Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se dává spropitné?

Od: jelen* odpovědí: 6 změna:

Zajímalo by mě, z jakého důvodu je zvykem dávat v restauracích spropitné? Jediné co mě napadá, že je to za obsloužení. Ale od toho tam přece ten člověk je, je to jeho práce a je za to placený. Nemyslim to tak, že bych byl skrblík, jen mě zajímá důvod, proč to tak je. Když jde o hezkou servírku, tak to je jasná věc *smich*

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

1x

Ano, jak už někdo zmínil, spropitné se údajně dává jako odměna číšníkovi za kvalitu obsluhy. Ten prý dostává mzdu bez nějakých příplatků, protože se právě počítá se spropitným. (Ale mám to jen z doslechu.)

Jinak koukám, že tu máme nějakého moudrého kapitalistu teoretika. Bohužel žije asi v nějakém jiném světě a někdy si plete pojmy zaměstnanec a podnikatel (soukromník).

vikin*

A proč by se zaměstnanec nemohl stát soukromníkem, pane z doslechu?

arakain77*
hodnocení

0x

Já dávám spropitné jen tehdy,pokud jsem spokojen.Nechávám si vrátit do korunky a než se stačí zbalit,vrátím mu z té sumy obnos,který uznám za vhodné.Třeba 10%,nebo taky nic.V některých zahraničních restauracích je spropitné zároveň plat číšníka.

PS:Něco je z mé hlavy,něco jsem opsal z článku na Novinkách.cz

lidus*
hodnocení

0x

Na novinky.cz máte o spropitném zrovna nyní krásný článek. Já jsem zvyklá nechat nějako korunu podle útraty. Proč?, sama nevím asi ze zvyku.

krkovicka*
hodnocení

0x
Je to projev děkuji.Taky když vlezu někam,kde maj na můj vkus předražené nápoje,mávate jak na prvního mája;) a ještě příjde znechucená neupravená servírka tak nic nedám i kdybych platila 99,90kč.Pracovala jsem v restauraci kde jsme dostali základ platu s tím,že zbytek si vyberem na dýškách.No nejlepší byli svatby,ale zažila jsem i jednu že i okousané koláče si sebou zabalily.
doplněno 29.05.11 18:13: Jednou jsem kvůli svatebčanům musela zůstat do rána a to mi taky nikdo nezaplatil,sice vysáli celý bar ale co z toho,16h na nohou a oni bujařily dál.Pak jsem se od známých z oboru dozvěděla,že jsem si měla účtovat hodinovou mzdu.Nechali mi jen 150kč z celého účtu který byl přes 5tisíc.Tak do příště už vím.

hodnocení

0x

Kámoška na letní brigádě měla domluvena určité procenta z účtenek po zavíračcce, takže pokud zavřela šichta padla..ale pokud bylo dost lidí a pilo tak si mohla slušně vydělat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]