Nejste přihlášen/a.
Zdravim, koupil jsem automatickou prevodovku od jednoho soukromníka a protože jsem byl nedůvěřivý, tak jsem si to nechal zapsat do smlouvy, ze mam 14dní na vyzkouseni, presneji ve smlouve je to popsano takhle:
"Jestlize jedna ze stran porusi nektere ustanoveni teto smlouvy, je druha strana opravnena od smlouvy odstoupit, pokud kupujici zjisti zavadu automaticke prevodovky v dohodnutem terminu 14 dnu, je prodavajici povinen vratit kupujicimu dohodnutou castku."
Cena cinila 6000Kc, prodej probehl 4.5.2010 a prodavajicimu jsem dal vedet dnes 26.05.2010, sice to neni 14 dnu, ale od servisu, kam jsem tu prevodovku daval bylo zjisteno 16.05.2010, ze je nefunkcni a mam to i potvrzene od toho servisu, ze v tomto datumu se ta prevodovka delala a zjistilo se, ze je nefunkcni.
Vedet jsem mu dal az dnes, protoze jsem nechtel hazet ohen na strechu a s mechaniky se domluvil, ze do toho kouknou, ze to nebude nic vazneho mozna, tak sundali poze vanu prevodovky a tam byly kusy zeleznych a hlinikovych spon, to kdyz jsem se dnes dozvedel, tak jsem nevahal a prodavajiciho kontaktoval a penize samozrejme vratit nechce.
A ted sam nevim, jak postupovat, smlouvu sice mam, ale nevim co delat. Podelat se nenecham.
Jsem z KV, on z Brna. Dekuju
Postup je v tomto případě velice jednoduchý. Pokud převodovku skutečně potřebujete, tak si ji necháte na své náklady opravit nebo si seženete jinou. Smlouva je platná pro všechny zainteresované a pokud jste s jejím zněním souhlasil, tak nezbývá než dodržet co je psáno. Prodávající Vám snad nebránil v tom, abyste reklamoval v určeném období?
Ano, prevodovku skutecne potrebuju, takze shanim jinou a nebo si opravim tu uplne puvodni, ale za uplne jine penize bohuzel. "nezbývá než dodržet co je psano" Psano je, ze jsem mel 14dni na to, abych prevodovku vyzkousel a kdyz do 14dnu servis zjistil, ze je prevodovka nefunkcni, tak je povinen mi vratit penize, tak je to psano viz vyse. Me jde ted o to, jak z prodavajiciho dostat tech 6000kč. Ja behem tech 14dnu prisel na zavadu a mam to i potvrzene servisem, jen nevim, jak s tim nalozit.
Možná to máte potvrzené, ale věděl o tom prodávající? Nevěděl. To, že Vám někdo napíše papír s datumem ze 16. tak to je jedna věc, možná pravda, možná ne, ale vy jste převodovku do 14 "nereklamoval" a máte smůlu, sám jste si to dohodl a sám se teď hádáte o to na co nemáte nárok. Neco jiného by bylo když by jste kontaktoval prodávajícího do 14dní a dohodli by jste se na rozebrání a prodloužení lhůty, nejlépe písemně.
Člověče, vy jste si něco vymínil ve smlouvě, sám jste to nedodržel, tak co pro prodejci chcete?
Nevím, nejsem právník a tohle rozhodně není moje parketa, ale nedal by se použít paragraf 599 Občanského zákoníku?
§ 599(1) Vady musí kupující uplatnit u prodávajícího bez zbytečného odkladu. Práva z odpovědnosti za vady se může kupující domáhat u soudu, jen jestliže vady vytkl nejpozději do šesti měsíců, jde-li o vady krmiv do tří týdnů, a jde-li o vady zvířat, do šesti týdnů po převzetí věci.
(2) Právo na náhradu nutných nákladů může kupující uplatnit u soudu, jen jestliže náklady prodávajícímu oznámí ve lhůtě uvedené v odstavci 1.
Z toho bych pochopila, že vady může kupující do šesti měsíců od koupě, aby byly vymahatelné u soudu, pokud je prodávající nechce uznat. Smlouva sama o sobě by dle mého neměla mít kratší termín, než ukládá zákon, jinak je v tomto bodu neplatná. Ale nejsem právník, tak nevím, jestli to čtu době.
