Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
byl jsem na podpoře, kterou jsem čerpal 1 měsíc. Dne 1.5.2011 mne pracovní úřad poslal do zaměstnání jako Strážného. Se smlouvou na zkuš dobu. Dne 12.5.2011 jsem nahlásil ústně, že chci skončit a domluva se zaměstnavatelem byla do 31.5.2011. ted když zaměstnavatel nemůže sehnat lidi mne nechce uvolnit a navíc říká různé věci, že bych mu nepředal oblek apod. ještě není nic sepsané. Mám ted práci, že dne 31. končím noční a pak mám až do 3.6. volno, takže hodlám navštívit pobočku firmy a předat věci a sepsat papíry k tomu potřebné (ukončení PP), předání věcí. Problém je: 1) Co když mne nevpustí přes elektronický systém na pobočku a já budu stát pod dveřma do pobočky 2) kolik dní dopředu bych měl mít vše vyřízené, abych nebyl nějak stíhán, že jsem ukončil den před směnou, zaměstnavatel to ovšem ví už od 12tého. 3) když půjdu na pracovní úřad, jak se mám bránit, že mi dali takovou práci, že nejde jednak odejít a jednak nesplňuje podmínky s nímiž nás nabírali (ani poozice nesedí - název) - ovšem budou brát že je rozvázání dohodou a tím pádem mi sníží zbytek podpory! Nehledě nato, že se mi v práci stala nehoda kdy mi sestřelili závoru a já zřejmě jako obsluha závory budu mít pokutu, přestože je vinná firma (špatné označení, resp. žádné závor, závora nevyhovující - správní řízení). Jsem rozčarovaný, pokud je zde někdo kdo zná hodně pracovní právo a dokáže pomoci budu rád. v pondělí se ještě chystám kvůli této celé věci na ÚP. Děkuji za rady s pozdravem...
doplněno 29.05.11 14:30:vzhledem k tomu, že se zde lidé ohrazují hlavně směrem k podpoře, tak připomenu že jsem čerpal jen jednou a to jeden měsíc, nejsem člověk co by toho zneužil, ale v rámci toho, jak mě ÚP poslal do takové práce schválně a teď ukončím smlouvu dohodou mi přijde nefér škrtnout mi mé peníze na které jsem dřel. Byl v tom spíše úmysl ÚP. To zde většina nepochopila a spíše se obrací k jiným věcem ...
ÚP poslal do práce 8 lidí a již jich 5 chce odejít a jsou tam lidé mající závazky a rodiny bez podpory, takže to asi nebude jen případ, jak si myslíte Vy zde.
Jakým způsobem ,,nesplňuje podmínky s nímiž nás nabírali"?.?.?
Jste ve zkušební lhůtě takže můžete ráno přijít a říct že končíte hned.
Na úřadě práce i před jejich úředníkem je a bylo psáno dáno - Strážný, nikde není řeč o zametání váhy v zimě, otvírání kolejové vlečky, foukání zaměstnancům na provozech, tohle strážný nedělá. Nabírali nás na nákladní vrátnici, na váhu a hlídání objektu a ted ve dvou děláme všechno a k tomu ještě i osobní v určitých dobách. Tohle beru, ale foukání zaměstnancům, protože náš bezpečák od nich dostal po pysku a měl nemocenskou týden. Strážný není strážný ...
Ve zkušební době můžete rozvázat pracovní poměr kdykoliv. Ke slušnosti obou smluvních stran patří, že se tato skutečnost oznámí druhé smluvní straně alespoň dny předem. Jistě máte pracovní smlouvu. Pokud popis práce není uveden v pracovní smlouvě, pak zpravidla bývá v organizačním řádu zaměstnavatele. Jestli vaši pracovní pozici nazve zaměstnavatel třeba "generální ředitel" a v popisu práce bude, že mimo jiné jste povinen denně 2x vytřít a vyleštit všechny WC mísy ve firmě, tak to musíte dělat. Předpokládám, že jste hodně mladý člověk bez životních zkušeností.
