Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do jakého zařízení máme dát babičku?

Od: salvad odpovědí: 15 změna:

Dobrý den. Máme babičku, která byla do vysokého věku (87) soběstačná. Nyní je po operaci nezhoubného nádoru na mozku, z nemocnice šla do LDN. Soběstačná již není a podle lékaře se to nezlepší. V LDN to není nijak dobré prostředí, personál podhodnocený, zápach, jídlo nedobré, není divu, že se tam babičce nelíbí. Potřebuje péči pro převážně ležícího člověka, má problém vstát z postele a přesednout na "gramofon". Takovou péči jí doma poskytnout neumíme. Jsem si vědom, že dobrá péče není levná a určitě chceme jako rodina babičce pomoci. Poraďte prosím, jaké jsou možnosti. Jsou ústavy, kde je důstojné prostředí? Jak se jmenují (domov pro seniory, sociální ústav, LDN)? Jak se hledají? Můžeme tam s babičkou přechodně být?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zajeďte si do nejbližšího města nebo si najděte jeho internetové stránky a navštivte osobně nebo virtuálně odbor sociální péče městského úřadu. Tam vám poskytnou informace nebo i adresář zařízení sociální péče. Zajímejte se o sociální pobytová zařízení, nejlépe domov pro seniory nebo domov pro osoby se zdravotním postižením. Každý takový domov má své webové stránky, kde uvádějí pro jaké klienty jsou zařízeni, najdete tam ceník apod. Málokteré zařízení však má volná místa, je potřeba si podat žádost a čekat. Slušná zařízení sestavují pořadník nikoli podle délky čekání, ale podle potřebnosti. Přednost vždy mají osoby, které pobírají příspěvek na péči. Pokud jej babička nemá, tak jí jej co nejdříve vyřiďte. Podle zákona o sociálních službách platí klient max. 180 Kč za ubytování a s tím související služby a max.150 Kč za celodenní stravu. Po úhradě těchto služeb musí zůstat klientovi 15% jeho příjmu. Pokud má malý důchod a 15% by mu nezůstalo, pak doplácí rodina a pokud toho není schopná, snižuje se úhrada. Že byste s babičkou mohli přechodně v nějakém domově pobývat, tak s tím nepočítejte. Některá zařízení sice mají tzv. hostovské pokoje, ty však jsou určeny pro návštěvy, které přijedou za svými příbuznými z větších vzdáleností. Některé staré osoby těžce snážejí adaptační období, proto je dobré, zvláště v počátku, navštěvovat je co nejčastěji.

pt®
hodnocení

1x

"salvad", vím, že je to ožehavé téma, chápu problém s Vaši babičkou, ale není opravdu možné, aby se někdo o babičku doma postaral? Takto starý strom přesadit do ústavu, i když kvalitního? Nezávidím Vám Vaši situaci. Jen si vzpomeňte na "Babičku" od B. Němcové. Vžijte se do Vaší babičky a její situace. Víte, také jsem zůstala z práce doma a doopatrovala svého otce, přesto, že jsme byli v děcáku. Pokuste se, jako rodina domluvit, třeba byste ji mohli mít doma. Vím, někdy to nejde, ale ne snad z důvodu, že to "neumíme". To je můj názor. - stařenka

Stařenko, mluvíte mi z duše. Starý strom se těžko přesazuje. Pečuji o 86 letou tchyni, je hodně pomatená, přesto si myslím, že je šťastná tam, kde už 61 let žije. Vymotá se ven, kouká na slepice, dám jí židli ke plotu a vydrží půl dne koukat na sousedovy ovečky za plotem. Starý člověk je jako dítě, je spokojený tam, kde to zná, kde si myslí, že je DOMA. Vím, je to těžké, ale vždycky se najde nějaké řešení, aby babička důstojně dožila ve svém známém a domácím prostředí. Já kvůli tomu odešla z práce, což je v dnešní době hazard. Penězi neoplývám, ale člověk má dobrý pocit. Navíc, tchýně nebyla nikdy zlá, zaslouží si dožít doma a ne někde na pokoji s 5 dalšími adepty na smrt. Nechci hanět hospice a LDN, ale když má i sebepečlivější sestra na starosti třeba 20 stařečků, nikdy ta péče nemůže být taková jako doma. Viděla jsem to u tchána, který před 5 lety dožil v LDN. Jaga.

Občas jsem z toho všeho sice "na budku", ale co nadělám. Třeba mi to dobré jednou někdo oplatí.*tuc*

pt®

"babajaga", klobouk dolů, za Váš přístup. Zase jeden člověk, který může dožít doma v klidu. - stařenka

eulalie*

Určitě máte můj obdiv, Babojago. Ale víte, já bych ty hospice až tak nezvrhovala. Ne vždy můžete mít doma např. smrtelně nemocného člověka v posledním stadiu rakoviny nebo Alzheimerovy choroby. Ano, budete se o něho starat do poslední chvíle, kdy to půjde. Ale jednou přijde ta chvíle, kdy i takového člověka budete muset do hospice dát, jelikož na zvládnutí péče o něho už nebudete mít ty možnosti.

pt®

"eulalie", to co už popisujete je, když nastane takto extrémní situace a pro zvládnutí péče nejsou jiné možnosti. Myslím, že tazatel dostal zde různé rady a pohledy na situaci a nyní je na tazateli, jak doma zváží danou situaci a jak se rozhodne. - stařenka