Joo tak jsem to chtěl doplnit, o těch 6. měsících. Takže je kolikrát zbytečné smlouvu nějak doplňovat, je to pak ze zákona. Pokud to bude chtít dotáhnout do konce, stejně to bez soudu asi nepůjde. A k tomu zase právníka. Jak kdo bude chápat tu lhůtu.
Možná bylo lepší po domluvě nehradit, udělat tu prohlídku a pak podle výsledku, otázka, zda by na to prodávající přistoupil. Pak i on nemá jistotu, že platbu dostane (nějaká záruka..) ... Většinou se hřeší na to, že se k soudu nepůjde. Jak ho jinak donutit? Policie, jak dokázat podvod?
Prave proto vubec nevim co delat, nechat se takhle napalit nechci, ta prevodovka je proste v haji a to prodavajici musel vedet. Je zdaleka, to je na tomtaky blbe, protoze kdyz jste od sebe 500km tak je to pak pro nej jednodussi, k soudu klidne pujdu, jen se prave bojim toho co kazdy, abych neprohral a neudelal si vice skody. Musel by se on dostavit sem nebo ja za nim? Musim mu nejak pohrozit.
Jak prokazovat, že musel vědět? Nezbude, než za právníkem, nebo jsou poradny zadarmiko, otázka, jak jsou tam kovaní. Když řekne, že to nemá cenu ..., ovšem jak který, jak je pálený. Že se to mělo vzít na zkoušku a pak uhradit je pozdě. Tak jsem kupoval mobil. Ale ne každý na to přistoupí.
Obchod se uskutečnil a vy jste v dohodnuté lhůtě od smlouvy neodstoupil. Takže jste podle práva buď žádnou závadu nezjistil, anebo zjistil, a přesto jste si chtěl zboží ponechat. Smlouva byla uzavřena, je platná, on je majitelem peněz, vy jste majitelem převodovky. Tečka.
Máte-li důkaz (ne domněnku, stoprocentní důkaz), že prodávající o závadě věděl, mohl byste nahlásit podezření z trestného činu podvodu. Tedy pouze za předpokladu, že vám prokazatelně (ne mezi čtyřma očima) tvrdil, že převodovka je bezvadná a plně funkční. Pokud vám však netvrdil nic a prostě vám dal 14 dní na vyzkoušení, je právo na jeho straně i kdybyste měl tisíc důkazů, že o vadě převodovky věděl.
Zkuste se s ním ještě jednou slušně domluvit, zda ho nějak neobměkčíte. Rozhodně mu však nehrozte, právo je na jeho straně a vy na vrácení peněz nemáte žádný nárok.
A úplně na konec: Nevím, o jakou převodovku jde. Pokud k nějakému mopedu, je cena 6 tisíc možná odpovídající. Jde-li však o automatickou převodovku k autu, pak vězte, že k běžnému typu vozu za 6 tisíc stěží seženete funkční převodovku manuální, ty automatické (a jakžtakž fungující) stojí několikanásobně víc. Když se mi porouchala ta moje (u běžné staré ojetiny) a sháněl jsem jinou, jako nejlevnější mi vyšla oprava pomocí sady náhradních součástek z druhovýroby v ceně "pouhých" 50 tisíc (pouze za tu sadu, bez práce), takže jsem raději zvolil přestavbu na manuální řazení.
Ve smlouve neni psano nic o tom, ze prodejci musim dat vedet do určite doby, je tam psano, ze pokud zjistim zavadu do 14dnu od prodeje, tak je povinnen mi vratit penize a ja jsem zavadu prevodovky zjistil v tom období 14dnu a mam to potvrzene, je to potvrzene i servisem, ze v tom terminu byla zjistena zavada prevodovky. toto jsem si vyminil ve smlouve, ze do terminu 14dnu kdyz zjistim zavadu, tak mi musi dat penize a ten termin na zjisteni zavady jsem dodrzel.
Tohle je slovíčkaření a musel by jste uvést celou pasáź smlouvy, ale jak už jsem řekl, do 14 dní jste to neřešil s prodejcem. Člověče dyď takhle by jste si mohl nechat napsat závadu, jezdit třeba rok a pak požadovat peníze. U reklamace nové věci která se poškodí tak by jste si taky nechal napsat posudek a řešil to až po skončení reklamace? Taky by to nešlo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.