Dělám strážného, mám na objektu strážní pravidla ve kterých není o věci ani slovo, je tam jen že jsem povinne poslouchat nadřizeného, ale v jaké míře? Má na každý objekt strážní pravidla zvlášť.
Strážní pravidla na objektu jsou ve vaší situaci nepodstatná. Přečtěte si pořádně pracovní smlouvu - buďto musí být popis práce přímo ve smlouvě, nebo tam bude odkaz na nějaký jiný dokument. Pak by ten dokument (popis práce) měl být přílohou k pracovní smlouvě a musíte ho dostat společně s pracovní smlouvou. Je tam uvedena pracovní pozice, na které budete působit, obecný popis, co všechno spadá do povinností zaměstnance na této pozici a obvykle i kvalifikační požadavky. Teoreticky byste nadřízenému mohl odmítnout vše, co není v popisu práce uvedeno. Ale protože ten popis je obecný, prakticky záleží na tom, jak moc o tu práci stojíte a co po vás šéf chce.
Ve zkušební lhůtě můžete vy (i zaměstnavatel) pracovní poměr ukončit i bez udání důvodu. Jen vám pak bude pracák dělat problémy.
Strážní pravidla obsahují právě onen popis práce zaměstnance, ale zde je hned několik problémů.
1) Nedostali jsme je jako dodatek ke smlouvě
2) Nemohou se kopírovat
3) Přijdou mi neslučitelná se zákonem v rámci sepsání - třeba výňatkem : Strážný je povinen vykonat úkony jemu zadané, a to odpovědnou osobou za dodavatele (provozní manažer, vedoucí divize, ředitel pro marketing a klientské vztahy, pracovníci revizního oddělení). Odpovědné osoby za odběratele jsou (ředitel, provozní vedoucí)
takže dle této věty bych měl skočit i z okna, nic o neslučitelném se životem není napsáno, nehledě na to že se nám už prořekli že v zimě budem odklízet jako strážní sníh, z nákladní váhy (není nikde psáno-asi k tomu mají tu větu). takových věcí je tam hned několik z 12ti stránek, nehledě na to, že je i blbě (chybně napsána pracovní doba) - od 17:00 do 7:00 (má být do 5.00) o přestávkách nikde v žádném papíru ani zmíňky.
Tady není žádný problém. Stejně tak prodavačka musí vytřít prodejnu, vyleštit vitríny, umýt výlohu, nanosit zboží do skladu nebo odklidit sníh před obchodem.
ano beru, ale v tomto případě by se mne mělo týkat uklízení mé budky kde sedím, nikoliv uklízení prostoru kde se nezržuji apodobně, za chvíli můžu vytírat i vrátnici, zvláště když má podnik úklidovku.
Nedramatizujte, skákat z okna nemusíte a nikde ve smlouvě nebo pracovním řádu to psáno být nemusí. Že můžete odmítnout výkon práce, o kterém máte důvodně za to, že může bezprostředně ohrozit vaše zdraví nebo život (či zdraví nebo život někoho jiného) je psáno v Zákoníku práce, tudíž i kdybyste ve smlouvě měl pravý opak, platí zákon.
doplněno 29.05.11 12:37:Jinak pokud máte ve smlouvě sjednanou zkušební dobu, tak dejte zaměstnavateli písemně, že k tomu a tomu datu ukončujete pracovní poměr ve zkušební době (musí jít o datum nejdříve v den, kdy zaměstnavateli ukončení předáte), ideálně si nechte potvrdit na kopii převzetí a pracovní poměr skončí uvedeným datem, ať se to zaměstnavateli líbí nebo ne. Pokud by si to převzít nechtěl, tak dát ukončení na podatelnu (pokud ji zaměstnavatel má) nebo při nejhorším poslat poštou (tam ale je platnost ukončení až převzetím dopisu a v případě nepřevzetí dnem, do kdy byl dopis uložný na poště) - poštou posílat doporučeně a nejlépe na dodejku.