Před časem se prováděl reprezentativní průzkum, při němž se dotazovali starších lidí, kde by chtěli dožít svůj život. Valná většina odpověděla, že doma. Hluboce si vážím lidí, kteří se obětují, třeba i opustí své zaměstnání, aby mohli dochovat své rodiče či prarodiče doma. Na druhé straně neodsuzuji ty, kteří zajistí péči v nějakém pobytovém zařízení sociální péče (nikoli v LDN-to nejsou sociální, nýbrž zdravotnická zařízení). Nemyslím teď případy, kdy se babičky "zbaví", protože potřebují její byt - i takové případy se bohužel vyskytují. Ne každý má však časové možnosti se o svého příbuzného trvale starat, ne každý zvládne třeba pomoc při hygieně. Nemá-li v koupelně sprchový kout, jak babičku dostat do vany a zase ven. Domovy pro seniory jsou vybaveny různými zvedáky, speciálními vanami nebo sprchovacími lůžky. O klienty pečuje vyškolený personál, poskytuje se jim rehabilitační péče, o volný čas se starají ergoterapeutky, často docházejí dobrovolníci, kteří si s klienty povídaji, čtou jim, a pod. Klienti se scházejí ke společným zábavám, zpěvu, ručním pracím a takovéto péče se jim doma většinou nedostane. Názor, že někde dožívají s 5 adepty na smrt mě připadá nevhodný. Ve většině moderních domovů pro seniory jsou pouze jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje. Průzkumy ukazují, že klienti jsou v pobytových zařízeních velmi spokojeni. Samozřejmě existují výjimky, kdy péče není na očekávané úrovni. Ale stejně jsou i případy, kdy senior, který dožívá doma trpí nedostatečnou péčí, dokonce je týrán nebo mu jsou odebírány peníze.

eulalie*
hodnocení

0x

Existují soukromé ústavy pro seniory, které poskytují takové služby, které byste požadoval. Ovšem, stojí to peníze. Obvykle asi tak, že se platí nějaký vstupní nevratný poplatek. A pak každý měsíc nějaká částka. Někdy i dost vysoká, takže to většinou pak doplácejí příbuzní toho seniora. Pro opravdu nevyléčitelné nemocné staré lidi jsou pak vhodné hospici. Ale dost často bývají při domovech pro seniory. Nejlepší by bylo, kdybyste si v okruhu svého bydliště vytipovali taková zařízení a šli si je prohlédnout. Je možné si takové zařízení i dopředu prohlédnout, většina to umožňuje, abyste viděli, jak to u nich vypadá.

mamacita2*
hodnocení

0x

Záleží kde bydlíte. Jinak já mám osobní zkušenost s Hospicem v Červeném Kostelci, kde se do poslední chvíle postarali o mou maminku. Krásné a příjemné prostředí, odborný personál, prostě vše super.

petrusenkal

Zdravím, nic proti, ale v dotazu se nepíše o tom, že by paní na tom byla až tak špatně. Hospic je pro těžce nemocné, kteří jsou v posledním tažení. Jinak můžete zkusit gerocentrum, zda ho máte někde blízko.

lidus*
hodnocení

0x

Vůbec se vám nedivím, kdo se o ležáka nikdy nestaral neví co to je. Záleží odkud jste, hospic v Červeném Kostelci je opravdu dobrý, v Brně nějaké jeptišky-vím kde to je ale nevím jak se to jmenuje (ale to máte co člověk to jiná zkušenost) a taky v Rajhradě-docela dobré reference. Do všech zařízení můžete na návštěvu kdykoliv. Ptala bych se na možnosti v okruhu vašeho bydliště, zkuste soc. odbor na obecním úřadu, internet, nebo se zeptejte přímo na té LDM-obvykle tam zařízení znají.

doplněno 31.05.11 11:34:

Hospic v Brně se jmenuje U ALŽBĚTY.

nadne
hodnocení

0x

Teda upřímně sděluji a i trochu zkušeně se domnívám, že v žádném LDN to nebude dobré. Je to pro klienty "Poslední štace". Personál to ví, je k tomu už apatický a na převlékání postelí pro nového klienta zvyklý. Jde tam o peníze, asi i bokem; babička s bohatým příbuzným a tudíž zdrojem nezdaněných příjmů pro personál, je pro ten personál (včetně šéfa) cennější, než chudá babička bez příbuzných. Tedy asi tak: čím více za babičku personálu a šéfovi bokem zaplatíte, tím déle bude asi babička žít. Domnívám se, že tam "na konečné" jsou "odborníci" na zkracování života, vzácně na jeho prodloužení.

Rada pro možné prodloužení života babičky: Nechat ji doma a najít pro ni a dobře zaplatit odbornou pečovatelku. Ta se snad bude snažit babičku udržet při životě, protože jen tak bude mít sama pěkný příjem v teple domácnosti.

marenka*

Pročítala jsem celou tuto diskusi, abych náhodou nenapsala už napsané. Stalo se. Taky jsem pro, najít pečovatelku. Je to to nejlepší, co můžete udělat. Já jsem pracovala na LDN a prostě bych tam NIKDY nikoho z rodiny nedala.

lidus*

Pravda Mařenko ale nevím jestli dnes rodina na pečovatelku má, babiččin důchod stačit nebude.Ona už i LDM je drahá, např. jednorátové pleny musíte kupovat, zaplatit 100kč za den... Vím, je příspěvek na péči ale ten hned tak někdo nedostane, dost mě pobavilo když posudkový úředníci rozhodli, že ač je toho spousta co nezvládnu mám pouze ZTP a příspěvěk v I tedy 800 měsíčně.

hodnocení

0x

Zdravím,z vlastní zkušenosti Vám doporučuji pečovatelku. Není to levná záležitost, ale je-li rodina soudržná a finančně se podělíte, vyřídíte příspěvek na péči, bude babička i Vy spokojenější. Není moc zařízení, kde by uživatelům věnovali tolik péče, kolik potřebují. Pokud si na toaletní židli nepřesedne sama, po krátké době jí dají pleny. Omezí ve všem, co personál oběžuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]