Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, z jakého důvodu je zvykem dávat v restauracích spropitné? Jediné co mě napadá, že je to za obsloužení. Ale od toho tam přece ten člověk je, je to jeho práce a je za to placený. Nemyslim to tak, že bych byl skrblík, jen mě zajímá důvod, proč to tak je. Když jde o hezkou servírku, tak to je jasná věc
Ano, jak už někdo zmínil, spropitné se údajně dává jako odměna číšníkovi za kvalitu obsluhy. Ten prý dostává mzdu bez nějakých příplatků, protože se právě počítá se spropitným. (Ale mám to jen z doslechu.)
Jinak koukám, že tu máme nějakého moudrého kapitalistu teoretika. Bohužel žije asi v nějakém jiném světě a někdy si plete pojmy zaměstnanec a podnikatel (soukromník).
Já dávám spropitné jen tehdy,pokud jsem spokojen.Nechávám si vrátit do korunky a než se stačí zbalit,vrátím mu z té sumy obnos,který uznám za vhodné.Třeba 10%,nebo taky nic.V některých zahraničních restauracích je spropitné zároveň plat číšníka.
PS:Něco je z mé hlavy,něco jsem opsal z článku na Novinkách.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.