Dobrý den, nějak nechápu proč jste musel jít na ÚP a pobírat podporu, když si zřejmě zaměstnání dokážete najít sám. Tedy takové, které by bylo přesně podle Vašich představ. Možná jste si přestavoval práci strážného tak, že budete sedět v teple a suchu a celou směnu luštit křížovky nebo číst noviny. Na občasné zametení váhy, odklízení sněhu a otevírání vlečky by najali další sílu. Dovětek " vykonávat práce podle pokynů nadřízeného ..." je prakticky v každé pracovní náplni, protože nikdy nelze předvídat, jaké nutné práce bude nutno vykonat nad rámec běžných povinností. Jako příklad uvedu situaci - sklad prodejny kde jsem byla vedoucí zaplavila voda z netěsnící kanalizace při zvýšení hladiny řeky. Nikdo ze zaměstnanců a zejména já jsme neměli v pracovní náplni likvidaci následků živelné pohromy, ale všichni jsme se bez řečí přezuli do holinek a šli to uklidit. Stejně tak, když z provozních důvodů bylo nutno určitou práci udělat mimo pracovní dobu, rozdělili jsme se na dvě skupiny, jedna šla brzo ráno, druhá dělala do noci. Ve dne jsme pracovali všichni a to bez nároku na mimořádnou odměnu nebo náhradní volno. Kdo není toto schopen pochopit, těžko bude pro zaměstnavatele přínosem. Patronka
Když Vás vyhodí z práce budete doma jen tak sedět a hledat práci aniž byste věděla za jak dlouho si ji najdete? Tak to pardón, ale v tom jste hloupá a navíc proti sobě, nepředstavoval jsem si sezení v teple, ale obchůzky hlídání a zabezpečování objektu, nikoliv vžení nákladních aut, otvírání kolejové vlečky, dávání foukání všem zaměstnancům na skladě (tohle by měli dělat bezpečáci), nezapomeňte že jsme dva a všechny věci nejdou naráz a bohužel mohou nastat naráz a také je zde pravidlo že v boudě usí být vždy povinně jeden přítomen ať se děje co se děje. Strážný má nastarost přece i zvedání závor :D. Nenamítám moc na Vaší větu, ale z onoho usnesení plyne skoč z okna, skočíte? To že jdete dělat práci ve volnu bez náhrady, je také trošku už důsledek který uvádí, že chcete v práci zůstat, jestli jste pozorně četla, já chci z práce odejít a zaměstnavatel mi to nechce umožnit. Co se týče představovaného zaměstnání, žádne takové nemám a měl jsem dost prací kde jsem byl nadmíru spokojen, bohužel nebyla výroba a podobné věci mi smlouvu ždy uťali. pojem občasné zametání je asi co 15 minut v největší zimě, jde vidět, že si neodklízíte ani sníh před vlastním práhem (my ano!). Co se týče jiných výkonů nelze vždy vše formulovat, ale nemůže to být formulováno na zneužívání zaměstnance, s tím co je popsáno mne může poslat vytírat hajzlíky, umýt mu auto apod.Co se týče živlů je i povinnost občana se podílet na pomoci a to ať už přivoláním pomoci, či pokud je to v silách požár sám uhasit. to je jako bych nepodal první pomoc protože to tam není napsáno, takže tohle bych ani pracovní dobou neargumentoval.
Není možné, aby vám zaměstnavatel znemožnil ukončit pracovní poměr ve zkušební době. To je jen problém ve vaší hlavě, který ve skutečnosti neexistuje. A nazývat někoho hloupým, která se chová racionálně, tak to je už je troufalost. Jak sám uvádíte, tak jinde jste byl sice spokojen, ale zaměstnavatel měl na váš přístup k práci pohled jiný a fofrem vás všude vyrazili. Nemáte to lehké a pokud budete k práci přistupovat jako dosud, tak vás nic dobrého nečeká. U nás ve firmě byste vydržel tak maximálně hodinu a pak by vám šéf ukázal pá pá.
