, aby to u soudu prošlo (ptž dost pravděpodobně si odstupné budete muset vysoudit, pokud má zaměstnavatel problémy s včasným placením, tak bych se hodně divila, kdyby v tomto případě dal odstupné dobrovolně), to fakt nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]