Že Vás ve firmě a dalších 20 lidí vyrazí, je věc, kterou Vy můžete ovlivnit? Tak to jste dobrý, neboť jsem tam dělal 6 měsíců, a mistr se nebál mě pochválit na ukončení roku před 30 dalšími lidmi pracující tam třeba i celý život, se slovy že mám výkony jak jiní co dělají danou práci celý žicvot (a to jsou s něma sakra spokojeni). Myslím, že by mne tam i znovu vzali, ale takhle to ona firma dělá každý rok v zimě a začínejte pořád znovu ... Hlavně s financema. Máte lepší informace jak já, že víte názory mého bývalého zaměstnavatele, mám i možnosti u bývalého jiného zaměstnavatele dělat kdykoliv brigádu a je to mezinárodní firma, žádný soukromník, hm to jste nevěděl co?
doplněno 29.05.11 14:14:bwt - přístup k práci, mnohem větší zodpovědnost, ale člověk si udělal své co měl a tím to pro něj haslo na ostatní věci byli jiní lidé od toho placeni. Žádné kličky ve smlouvě a nic takového, v jednom odstavci popsáno vše o vykonávané práci, nikoliv 12 A4, prosím již bez reakce ...
Možná tak hloupá nejsem, protože mne nikdy z práce nevyhodili, naopak jsem měla vždy dost nabídek a ty nabídky mám i když už jsem v důchodu. Jen jsem se nikdy nebála převzít odpovědnost, nezkoumala jsem co bych měla nebo neměla dělat a nikdy jsem se nevyhýbala možnosti naučit se něco nového. Pro Vás je každá rada drahá, protože si budete stále připadat ublížený a zneužívaný. Mimochodem, mne by nejpíš nikdo umýt auto neposlal, na to jsou takoví, kteří se k ničemu jinému nehodí. Docela by mne zajímalo, jak si vlastně zabezpečení objektu představujete, ale psát to sem nemusíte, když tu práci stejně dělat nebudete. Patronka
doplněno 29.05.11 16:12:Tak mne napadá, to musíte snad pracovat v Himalájích, když v květnu v mrazu odklízíte co 15 minut sníh. Co jste vlastně od své otázky očekával? Že Vás všichni politují a budou s Vámi souhlasit? Možná by leckdo takovou práci s povděkem přijal a nehledal by výmluvy, proč se mu zdají povinnosti nepřijatelné. Obávám se, že se na ÚP s velkým pochopení nesetkáte.
Tak kdybyste to umýt odmítla (jakože strážnáí jsou dva a jeden ze dvou se máte velkou šanci že budete i Vy) tak Vás vyhodí, Vy byste ale přijala. Trošku nos dolů, Vaše názory nevypovídají o těžké práci nebo práci kde nachodíte jen pochůzkou 8 km bez oných zmiňovaných věcech (s nimi 12 km cca za jednu směnu), nehledě že udělám 16 12ti hodinových směn za 9 000. Co nového z této práce budu mít? To jste položila správnou otázku, jsem mladý, umět budu leda kódovat, vážit auta co se váží jinde, foukat alcotesterem, odklízet sníh z váhy to opravdu nikdo v dnešní době neumí. to jsem s Certifikátem Hospodařské komory ČR a maturitou se dvěma školami, takže nejspíš hloupý taktéž nebudu.
zabezpečení objektu si představuji - vrátnice kde mají zaměstnanci průchodky nebo nějaké legitimační karty nikoliv že si chodí jak chtějí, protože se už znají s vedením a funguje to tak, prioritně v tom má bordel vedení. Co se budov týče kamerový systém a elektronické poplachové systémy. Co se areálu týče pravidelné pochůzky (rozmezí intervalů). Kontrola lidí a vozidel (batohy, kufry), Zkouška alkoholu - pouze na vrátnici, nikoliv v budovách výroby či skladu apodobně, výjimkou kdyby někdo na daný provoz utekl. Ale ne že zavolá nadřízený dejte fouknout celemu skladu! On nadřízený volá sám bezpečák, jež není schopen zařídit ani hasičsé přístroje na místa k tomu určené. Jsou tam pouze držáky bez přístrojů ...
Za chyby se omlouvám jsem unaven a pletou se mi prsty
"luziferr", ono je dělat strážného a dělat strážného. Záležíkde. Vůbec to není někde jednoduché, to chápu a nejhorší jsou snad ty noční směny, kdy se musíte střídat a opravdu není možné se ani hodinu prospat. Vy máte maturitu a dvě školy chlape, tak si hledejte jinou práci, tady Vás žádný postup nečeká. Možná jste schopnější než Váš nadřízený a to jde pak těžko dohromady, a proto chce po Vás mýt jeho osobní auto /jak jsem pochopila/. Jste mladý tak se poohlédněte i v jiném městě. A pokud jste ve zkušební lhůtě pošlete písemnou výpověď a tím to končí. - stařenka
První dle mého rozumný náor, souhlasím, asi jste jako jedna z mála porozumněla dotazu jak odejít. Shodou okolností včera na vrátnici volal angličan a pan (vedoucí divize) nadřízený mající plat 40 a možná méně max do 25 (má 22 objektů) neumí ani anglicky. Jelikož jsem maturoval z AJ tak jsem jej plynule odkázal na jiné číslo kde anglicky umí a kde se chtěl dovolat, už se na nás zpátky nedovolal což značí že správně. Nadřízený na to odvětil že Aj vůbec neumí ať se na něj nedívám. Chvíli předtím navíc kolegovi říkal ten (příjmení) to opravdu podepsal. (dohoda o ukončení PP) a taky říkal že nebudu mít ani korunu. dnes jsem byl na ÚP kde bylo řečeno že nebudu mít, protože mají sjednanou i dohodu o provedení práce a tu musím rovněž ukončit, což mi zam. neukončil, jen smlouvu. takoví to jsou křiváci, teď mám dva dny někoho z firmy přinutit podepsat i ukončení této dohody. Připomenu že za 192 hodin (tj. 16 12ték) mám výplatu 7452 Kč čistého (8300 a něco hrubého) a to i s 6 dny o víkendu (převážně noční) a jedním svátkem. k tomu není co dodat koukali i na ÚP když jsem tam dnes byl a dělají také něco pro mně (najednou). Takže Vám jako jediné přísluší snad dobrá odpověď.
Děkujia přeji hezký den. BTW ostatní budou taky zírat.
Možná by nebylo od věci kdybyste sem dal jméno té podivné firmy. Ať jsou varovaní případní další nešťastníci a ví dopředu do jakýho průseru jdou.
Takže vlastně není a nikdy nebylo co řešit. Osmý, devátý, desátý a každý další den jste šel do práce dobrovolně, byť vás k tomu nikdo nenutil, ani donutit nemohl (stačilo přijít do práce a předat papír, že rozvazujete pracovní poměr ve zkušební době). Ale jako diskusní téma to bylo dobré
Že mohu skončit třic dny před další směnou jsem věděl, ve své vší slušnosti jsem se ústně se zaměstnavatelem domluvil k jakému dni, to byla chyba, pak začal trochu dělat problémy a byť tímto šlo o oboustranou domluvu napsal do smlouvi z mé strany nikoliv dohodou, což mne nejvíc naštvalo, neboť jít o mne jsem pryč hned. tak ať víte na koho si dát pozor ...
doplněno 01.06.11 07:37::D smlouvy - už bylo včera nějaké to pivo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.